Ειδησεογραφικό site

Ματς ποδοσφαίρου Ελλάδας- Τουρκίας θα απολαύσουν παρέα Τσίπρας – Νταβούτογλου

24

 

Με… ποδόσφαιρο θα ξεκινήσει ως φαίνεται η δίημερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία το διήμερο 17-18 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσκάλεσε τον έλληνα ομόλογό του να δουν μαζί τον φιλικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών που θα διεξαχθεί στο γήπεδο «Basaksehir Fatih Terim» της Κωνσταντινούπολης την Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ευρωπαίος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη χώρα μετά τη νέα εκλογική νίκη Ερντογάν, έχει ως βασικό θέμα στην ατζέντα του το προσφυγικό. Εκτός από την συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός θεωρείται βέβαιο, όπως αναφέρουν Τα Νέα, ότι θα συναντηθεί και με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία με πακέτο προτάσεων για το προσφυγικό, αναζητώντας έναν συμβιβασμό προκειμένου να περιοριστεί η προώθηση προσφύγων προς την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην ανάγκη να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και σε τουρκικό έδαφος και η Αθήνα, κατ’ ιδίαν και δημοσίως, έχει διαμηνύσει ότι θα ήθελε η διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες να γίνεται απευθείας από την Τουρκία. Ζήτημα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν τίθεται – εξάλλου όλες οι πλευρές επιμένουν ότι ποτέ δεν έπεσε επισήμως στο τραπέζι – υπάρχει όμως θέμα συντονισμού και συνεργασίας.

Ωστόσο, γρίφος παραμένουν τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει η Άγκυρα για την όποιας μορφής συνεργασία, καθώς είναι πάγια τουρκική τακτική να διευρύνει την ατζέντα θέτοντας επιπλέον ζητήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και ίσως και την Άγκυρα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.