Ειδησεογραφικό site

Μην μας σώζετε άλλο!

42

Του Κώστα Μαρδά

Παρακαλείται ο παλιός Τρελαντώνης Σαμαράς, ο πολέμιος του Μνημονίου Α’, να πει  σε έναν από τους συμβούλους του να του φέρουν να δει τα αποτελέσματα της έρευνας του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων της ΓΣΕΕ, που έγινε σε συνεργασία με την εταιρία ALCO.

Εκεί θα μάθει με αριθμούς – αν… δεν ξέρει-  τον καταστροφικό ρόλο της μονομερούς- κατά των εργαζομένων- λιτότητας, από την οποία προέκυψε το περιβόητο πλεόνασμα.

Έχουμε λοιπόν  και λέμε:

–         Οι 3 στους 4 μισθωτούς έχουν χάσει και άλλο εισόδημα μέσα στον τρέχοντα χρόνο του πλεονάσματος – αποτέλεσμα των Μνημονίων Α΄ και Β’. Η μείωση είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τους μισθωτούς ηλικίας 45- 55 ετών και για εκείνους με εισοδήματα μεταξύ 1.500- 2.000 ευρώ.

–         Το 38% των μισθωτών φοβάται ότι τα εισοδήματα θα μειωθούν και άλλο το επόμενο τρίμηνο.

–         Η μείωση των εισοδημάτων οδήγησε σε σημαντική γενική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών πάνω από 50 %, η οποία επέφερε μεγάλες περικοπές ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης καθώς και σε είδη διατροφής.

–         Πάνω από το 60 % των μισθωτών έκοψε τις δαπάνες για διακοπές (67 %),  για αξεσουάρ (67 %), για ρούχα και παπούτσια (65%), για έπιπλα και είδη σπιτιού (63 %).

–         Το 59 % μείωσε τις δαπάνες ψυχαγωγίας, το 57 % τις δαπάνες για καλλυντικά, το 55 % για σνακς, το 53 % για παιχνίδια των παιδιών και το 48 % για κρασί- ούζο- κλπ.

–         Το 21 % έκανε περικοπές ακόμη και στα είδη  προσωπικής υγιεινής, το 30 % στα καθαριστικά του σπιτιού, το 30 % στα κινητά και στο ίντερνετ, το 42 % στην εκπαίδευση και στα  φροντιστήρια, το 41 % στα τσιγάρα, το 43 % στα τρόφιμα, το 47 % στα καύσιμα, και το 52 % στα αναψυκτικά.

–         Για την κάλυψη των βασικών αγαθών 1 στους 2 μισθωτούς αναγκάστηκε να το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη των αποταμιεύσεών που του απέμειναν , ενώ το 22 % κατέφυγε σε περαιτέρω δανεισμό…

–         Τέλος: Αυτό το καλοκαίρι, το 75 % των μισθωτών δεν θα πάει ούτε μία μέρα διακοπές.

Αξιότιμοι κύριοι της…  «εθνοσωτηρίου» συγκυβέρνησης! Αλήθεια, πόσοι από σας, στην περίοδο του Μνημονίου, στερηθήκατε  ως οικογένειες το ψωμί, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα φροντιστήρια των παιδιών σας, την ψυχαγωγία σας, τα τσιγάρα σας, το ουίσκι σας, τις διακοπές σας;

Καθυστέρησε ποτέ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την καταβολή της βουλευτικής σας αποζημίωσης; Έστω για μία… ημέρα; Όχι!

Γι αυτό, δεν έχει κανείς σας το ηθικό ανάστημα – ακόμη και αν το Μνημόνιο θεωρηθεί «αναγκαίο κακό»  – να παριστάνει τον δάσκαλο της λιτότητας. Γιατί δεν έχετε ζήσει ούτε μία μέρα… χωρίς το ποτό σας, πίνοντας εις υγείαν της φτώχειας μας!

Και – επιτέλους! Μήπως μπορείτε… να μην μας… σώσετε άλλο;

Τα σχόλια είναι κλειστά.