Ειδησεογραφικό site

Κυβερνητική «τρικυμία» από τον φόρο στο κρασί – Σήμερα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις

50

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρέθηκε η κυβέρνηση για την διάταξη του πολυνομοσχεδίου που εισάγει ειδικό φόρο στο κρασί λόγω των ισχυρών αντιδράσεων από κοινωνικούς φορείς και βουλευτές  της πλειοψηφίας, από την μια, και της άκαμπτης στάσης των θεσμών που απαιτούν ισοδύναμα μέτρα για την απόσυρση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, από την άλλη.

Η απειλή καταψήφισης που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ανάγκασε τελικά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη να επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την ρύθμιση αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσής της κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου σήμερα στην Ολομέλεια.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγματευτική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών προχωρούσε σε νέο κύκλο συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να βρεθεί νέο εισπρακτικό μέτρο για την αντικατάσταση της φορολογία στο κρασί.
Ωστόσο, η όλη εμπλοκή απομάκρυνε και πάλι την απόσυρση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση καθώς κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν ότι πρέπει πρώτα να βρεθούν τα ισοδύναμα και στην συνέχεια να κατατεθεί η σχετική τροπολογία που θα καταργεί τον φόρο στην παιδεία.
Πάντως, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι οι όποιες αποφάσεις για την φορολογία του κρασιού αλλά και η τροπολογία για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα ανακοινωθούν σήμερα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Αναταράξεις από το κρασί

Πάντως, τα «όργανα» για το κρασί είχαν ξεκινήσει από νωρίς χθες το πρωί όταν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τον έντονο προβληματισμό τους στην άτυπη ενημερωτική συνεδρίαση της ΚΟ ενώ «νταούλια» βάρεσαν και ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ στην ηγεσία του κόμματός τους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες την αντίδρασή του στον ΦΠΑ στο κρασί, κατά την άτυπη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου.  Από την πλευρά του, τόνισε πως θα πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο και άλλους βουλευτές, κυρίως της επαρχίας. Διαφωνίες έχουν εκφράσει και κάποια άλλα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν έκρυβαν την έκπληξή τους γι’ αυτή την εξέλιξη της τελευταίας στιγμής.

Οι διαφοροποιήσεις συνεχίστηκαν στην δημόσια συνεδρίαση της επιτροπής με τον κ. Χρήστο Μπγιάλα (ΣΥΡΙΖΑ) να ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης. «Είναι μικρή η επιβάρυνση, αλλά για ψυχολογικούς λόγους πρέπει να αποσυρθεί. Τα 30 λεπτά στη φιάλη δεν πρέπει να μπουν. Αυτά τα χρήματα μπορούμε να τα πάρουμε, αν τα βάλουμε στο ουίσκι, τη βότκα και το τζιν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπγιάλας δημοσιοποιώντας όσα αναφέρουν δεκάδες βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.

Επίσης, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, εξέφρασε έντονους προβληματισμούς για την ίδια ρύθμιση. Στους αντιδρώντες για τη φορολόγηση του κρασιού προστέθηκε και ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, αν και, όπως έσπευσε να επισημάνει, «δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα». Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε υπερβολικό το μέτρο φορολόγησης του κρασιού και πρόσθεσε «ε, όχι ρε παιδιά και το κρασί. Δεν έχετε να κερδίσετε πολλά. Υπάρχουν τα τσιγάρα, τα ποτά, όπως ουίσκι και βότκα. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να ρίξουμε την κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα, αλλά πρέπει να το δείτε».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Αλεξιάδης επιχείρησε να υπερασπιστεί την ρύθμιση αν και παραδέχθηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο απόσυρσή της.

«Εμείς βρήκαμε ισοδύναμα. Ίσως να μην είναι τα τέλεια αλλά δεν φέρνουν απολύσεις όπως τα δικά σας» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση  και πρόσθεσε «φέραμε ειδικό  τέλος 0,05 ευρώ σε κάθε στήλη του ΟΠΑΠ ενώ η επιβάρυνση στο κρασί είναι 0,30 ευρώ ανα φιάλη των 750 ml». Εξήγησε ότι το μέτρο δεν αφορά μόνο τα ελληνικά προϊόντα αλλά και τα κρασιά εισαγωγής ενώ σημείωσε ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις για τον τρόπο είσπραξης του φόρου.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.