Ειδησεογραφικό site

Να γιατί μας κράτησαν στο ευρώ

66

Του Κώστα Μαρδά

Ελάτε να μελετήσουμε τις πρόσφατες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάϊτνερ για τα περί σχεδίων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά χωρίς ιδεοληψίες. Έχουμε και λέμε:

Ο αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια της κρίσης Τίμοθι Γκάιτνερ (2009- 2013 ) σε βιβλίο που εξέδωσε προ ημερών με τίτλο «Stress Test» αποκάλυψε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, στις 30 Ιουλίου του 2012 στο θέρετρο Σιλτ, όπου έσπευσε να τον συναντήσει ανησυχώντας για τις παγκόσμιες επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επέμενε στην ανάγκη να φύγει η χώρας μας από το ευρώ για… παραδειγματισμό. Ώστε να μπορέσει να συνετισθεί και να σωθεί με γερμανικά κεφάλαια η υπόλοιπη ευρωζώνη. Το σχέδιο αυτό, θα περνούσε- λέει-  εύκολα στο γερμανικό κοινό, που δεν ήθελε να πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος τη διάσωση των Ελλήνων.

Ο αμερικάνος υπουργός υπογραμμίζει πως βρήκε το σχέδιο «ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ» και ενημέρωσε αμέσως τον Πρόεδρο Ομπάμα, που παρακολουθούσε… έντρομος τους ευρωπαίους ηγέτες να μην τολμούν να αντιμετωπίσουν γρήγορα τη κρίση χρέους στην Ελλάδα και γενικότερα την Ευρωπαϊκή κρίση η οποία απειλούσε να εξαπλωθεί παντού. Επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον , έσπευσε στο γραφείο του Προέδρου ο οποίος του είπε πως συμμερίζεται τη βαθύτατη ανησυχία του. Προσέξτε γιατί: «Ο φόβος και των δύο αφορούσε την αμερικανική οικονομία»…

Ο Γκάιτνερ συνεχίζει μετά, αποκαλύπτοντας ότι καθ’ όλο το διάστημα της ελληνικής κρίσης, από το Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012, είχε συνολικά… 282 συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. (Ούτε ερωτευμένος να ήταν…). Παράλληλα, ο Ομπάμα παρενέβαινε πριν τις Συνόδους Κορυφής ζητώντας από την γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ να δράσει ταχέως προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της επιδημίας στην αμερικανική οικονομία και από κει σε όλο τον οικονομικό πλανήτη.

Σημειώνω πως το αμερικανικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε αθόρυβα, αλλά επίμονα και, όσοι γνωρίζουν από μέσα τα τεκταινόμενα, ξέρουν ότι ο αμερικανός υπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Παπανδρεϊκό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο μετά το μήνυμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο, προτρέποντάς τον να δεχθεί το Μηχανισμό Στήριξης. Επίσης με τον τραπεζίτη Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ Λουκά Παπαδήμο και με την Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου 2012, όταν το πρωί εκείνης της ημέρας θα ενέκρινε το Γιούρογκρουπ το πακέτο στήριξης των 130 δις με το κούρεμα των ομολόγων. (Νέα, 15-5-14).

Η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»  μιλάει για ένα «Σχέδιο Ζ» που είχε εκπονήσει, με απόλυτη μυστικότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Προσοχή όμως. Το σχέδιο αυτό δεν ήταν πρόγραμμα αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ με πολιτική απόφαση των Γερμανών – όπως παρουσιάστηκε από τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης – αλλά ήταν πλάνο στήριξης της οικονομίας σε περίπτωση που η ίδια η χώρα γλιστρούσε εκτός κοινού νομίσματος. Και πως μπορούσε να γλιστρήσει; Είτε από μια «λαϊκιστική» πολιτική της νέας κυβέρνησης του αντιμνημονιακού Σαμαρά, είτε από μια ιδεοληπτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε από συγκυριακό «ατύχημα», είτε από εισβολή καταθετών στις τράπεζες, είτε από τη γενική ανευθυνότητα του πολιτικών ηγεσιών της κρίσης, είτε από οτιδήποτε… ελληνικό.

