Ειδησεογραφικό site

Κυβέρνηση: Οι προτάσεις που στείλαμε είναι οι τελικές και δεν αλλάζουν – Ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής της Τρόικας μέχρι την Τετάρτη

40

«Δεν θα υπάρξουν επώδυνα μέτρα «κάτω από το χαλί» για να κλείσει η συμφωνία, οι προτάσεις που στείλαμε ήταν οι τελικές και δεν αλλάζουν» διαβεβαίωναν αργά χθες βράδυ κυβερνητικές πηγές, σχετικά με το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων με την Τρόικα.

Πιθανότατα σήμερα η Αθήνα αναμένει την τελική απάντηση των δανειστών. Σε διαφορετική περίπτωση, ο δρόμος της παράτασης του Μνημονίου θα ανοίξει διάπλατα. Είναι σαφές όμως ότι, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων, δεν προσβλέπει πλέον παρά μόνο σε μία «κατ’αρχήν συμφωνία» που μπορεί να έχει στα χέρια της ως το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου –ή τουλάχιστον σε μία «θετική δήλωση» προόδου των διαπραματεύσεων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το τέλος του έτους.

Παρά τη συγκρατημένη «αισιοδοξία» που πηγάζει από τις Βρυξέλλες ότι η Τρόικα δεν θα τραβήξει άλλο το σχοινί, «βαρόμετρο» θεωρείται η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ζητά περισσότερο «αίμα» για να προχωρήσει στην καταβολή των δόσεων που εκκρεμούν εκ μέρους του προς την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ρίσι Γκογιάλ, φαίνεται να «ξεφεύγει» από το πιο διαλλακτικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι ομόλογοί του από την Κομισιόν και την ΕΚΤ κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο και Κλάους Μαζούχ, εμμένοντας ως την τελευταία στιγμή στις υπερβολικές απαιτήσεις του.

Πάντως ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επιστροφής της Τρόικας μέχρι την Τετάρτη μετά τις απαντήσεις που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση τα ξημερώματα της Κυριακής.

Πηγές των Βρυξελλών έκαναν τη σχετική διαρροή που μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ, αν και η κυβέρνηση λέει ότι επισήμως δεν έχει τέτοια ειδοποίηση. Στην ίδια κατεύθυνση συγκλίνουν και οι δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup στην αρχή της επόμενης εβδομάδας και εφόσον κλείσει η αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης μέσα στον Δεκέμβριο.

Αν και τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να προσδιορίσουν ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας, εμφανίζουν αισιοδοξία και εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα και θα κλείσει η αξιολόγηση. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Γκίκα Χαρδούβελη από το συνέδριο του Ελληνοαμερικακού Επιμελητηρίου: «Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα, εργαζόμαστε σκληρά για να κλείσουν και τα υπόλοιπα και για να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα του παρελθόντος, η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει μπει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν προοπτικές να εκτοξευθεί, καθώς θα λήξει η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα».

Η κυβέρνηση καθησυχάζει ότι ο ΦΠΑ και η ρύθμιση με τις 100 δόσεις δεν θα «θυσιαστούν» στο βωμό των διαπραγματεύσεων. Για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα η κυβέρνηση έχει θέσει ένα πλαίσιο συμφωνίας που προβλέπει «λύση-πακέτο» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία για την προληπική γραμμή στήριξης, στη μετά-Μνημόνιο εποχή.

Για να το επιτύχει όμως, η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις σε τρεις μεγάλους τομείς:

– νέο «ψαλίδι» στο δημόσιο με μείωση του μισθού για τους πρωτοδιοριζόμενους στα 684 ευρώ, όπως ζητούσε η Τρόικα.

– αύξηση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων, από 6,5% σε 13%, αντί για αύξηση κατά 50% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που ζητούσε η Τρόικα ή για «μαζική» αύξηση του χαμηλού συντελεστή 6,5% σε 8%-10% για το σύνολο της χώρας, που είχε τεθεί ως εναλλακτική λύση.

– «σφαγή» των συντάξεων με 15ετία και κίνητρα παραμονής στην εργασία για πάνω από 30 έτη για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να αποκρούει τις πιέσεις:

– για κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5%

– για κατάργηση των 117 φοροαπαλλαγών στα φυσικά πρόσωπα, που η Τρόικα θεωρεί πως «κοστίζουν» κάθε χρόνο στο δημόσο 293 εκατ. ευρώ

– απολύσεις «εδώ και τώρα» μέσα στον Δεκέμβριο 5.500 δημοσίων υπαλήλων

Τι «παίζει» με τις δόσεις

Τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες θα κριθεί πάντως το μέλλον των ρυθμίσεων των 100 δόσεων. Αν και η διαδικασία έχει ήδη ανοίξει και το μέτρο αποτελεί όχι μόνο πρωθυπουργική εξαγγελία αλλά και νόμο του κράτους, η Τρόικα αναμένει να δει την πορεία των εσόδων του Νοεμβρίου. Αν διαπιστωσει πως το πλήγμα στα κρατικά έσοδα ήταν μεγάλο, υπάρχει ανησυχία ότι θα επιμείνει στην απόσυρση ή αλλαγή του νόμου, ώτσε να τεθούν εκτός ρύθμισης και όσοι ακόμα έχουν ήδη κάνει αιτήσεις. Και αν δεν επιμείνει σε ακύρωση ή αλλαγή του νόμου όμως, τότε θα προσμετρήσει τις τυχόν απώλειες στο δημοσιονομικό κενό του 2015 και μπορεί να ζητήσει την λήψη πρόσθετων μέτρων για κάλυψή τους τον ερχόμενο Μάρτιο, στην συζήτηση του νέου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την ενδεχόμενη αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού που ψηφίζεται την Κυριακή.

Συγκεκριμένα η Τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει αλλαγές και βελτιώσεις, όπως:

– να εξετάζεται η συνολική περιουσία και τα εισοδήματα του οφειλέτη, ώστε να μην εντάσσονται και όσοι έχουν να πληρώσουν άμεσα, αλλά ζητούνε 100 δόσεις και μειώσεις 20%-100% σε πρόστιμα και προσαυξήσεις (σσ: αυτούς εννοούν κατά κύριο λόγο ως «φοροφυγάδες»)

– εναλλακτικά, να περιορίζεται ο αριθμός των δόσεων σε έως 48 για έχοντες οικονομική επιφάνεια και να αυξάνονται σε 72 μόνον για όσους έχουν σοβαρότατο πρόβλημα να ανταπεξέλθουν. Οι 100 δόσεις θα μπορούσαν να διατηρηθούν μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις (πχ άνεργοι).

– να εξαιρούνται από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για φυσικά πρόσωπα οι επιχειρηματίες, οι διευθύνοντες σύμβουλοι ή και –συλλήβδην- όλοι οι μικρομεσαίοι, έστω και αν λειτουργούν με ζημίες. Για τις περιπτώσεις αυτές προτείνεται να αντιμετωπίζονται «κατά περίπτωση» και όχι «οριζόντια» και αυτόματα, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει τεθεί σε λειτουργία.

– να μην αίρονται οι δεσμεύσεις και τα μέτρα κατάσχεσης στην περιουσία των οφειλετών, πριν εξοφληθεί τουλάχιστον το 50% της βασικής οφειλής τους. Αντίστοιχη πρόβλεψη ισχύει ήδη για όσους έχουν ήδη ξεκινήσει τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, προτού να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.