Ειδησεογραφικό site

Λιβύη: Υποστηρικτές τους ISIS σκότωσαν 14 στρατιώτες

50

Η χώρα ζητάει την άμεση άρση του εμπάργκο αγοράς όπλων που της έχει επιβληθεί.

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ, σκότωσαν 14 Λίβυους στρατιώτες στο νότιο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση.

Η αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Τένι, που έχει αναγκαστεί να μεταφέρει την έδρα της στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη αφού η συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) έθεσε υπό τον έλεγχό της τον Αύγουστο την Τρίπολη και τη Βεγγάζη, ανακοίνωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε 14 στρατιώτες στον δρόμο βόρεια της πόλης Σάμπχα, της μεγαλύτερης πόλης της νότιας Λιβύης.

«Μέλη του ΙΚ εξαπέλυσαν μια επίθεση (…) στη διάρκεια της οποίας εκτέλεσαν 14 μέλη του λιβυκού στρατού», ανάφερε η ανακοίνωση, με την οποία η κυβέρνηση του Τομπρούκ ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να άρει το εμπάργκο για την αγορά όπλων που έχει επιβάλει στη Λιβύη, ώστε να μπορέσει να πολεμήσει ενάντια στους τρομοκράτες, όπως τους αποκαλεί.

Ένας ιστότοπος με την ονομασία Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο 12 στρατιωτών στην ίδια περιοχή και ανέβασε μια φωτογραφία, η οποία φέρεται να απεικονίζει την εκτέλεση ενός στρατιώτη.

Και το αντίπαλο κοινοβούλιο της Τρίπολης κατήγγειλε τις δολοφονίες των στρατιωτών.

Οι δυτικές δυνάμεις και οι γείτονες της Λιβύης έχουν εκφράσει τον φόβο ότι το ΙΚ και άλλες εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κενό εξουσίας στη χώρα.

Το ΙΚ έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα παρακλάδι στην πόλη Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη όπου βρίσκονται πολλοί ισλαμιστές. Ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί τις απόπειρες της τζιχαντιστικής οργάνωσης να εκπαιδεύσει περίπου 200 μαχητές στην ανατολική Λιβύη, είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική.

Ο αλ Τένι έχει κατηγορήσει την αντίπαλη κυβέρνηση της Τρίπολης ότι βασίζεται στους ισλαμιστές, κάτι που εκείνη αρνείται και καταγγέλλει ότι ο αναγνωρισμένος πρωθυπουργός της Λιβύης υποστηρίζεται από πρώην αξιωματικούς του Μουάμαρ Καντάφι.

Παράλληλα δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του Τομπρούκ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του λιμανιού της Μιζουράτα, προπυργίου της Φατζρ Λίμπια, αλλά και μιας στρατιωτικής ακαδημίας.

Ένα πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην κυβέρνηση της Τρίπολης μετέδωσε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν πολλές ρουκέτες έπληξαν ένα κτίριο του λιμανιού.

Εξάλλου δυνάμεις που πρόσκεινται στον αλ Τένι ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν μια αντίπαλη ομάδα η οποία προσπάθησε πριν τρεις εβδομάδες να καταλάβει τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ, οι οποίοι παραμένουν κλειστοί από την έναρξη της σύγκρουσης.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.