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι το στοιχείο που αναφέρει η εφημερίδα: Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012, 48 ώρες πριν τις δεύτερες εκλογές που απαίτησε ο Πρόεδρος τη ΝΔ, ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, μαζί με την ομάδα έκτακτης ανάγκης την οποία είχε συστήσει, μάθαινε ότι σε μία μόνο μέρα οι καταθέτες σήκωσαν από τις ελληνικές τράπεζες 3 δις ευρώ!

Το ότι το περιλάλητο «Σχέδιο Ζ» δεν ήταν πλάνο έξωσης το σημειώνει το ίδιο το δημοσίευμα: «Αξιωματούχοι που δούλεψαν για το Σχέδιο Ζ επιμένουν ότι δεν ήταν ένας οδικός χάρτης για να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά ακριβώς το αντίθετο». Και εξηγεί γιατί οι Βρυξέλλες και συγκεκριμένα οι Γερμανοί, προετοιμαζόταν να στηρίξουν την Ελλάδα στο προεξοφλούμενο -πράγματι- από πολλούς bank run- εφόρμηση στις τράπεζες: «Φοβόντουσαν ότι μια Grexit θα έσπερνε χάος στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, προκαλώντας bank run και σε άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, δημιουργώντας ερωτήματα για το ποια χώρα θα εκδιωχθεί στη συνέχεια».

Η εφημερίδα ολοκληρώνει το αφήγημά της καταλήγοντας ότι η Μέρκελ έβαλε τέλος σε κάθε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας, όταν σε ειδική σύσκεψη συμβούλων της με θέμα το ελληνικό ζήτημα ουδείς μπόρεσε να την διαβεβαιώσει ότι μια ελληνική έξοδος δεν θα επέφερε την κατάρρευση όλου του ευρω- οικοδομήματος. Τελεία και παύλα λοιπόν από την Καγκελάριο. Το Σχέδιο εξόδου το πέταξε στο καλάθι των αχρήστων, τρομοκρατημένη από τις  επιπτώσεις μιας τέτοιας πολιτικής στον πλανήτη Γη!

Να γιατί, έντρομοι οι αδίστακτοι των Βρυξελλών, την ίδια ώρα που οι τροϊκανοί μας εκβίαζαν για να υποκύψουμε στις απαιτήσεις «θανατηφόρου» -κατά Σαμαρά- Μνημονίου, μόνο μέσα στο 2011-2012 μετέφεραν με μυστικές πτήσεις πάνω από 10 δις φρεσκοτυπωμένα ευρώ, σταλμένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα για να μην ξεμείνουν τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών. Το αποκάλυψε ο πολυβραβευμένος επιφανής Βρετανός οικονομικός συντάκτης Φαϊσάλ Ισλάμ, αναλυτής της εφημερίδας «Ντέιλι Μέιλ». Ιδού τι έφερε στο φως: «Γιγαντιαία «Μπόινγκ» και στρατιωτικά αεροσκάφη απογειωνόταν από τη Φραγκφούρτη και έφθαναν στην Αθήνα, όπου με φορτηγά και με καράβια μεταφέρονταν στα υποκαταστήματα των τραπεζών σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας, ώστε να μην ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά»!.. (Τίτλος του βιβλίου «Τhe Default Line» – «Η Γραμμή της Χρεοκοπίας», μια εσωτερική ιστορία των λαών και των τραπεζών. Προδημοσίευση στην εφημερίδα στις 27-8-14).

Δηλαδή: Ακόμη και αν ο αδίστακτος Σόιμπλε είχε τα δικά του σχέδια τιμωρίας ενός ολόκληρου λαού (που δεν έφταιγε για την εγκληματική διαχείριση της οικονομίας από τους ανιψιούς και του κανακάρηδες), τα σχέδια αυτά… ξέμειναν . Για δύο λόγους.

