Ειδησεογραφικό site

Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική-Πρώτο περιστατικό το 2014

73

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου για το 2014 στην Ελλάδα αφορά έναν 85χρονο στην ανατολική Αττική, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ποια είναι η κατάσταση της υγείας του ασθενούς, επισημαίνει όμως ότι ο ηλικιωμένος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα μολύνθηκε στην Αττική.

«Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν απόλυτα» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου προέρχεται από τα πτηνά, μεταδίδεται όμως και στον άνθρωπο και άλλα ζώα από μολυσμένα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί. Ένας στους πέντε εμφανίζει ήπια συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 50 ετών, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2010, έκτοτε όμως ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων ακολουθεί πτωτική πορεία: το 2010 καταγράφηκαν 262 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 35 θάνατοι, ενώ το 2013 μόνο 86 κρούσματα και 11 θάνατοι.

Το γεγονός ότι το πρώτο κρούσμα για το 2014 καταγράφηκε αργά στη φετινή περίοδο μετάδοσης είναι καλό σημάδι για ύφεση της επιδημίας.

Για την πρόληψη μετάδοσης του ιού το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τη λήψη μέτρων κατά των κουνουπιών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.