Ειδησεογραφικό site

Μπαράζ συναντήσεων Βρούτση-Βορίδη-Δένδια με τρόικα:Aπεργίες-φάρμακα-ιδιωτικό χρέος στο τραπέζι

62

Διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του Υπ. εργασίας, του Υπ. Υγείας και του Υπ. Ανάπτυξης θα έχουν σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας ολοκληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τις μειώσεις στα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών και την πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πλέον μένουν ανοικτά ζητήματα που θα απασχολήσουν την αξιολόγηση του φθινοπώρου όπως η απελευθέρωση ή μη της διατίμησης των ΜΗΣΥΦΑ, αλλά και τα οικονομικά μεγέθη και οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Στο θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένει την έκθεση αποτελεσματικότητας της απελευθέρωσης της χαμηλότερης τιμής. Ωστόσο, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ασκούν πιέσεις για την πλήρη απελευθέρωση της διατίμησης και διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ.

Στη συνάντηση αναμένεται να εξετασθούν και οι οροφές δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ειδικά η οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, τα χρέη του οποίου αυξήθηκαν τον Μάιο στα 1,957 δισ. ευρώ, από 1,946 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων-Ο συνδικαλιστικός νόμος και οι απεργίες στο τετ-α-τετ τρόικας-Βρούτση

Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στα ισχύοντα για την κήρυξη και υλοποίηση απεργίας θα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με την τρόικα την Παρασκευή το μεσημέρι.

Εντωμεταξύ η Αντιπολίτευση, αλλά και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη πάρει θέση μάχης. «Θα σταθούμε απέναντι σε αλλαγές στην εργατική νομοθεσία», ξεκαθαρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, στην ατζέντα της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, όπως και όλες οι συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις του νέου συνδικαλιστικού νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους, η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, έως το 2016.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει υποστηρίξει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι ο νόμος 1264 του 1982 «παρουσιάζει σημεία κόπωσης, ειδικά στο κομμάτι του συνδικαλισμού» προσθέτοντας όμως, ότι για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις «θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση «να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία, στην προώθηση εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων και αποφυγής οποιασδήποτε αναίτιας διαταραχής στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να εξασφαλιστεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων είναι ώριμο και συνδέεται με τις διεθνείς πρακτικές».

Οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν κυρίως τον τρόπο κήρυξης της απεργίας και τον τρόπο λειτουργίας των συνδικάτων. Πηγές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μην εμποδίζεται η κήρυξη απεργίας, αλλά να μην μπορεί να γίνει με τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι απαιτούνται αλλαγές στην οργάνωση και στη δομή των συνδικάτων, ώστε να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητά τους, ενώ θα πρέπει να επανεξεταστεί η διαδικασία της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Το θέμα της χρηματοδότησης τίθεται και από τα συνδικάτα, μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και των εσόδων που είχαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις μέσω του Οργανισμού.

Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, ενώ εξετάζεται η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα, στο τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δοθεί σε δύο περιοχές της χώρας πιλοτικά εντός του 2014, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2015, θα υπάρξει καθολική εφαρμογή του θεσμού σε όλη την Ελλάδα.

Συνάντηση Δένδια – τρόικας για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους

Σε επισκόπηση της προόδου εφαρμογής του Μνημονίου από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης θα προχωρήσουν ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και οι επικεφαλής της τρόικας σε συνάντηση που θα γίνει στις 16:30 στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ αναμένεται να ενημερωθούν για την καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων, για τις αλλαγές στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ θα εξετασθούν ο νέος νόμος για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και ζητήματα σχετικά με την περαιτέρω απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, υποθηκοφυλακεία, μηχανικούς διυλιστήρια, επαγγέλματα υγείας και τεχνικούς).

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η ενίσχυση του ιδιωτικού και εταιρικού πλαισίου αφερεγγυότητας (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).

Σημειώνεται πως χθες Πέμπτη από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο κ. Δένδιας τόνισε πως απαιτείται η διαμόρφωση ενός πλαισίου για την αναδιάρθρωση του μεγάλου ιδιωτικού χρέους, με κύριο προσανατολισμό τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που πρέπει να απελευθερωθούν και να καταστούν τα οχήματα της επένδυσης ξένων κεφαλαίων και της δημιουργίας της απασχόλησης.

«Έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και των stress tests των τραπεζών, για να συζητήσουμε την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία επί μακρά σειρά ετών βάζαμε κάτω από το χαλί του δημόσιου διαλόγου, δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Ανάπτυξης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.