Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς – Βενιζέλος αναλαμβάνουν να εκτονώσουν την «κρίση» για την αξιολόγηση – Κυρ. Μητσοτάκης: Όταν συγκυβερνούν δύο πρώην πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις

74

Σε συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, την Πέμπτη το πρωί, μεταφέρεται η λύση για τις ενδοκυβερνητικές κόντρες που αφορούν στην αξιολόγηση και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Μετά την κόντρα που ξέσπασε για το θέμα ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σκλήρυνση της στάσης του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε η λύση να δοθεί στο ανώτατο επίπεδο, από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους άρχισε, όταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενοχλημένος πιθανόν από την κωλυσιεργία πολλών συναδέλφων του υπουργών, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, να τον στηρίξουν στο εγχείρημα, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο και σε κινήσεις προηγούμενων κυβερνήσεων.

Εκείνο που προκάλεσε την οργή της Χαριλάου Τρικούπη ήταν η αιχμή του κ. Μητσοτάκη για τη στάση που είχε τηρήσει έναντι της Τρόικας ο κ. Βενιζέλος τον Σεπτέμβριο του 2011 ως υπουργός Οικονομικών.

«Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας… Πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ, όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και έβαλε φωτιά στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ.

«Σε ποιον πουλάει τσαμπουκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης;» αναρωτιέται το ΠΑΣΟΚ σε ενημερωτικό του σημείωμα και εξαπολύει μια σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, που παίρνει σβάρνα όμως και την τακτική που ακολούθησε ο Αντώνης Σαμαρά τη διετία 2009-2011, αλλά και επιλογές του αργότερα, ακόμη και ως πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Όταν συγκυβερνούν δύο πρώην πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις

Όταν συγκυβερνούν δύο κόμματα που ήταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις, αρκεί να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί, δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την αξιολόγηση.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι ο νόμος που αφορά στην αξιολόγηση ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα πριν από τρεις μήνες και ότι από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η αξιολόγηση δεν προβλέπει δυσμενείς συνέπειες στους εργαζομένους σε επίπεδο απόλυσης ή διαθεσιμότητας ή μείωσης μισθού.

Για τις απολύσεις εξήγησε ότι ο κύκλος των απολύσεων, που είχε συμφωνηθεί το 2012 και επικαιροποιήθηκε το Μάιο του 2013 από την τρικομματική κυβέρνηση, κλείνει στο τέλος του 2014.

Ξεκαθάρισε σχετικά με τις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι «φαινόμενα παρανομίας και ανομίας δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά επί δικής μου υπουργίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε:

Η μεγάλη προτεραιότητα είναι η φορολογία, εκεί πρέπει να εστιάζει κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση όλη της την ενέργεια. Εν όψει της διαπραγμάτευσης που θα κάνει το Σεπτέμβριο, η μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέτωπο της φορολογίας. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Η υπαναχώρηση από ψηφισμένα μέτρα μέχρι στιγμής δεν μας έχει βγει σε καλό.

Δεν βλέπω εκλογές. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει μια ετερόκλητη πολιτική συμμαχία, με τη συμμετοχή και της Χρυσής Αυγής, για να μπλοκάρει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτιμώ ότι θα πέσει στο κενό.

Είναι μέγιστο θεσμικό ατόπημα για ένα κόμμα να λέει ότι «εγώ θα καταψηφίσω όποιο πρόσωπο και αν προτείνετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η οικονομία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ειδικά σε μία εποχή που δείχνει δειλά σημάδια ανάκαμψης.

«Μην κουνά το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ»

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου το θέμα της αξιολόγησης, καθώς δεν λείπουν οι διαφοροποιήσεις κυβερνητικών στελεχών με κάποια να εμφανίζονται υπέρ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και κάποια άλλα να επιχειρούν να κρατήσουν αποστάσεις.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν σύντομα παρέμβαση Σαμαρά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης, σύμφωνα με Τα Νέα.

Πιθανότατα, μάλιστα, να υπάρξει αύριο, Πέμπτη, νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με στόχο να κλείσουν οι εκκρεμότητες, όπως αναφέρει Το Έθνος.

Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις έβαλλε εμμέσως κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι απολύσεις του 2013 και του 2014 είναι ανειλημμένη δέσμευση. Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας. Πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει» ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

Το ΠΑΣΟΚ, με τη σειρά του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον όψιμο διαπραγματευτή και ζητώντας του να «μην κουνά το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ».

«Ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος» τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Ο χρόνος πάντως μετρά αντίστροφα και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι μέχρι τέλος Ιουλίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σκέλος της αυτοαξιολόγησης από τους δημοσίους υπαλλήλους και έως το τέλος Αυγούστου να γίνει και η αξιολόγηση από τους επικεφαλής.

Πλήρη στήριξη στο σχέδιο αξιολόγησης έδωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι «η υποχρέωση της διοικήσεως είναι να εφαρμόσει το νόμο», εξαπολύοντας παράλληλα προειδοποίηση προς τους διοικητές των νοσοκομείων.

«Εάν οι διοικήσεις θεωρούν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο παρακαλώ μαζί με τις παρατηρήσεις τους γιατί δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο και την παραίτησή τους» τόνισε.

Σε άλλη γραμμή, ωστόσο, φαίνεται να κινείται ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος πριν λίγες ημέρες είχε αναφέρει ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά υποστήριξε ότι «πρέπει να βλέπουμε και τα πραγματικά προβλήματα. Όταν πάνω από 200 δημοτικά συμβούλια έχουν ταχθεί εναντίον της αξιολόγησης υπάρχει ένα θέμα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.