Πρώτος: Γιατί πάτησε πόδι ο αμερικανός Πρόεδρος λειτουργώντας ως… ανώτατος επόπτης αυτού του ευρωατλαντικού μορφώματος που κατ΄ευφημισμόν αυτοαποκαλείται «Ευρωπαϊκή Ένωση». Το δικαίωμα αυτό  το έδωσαν στην Ουάσινγκτον οι ίδιοι οι ευρωπαίοι από τον Μάιο του 1945 , με την αμερικανοσοβιετική απελευθέρωση του Βερολίνου από τους Ναζί και με την δημιουργία του ΝΑΤΟ το 1949.

Δεύτερος: Γιατί μια άτακτη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή ήταν μαθηματικώς βέβαιο ότι θα πυροδοτούσε ανάφλεξη, μεταδίδοντας τη «φωτιά» στην ίδια την καρδιά του αμερικανικού καπιταλισμού, αφού η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε συστημικός κίνδυνος, εξαιτίας της παγκοσμιοποιημένης αλληλεξάρτησης των αγορών.

Συμπέρασμα: Ναι. Το ανεύθυνοϋπεύθυνο ηγετικό προσωπικό της ελληνικής εξουσίας θα μπορούσε να μας οδηγήσει εκτός ευρώ. Ευτυχώς που… καμιά φορά, οι κυνικοί κηδεμόνες αποδεικνύονται πιο σώφρονες από τους ιθαγενείς αρχηγούς – όχι από αγάπη, αλλά λόγω παγκόσμιων συμφερόντων.

Όσοι έχουν την αμφιβολία γι΄αυτή τη διαφορετική ανάλυση, θα τους θυμίσω την αυστηρή προειδοποίηση του αμερικανού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Ουέμπσεϊ: «Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Οποιοδήποτε ρήγμα στο ευρωπαϊκό οικονομικό μπλοκ θα είχε σοβαρές επιπτώσεις και για το Πεντάγωνο. Θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την εξέλιξη κορυφαίων προγραμμάτων ανάπτυξης οπλικών συστημάτων. Θα είχε συνέπειες και για την ίδια την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο ευρωπαϊκό έδαφος, αφού πάνω από 80.000 αμερικανοί στρατιώτες και 20.000 πολιτικοί υπάλληλοι ζουν και εργάζονται στις Βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, οι περισσότεροι στη Γερμανία». (Ελευθεροτυπία, 12 Δεκεμβρίου 2011).

Εννοείται, πως τέτοιες δηλώσεις τις προσπερνούν ορισμένοι ημιμαθείς σνομπ των μεγάλων καναλιών…

Τέλος: Στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης η  Βάση-  αμερικανικό κρατίδιο της Σούδας υπήρξε αναντικατάστατο ορμητήριο μαχητικών αεροσκαφών και αεροπλάνων κατασκοπείας που σκότωσαν τον Καντάφι, εξαλείφοντας το αντιδυτικό τρομοκρατικό καθεστώς της Λιβυκής Τζαμαχιρίγιας … (Λαοκρατίας!). Πιστεύετε ότι οι αμερικανοί θα άφηναν το στρατηγικό οικόπεδο «Ελλάς» να διασαλευθεί οικονομικο- κοινωνικά από την… κακία ενός Σόιμπλε; Ο οποίος, βέβαια, από την πλευρά του, κάθε άλλο παρά μπλόφαρε, όπως απεφάνθη ο ΣΥΡΙΖΑ, λες και ο κ Στρατούλης του έκανε… ψυχανάλυση.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο στρατηγικό δόγμα ότι «δύναμή μας είναι η αδυναμία μας». Μας «σώζουν» γιατί , ειδικά αυτή την περίοδο, μας έχουν ανάγκη στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή. Αντί λοιπόν να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας, ας εκμεταλλευθούμε τους εκμεταλλευτές μας…

Τα σχόλια είναι κλειστά.