Ειδησεογραφικό site

Μουσείο για τον Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία: Θα περιλαμβάνει 24 εφευρέσεις του

46

Ενα μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο Συρακούσιο επιστήμονα Αρχιμήδη εγκαινιάζεται την Κυριακή στην Αρχαία Ολυμπία. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά αντίγραφα των εφευρέσεων του και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα το Εθνος, εμπνευστής του μουσείου, είναι ο μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος Κώστας Κοτσανάς, ο οποίος, στο παρελθόν, δημιούργησε και το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Κατάκολο.

Ο ίδιος κατάφερε να κατασκευάσει πιστά αντίγραφα των εφευρέσεων του Αρχιμήδη, τα οποία θα παρουσιάζονται στους δύο ορόφους που παραχωρήθηκαν ειδικά για αυτό τον σκοπό από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας,.

Στο ισόγειο θα εκτίθενται και 24 επινοήσεις του Αρχιμήδη, μεταξύ των οποίων ο εξελιγμένος υδραυλικός κοχλίας, το ακριβές μηχανικό πλανητάριο, το βίντσι με οδοντωτούς τροχούς, η διόπτρα, το οδόμετρο, το ναυτικό δρομόμετρο, το μηχανικό και το υδραυλικό παράδοξο, το αραιόμετρο, η επινόηση ελέγχου της καθαρότητας του χρυσού, η καύση με κάτοπτρα, ο Ρωμαϊκός ζυγός, οι γιγάντιοι γερανοί και οι πολεμικές μηχανές.

Οπως επισημαίνει ο Κοτσανάς, σκοπός του μουσείου είναι να αναδειχθούν ακόμα και οι πιο άγνωστες πτυχές του επιστημονικού εργου του Αρχιμήδη, από τις οποίες προκύπτει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων δεν απείχε πολύ από τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ο δήμαρχος της πόλης, Θύμιος Κοτζιάς, τόνισε ότι το συγκεκριμένο μουσείο θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.