Ειδησεογραφικό site

Κόλλησε ο ανασχηματισμός στον υπουργό Οικονομικών -Ράβε ξήλωνε με τα ονόματα

96

Το πράσινο φως να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει ο Γιάννης Στουρνάρας, ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμη ο αντικαταστάτης για το πιο κρίσιμο υπουργείο και ο ανασχηματισμός κόλλησε.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχουν καταλήξει στο αν θα επιλέξουν εκ νέου έναν τεχνοκράτη για υπουργό Οικονομικών αφού τα θέματα που θα έχει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες απαιτούν γνώσεις στα οικονομικά υψηλού επιπέδου. Τόσο η διαπραγμάτευση για το χρέος όσο και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές είναι θέματα που θα πρέπει να τα χειριστεί ένας γνώστης οικονομικών θεμάτων και όχι οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο.

Παράλληλα, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι το μήνυμα των εκλογών απαιτεί στο υπουργείο Οικονομικών έναν άνθρωπο με ειδικό πολιτικό βάρος, ο οποίος θα μπορεί να εξηγήσει τις οικονομικές εξελίξεις στους πολίτες και, αν χρειαστεί, να πάρει και κάποια λαϊκού και κοινωνικού προφίλ μέτρα.

Το σενάριο που είχε προταθεί αρχικά να αναλάβει το πόστο ο ίδιος ο πρωθυπουργός απομακρύνθηκε και στην πορεία «κάηκαν» ονόματα όπως εκείνα του Νίκου Δένδια ή του Μάκη Βορίδη, οι οποίοι δεν εγκρίθηκαν από την Χαριλάου Τρικούπη ως έχοντες πολιτική εμβέλεια πέραν της κεντροδεξιάς.

Ετσι τα θέματα παραμένουν εκκρεμή παρότι οι υπόλοιπες υπουργικές θέσεις έχουν κλειδώσει, οι αντικαταστάσεις υπουργών έχουν ήδη συμφωνηθεί και τα νέα πρόσωπα που θα μπουν στην κυβέρνηση έχουν οριστεί.

Μαζεύει το γραφείο του ο υπουργός Οικονομικών -Πήραν «φωτιά» οι καταστροφείς εγγράφων

Μιας και η απόφαση είναι ειλημμένη, ήδη, από την αρχή της εβδομάδας και όσο ακούγονταν όλο και περισσότερες φωνές για αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα, έχουν πάρει «φωτιά» οι καταστροφείς εγγράφων στον 6ο όροφο του υπουργείου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr οι καταστροφείς εγγράφων στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν σταματήσει να δουλεύουν από τις αρχές της εβδομάδας. Ενδεικτικό είναι πως σε καθημερινή βάση στα σκουπίδια καταλήγουν τουλάχιστον 10 μαύρες σακούλες.

Δυσφορία στελεχών για τις καθυστερήσεις -Την Δευτέρα ο ανασχηματισμός

Στελέχη της κυβέρνησης δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το ότι καθυστερεί ο ανασχηματισμός. Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η καθυστέρηση προκαλεί «αρρυθμίες στην κυβέρνηση», ο Αδωνις Γεωργιάδης αναρωτήθηκε γιατί το θέμα άνοιξε τόσο πρόωρα αφού δεν ήταν έτοιμος, ενώ βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αδημονούν να σταματήσει η ονοματολογία ώστε να πάρει πάλι μπροστά ο κυβερνητικός μηχανισμός και να κλείσουν οι αναταράξεις που παρατηρούνται στα κόμματα.

Πηγή από το επιτελείο του πρωθυπουργού που ρωτήθηκε από το iefimerida.gr γιατί καθυστερεί ο ανασχηματισμός και πότε θα γίνει απάντησε με σιβυλλικό τρόπο «να κοιτάτε μάλλον τις αργίες», εννοώντας ότι το πιθανότερο είναι ο ανασχηματισμός να γίνει την προσεχή Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Η ίδια πηγή πρόσθετε ότι η ημερομηνία αυτή είναι το ανώτερο όριο για τον ανασχηματισμό, καθώς, κάθε αναβολή του θα σηματοδοτούσε μείζονα εμπλοκή και θα δηλητηρίαζε ακόμη περισσότερο το κλίμα στα κυβερνητικά στελέχη.

Ενα περίεργο ταξίδι του Στουρνάρα στο Παρίσι

Εν τω μεταξύ μύλος επικράτησε με τη μυστηριώδη επίσκεψη -αστραπή του υπουργού Οικονομικών στο Παρίσι. Συνεργάτες του υπουργού ανέφεραν ότι ο κ. Στουρνάρας πήγε στο Παρίσι για ζητήματα του Ecofin, αλλά, την ίδια στιγμή, κυκλοφόρησαν φήμες ότι πέρασε και από την Φραγκφούρτη.

Παράλληλα, δεν υπήρχε στο πρόγραμμα καμία επίσημη συνάντηση του Ecofin στην γαλλική πρωτεύουσα και το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ανεπίσημες επαφές που ενδεχομένως είχε στο Παρίσι ο κ. Σουρνάρας.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο υπουργός Οικονομικών θα είναι ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.