Ειδησεογραφικό site

Νέα Δημοκρατία: Το Grexit στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

61


Κάλεσμα στον λαό να συγκρίνει το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός με την ευρωδιακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνει η Ν.Δ., τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει προετοιμασμένο για κάθε εξέλιξη, άρα ακόμη και για ενδεχόμενο Grexit.

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1. έξοδος από την Ευρωζώνη
2. αποχώρηση από το ΝΑΤΟ
3. αύξηση φορολόγησης για τις επιχειρήσεις
4. ακύρωση ιδιωτικοποιήσεων
5. κρατικοποίηση τραπεζικού συστήματος
6. ανεμπόδιστη είσοδος παράνομων μεταναστών στη χώρα

Η ΝΔ σημειώνει ότι -βάσει της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ- προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Αριστεράς «δεν θα αποτελεί το νόμισμα -παρότι δηλώνει ότι προτιμά το ευρώ- αλλά οι ανάγκες, όπως λέει, του λαού της χώρας». «Και επ’ αυτής της ανάγκης δηλώνουν ότι «δεν εκβιαζόμαστε» και «είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε εξέλιξη», όπως αναφέρει. Άρα και για ενδεχόμενο Grexit», συμπεραίνει.

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει επίσης ότι ΣΥΡΙΖΑ στη διακήρυξη του -μεταξύ άλλων- δεσμεύεται για τα ακόλουθα όσον αφορά στην οικονομία:

  •     Όχι μόνον δεν πρόκειται να δεχτούν «καμία θυσία για το Ευρώ αλλά και ότι «είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα τους στηρίξει», διευκρινίζοντας ότι δεν θα «υποταχθούν σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι».
  •     Μιλούν ευθέως για «στάση πληρωμών» σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι στρατηγικές τους.
  •     θα επιβάλλουν Τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, και παραδέχονται ότι θα αυξήσουν τους φορολογικούς συντελεστές για τα υψηλά κέρδη (χωρίς να διευκρινίζουν ποιο είναι το ύψος των υψηλών κερδών)
  •     θα επιβάλλουν «έντονα προοδευτική φορολογία εισοδήματος», «έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων», αλλαγή της αναλογίας μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων υπέρ των πρώτων, δηλαδή αύξηση όλων των άμεσων φόρων!
  •     θα αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις, κάνοντας «γενναία μείωση των στρατιωτικών δαπανών» και αυξάνοντας τη «φορολόγηση στα κέρδη των επιχειρήσεων, των μεγάλων περιουσιών και εισοδημάτων, της πολυτελούς κατανάλωσης» (χωρίς να διευκρινίζουν το ποσό που ορίζουν τη μεγάλη περιουσία και τα μεγάλα εισοδήματα)
  •     θα «ακυρώσουν όλες τις ιδιωτικοποιήσεις» (χωρίς να επισημαίνουν πού θα βρουν τα χρήματα να κρατικοποιήσουν επιχειρήσεις) και «θα αποκρούσουν την απελευθέρωση των αγορών»…
  •     Θα επαναφέρουν προκλητικά επιδόματα στον Δημόσιο Τομέα καθώς αναφέρεται σε «αντισυνταγματικότητα των περικοπών στα επιδόματα κλπ». (Χωρίς ούτε εδώ να αναφέρουν από πού θα βρεθούν τα χρήματα)
  •     Ζητούν «Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των αγορών και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών. Υποστήριξη των δημόσιων αγαθών».
  •     Ζητούν «Δημόσιο» και «κοινωνικά ελεγχόμενο» τραπεζικό σύστημα.
  •     Ζητούν «Αποτροπή της τραπεζικής ενοποίησης, υπό τους όρους που έχουν αποφασιστεί»
  •     Ζητούν «Αλλαγή του ενεργειακού προτύπου και μετάβαση που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιµα, υπέρ των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας µε σεβασµό στο εκάστοτε τοπικό οικοσύστηµα». Αυτό σημαίνει τεράστιο κόστος επιβάρυνσης στο λογαριασμό του ρεύματος (μέσω των τιμολογίων ΟΙΚΟ) για τους οικιακούς καταναλωτές και τη βιομηχανία, λόγω του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ

«Είναι προφανές ότι για όλες αυτές τις θέσεις του δεν αναφέρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ από πού θα βρεθούν τα χρήματα της χρηματοδότησής του», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συγγρού.

Καταλήγοντας, η Νέα Δημοκρατία καλεί τον λαό να «συγκρίνει τις δύο προτάσεις, από τη μία το αναπτυξιακό σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά και από την άλλη την πρόταση  Αλέξη Τσίπρα» και να επιλέξει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.