Ειδησεογραφικό site

Νέες αποκαλύψεις για το “Grexit” του 2012 από τον Ρομπάι

Ακόμα και στα τέλη Ιουλίου 2012, ένα μήνα μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, οι υπέρμαχοι της εξόδου της χώρας από το ευρώ παρέμεναν δραστήριοι τόσο εντός του Eurogroup όσο και έξω, αποκαλύπτει ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο βιβλίο του.
Στην αποκάλυψη ότι ακόμη και στα τέλη Ιουλίου 2012, ένα μήνα μετά τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, οι υπέρμαχοι της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit) παρέμεναν δραστήριοι τόσο εντός του Eurogroup όσο και έξω από αυτό προχωρεί ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι στο βιβλίο του «Η Ευρώπη στη Θύελλα: Υποσχέσεις και Προκαταλήψεις».
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο βιβλίο του βέλγου πολιτικού αναφέρεται πως ακόμη και όταν ο Μάριο Ντράγκι εκφώνησε (26 Ιουλίου του 2012) τη φημισμένη ομιλία στην οποία δεσμεύτηκε να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για τη διάσωση του ευρώ, οι υπέρμαχοι μιας «Grexit» παρέμεναν πολύ δραστήριοι, τόσο στο Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και έξω από αυτό. Το γεγονός αυτό, γράφει «ήταν ένα σοκ για μένα, μετά τη γενναία ψήφο του ελληνικού λαού».
Στο ίδιο πλαίσιο και αναφερόμενος στις μέρες πριν τον δεύτερο γύρο των ελληνικών εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012, αφηγείται:
«Μετά από παράκληση ορισμένων πολύ ανήσυχων επαφών μου στην Αθήνα, είχα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνω άμεσα έκκληση στον ελληνικό λαό εκ μέρους των ευρωπαίων εταίρων του σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα (…) Τελικά, ακολουθώντας τη συμβουλή Ελλήνων ηγετών, αποφάσισα να μην το κάνω».
Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αναφέρει πως τον Δεκέμβριο του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σοκάρει και εντυπωσιάσει τους εταίρους του, αποκαλύπτοντας με «ασυνήθιστα ειλικρινείς όρους την οικτρή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας του».
Ο Βέλγος πολιτικός σημειώνει ακόμη ότι στη σύνοδο του Φεβρουαρίου 2010 οι ηγέτες της ΕΕ κατάλαβαν ότι το ελληνικό πρόβλημα μπορούσε να γίνει συστημικό για την Ευρωζώνη. Πέρα από τη ρήτρα μη διάσωσης της ΟΝΕ, γράφει ο Βαν Ρομπάι, υπήρχε εκ μέρους ορισμένων εταίρων και «μια έλλειψη πολιτικής διάθεσης» να στηρίξουν μια χώρα «που είχε παραβεί όλους τους συμφωνημένους κανόνες». Επιπλέον, για κάποιους, το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν «ταπεινωτικό» για την Ευρώπη.
Πηγή: 7imeres.gr

Σχετικά άρθρα

Π. Γερουλάνος: 5 ριζοσπαστικές προτάσεις

Τα σχόλια είναι κλειστά.