Ειδησεογραφικό site

Κάνει κόμμα ο Γιώργος – Χαμηλοί τόνοι από Βενιζέλο – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

54

Του Γιώργου Γερόπουλου

«Η εκπλήρωση του προσωπικού μύθου, αυτό είναι το μοναδικό χρέος του ανθρώπου… Κι όταν επιδιώκεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει όπως επιθυμείς» αναφέρει στον «Αλχημιστή» ο γνωστός Πάουλο Κοέλιο. Αυτό συμβαίνει με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος γνωρίζει καλά τι θέλει να κάνει για να εκπληρώσει τον προσωπικό του μύθο, βλέπε δυναμικό comeback στην πολιτική σκηνή μέσα από ένα δικό του κόμμα, αλλά δεν έχει αποφασίσει το χρόνο εκδήλωσης του εγχειρήματος. Ωστόσο όλα όσα τεκταίνονται με τη διαπραγμάτευση και την προεδρική εκλογή, όπως και ο εφιάλτης να μην ξαναεκλεγεί βουλευτής, συγκλίνουν στο να κινηθεί άμεσα, πριν οι πρόωρες εκλογές τον προλάβουν.

Όλες οι κινήσεις του, ακόμη και η τελευταία ευθεία αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από το περιβάλλον του, οδηγούν στη μοιραία κίνηση, της δημιουργίας ενός νέου κόμματος που θα διεκδικήσει χώρο από τη Δημοκρατική Παράταξη. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να συσπειρώσει κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι αποτελούν το 20% του εκλογικού σώματος και είναι η ιδεολογική ομάδα που νιώθει πολιτικά και κυρίως κομματικά άστεγη. Αναμένει να βρει σχηματισμό για να στεγαστεί, ενώ σε ένα ποσοστό της έλκεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο μεγάλος της όγκος περιμένει για να τοποθετηθεί εκλογικά.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Χωρίς να έχουν γίνει επιστημονικά τεκμηριωμένες μετρήσεις στις δημοσκοπήσεις για ένα κόμμα Παπανδρέου, ορισμένα στοιχεία συνηγορούν στην κίνηση του πρώην πρωθυπουργού, αλλά τον προσγειώνουν για τα χαμηλά ποσοστά στα οποία θα κινηθεί το κόμμα του. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, στο υποθετικό ερώτημα «εάν βλέπετε θετικά ένα κόμμα Παπανδρέου» μόλις το 4,6% απαντά θετικά, ενώ στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει το 4,1% των δημοσκοπικών ψήφων. Ανάλογα τα ευρήματα και άλλων μετρήσεων που καταδεικνύουν ότι Βενιζέλος-Παπανδρέου θα κονταροχτυπηθούν για την πρωτιά στο διαμελισμένο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπους, ένα σημαντικό τμήμα των εν δυνάμει ψηφοφόρων ενός κόμματος Παπανδρέου, περίπου το 30,6%, προέρχεται από την Ελιά, ενώ το 3,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε τον πρώην πρωθυπουργό.

Στις ποιοτικές έρευνες, τα στοιχεία είναι λίγο πιο ενθαρρυντικά, αφού στο ερώτημα «γιατί ο πρώην πρωθυπουργός οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο» το 29,9% δηλώνει ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, έναντι του 48,9% που του καταλογίζει σκοπιμότητα. Ωστόσο αυτό αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα του, καθώς οι πολίτες στέκονται απέναντι στην τακτική Παπανδρέου να μη μιλήσει επί ελληνικού εδάφους για τις μέρες του μνημονίου, και κυρίως να μην προβεί σε αυτοκριτική για τα προσωπικά του λάθη, ενώ τμήμα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του καταλογίζει και διάθεση εκδικητικής επανόδου.

Σε αυτό ποντάρει και η Χαριλάου Τρικούπη, γι’ αυτό και ο Ευ. Βενιζέλος επαναφέρει στις μνήμες την επίμαχη περίοδο της εισόδου στο μνημόνιο, ενώ επικοινωνιακά κρατά χαμηλούς τόνους αντιπαράθεσης, καθώς εκτιμά ότι το μέτωπο στον κ. Παπανδρέου ενισχύει τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού.

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ

Στο εσωτερικό του πυρήνα συνεργατών του κ. Παπανδρέου, αν και σοβεί μια διαμάχη για το αν η μάχη θα δοθεί εντός του ΠΑΣΟΚ ή στο πεδίο δημιουργίας ενός κόμματος, όλα οδηγούν στο τελευταίο. Οι εξελίξεις επιταχύνουν τον πολιτικό χρόνο και αναγκάζουν τον κ. Παπανδρέου να προβεί στην τελική κίνηση που θα του επιτρέψει, όποτε και εάν γίνουν οι εκλογές, να διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Βουλή. Εκτιμά ότι θα έχει λόγο στις μετεκλογικές κυβερνητικές εξελίξεις, καθώς θα διαθέτει έναν καθοριστικό αριθμό βουλευτών και θα μπορεί να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της μεταμνημονιακής  Ελλάδας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.