Ειδησεογραφικό site

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

41

Οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την επιστράτευση 40.000 εφέδρων εν όψει πιθανής χερσαίας επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση ελήφθη από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μερικές ώρες μετά την ευρεία αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά της παλαιστινιακής Χαμάς στην Γάζα για να σταματήσει η ρίψη ρουκετών από την παλαιστινιακή περιοχή στο ισραηλινό έδαφος.

Υψλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε εξάλλου νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός του Ισραήλ είναι έτοιμος για όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης χερσαίας επίθεσης, για να σταματήσει την ρίψη ρουκετών στο έδαφός του από την Λωρίδα της Γάζας.

Έτερος αξιωματούχος δήλωσε και αυτός ότι ο στρατός έχει λάβει οδηγίες «να προετοιμάσει τις διάφορες εναλλακτικές στρατιωτικές λύσεις που υπάρχουν για να είναι έτοιμος σε περίπτωση που χρειαστεί.

»Οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήσαμε αποτελούν μόνον ένα στάδιο. Η επιχείρηση δεν έχει χρονικό περιορισμό», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ.

Αραβικός Σύνδεσμος: Να συγκληθεί το Σ.Α. του ΟΗΕ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε την σύγκληση επειγόντως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την ευρεία αεροπορική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Νάμπιλ Αλ Αράμπι.

Ο Αράμπι έκανε την δήλωση από το Κάιρο, έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, κατά την πρώτη ημέρα της ισραηλινής αεροπορικής επιχείρησης στην Λωρίδα της Γάζας από την οποία έχουν ήδη χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 90 και η οποία μπορεί να ακολουθηθεί από μια χερσαία επίθεση, καθώς οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την επιστράτευση 40.000 εφέδρων.

Αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο κ. Αράμπι «έχει αναθέσει στον εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου στον ΟΗΕ να αρχίσει άμεσα διαβουλεύσεις στους κόλπους της αραβικής ομάδας για να ζητήσει την διεξαγωγή επείγουσας συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε ζητήσει νωρίτερα από την διεθνή κοινότητα «να επέμβει αμέσως για να σταματήσει την επικίνδυνη κλιμάκωση που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω καταστροφή και αστάθεια στην περιοχή», σημειώνοντας ότι η παλαιστινιακή ηγεσία «έχει απευθύνει επείγουσες εκκλήσεις» στους Άραβες ηγέτες για να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ.

Χαμάς: Όλοι οι Ισραηλινοί είναι πλέον στόχος

Η Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι «όλοι οι Ισραηλινοί» αποτελούν πλέον στόχο της αντίστασης μετά την ισραηλινή επιδρομή που προκάλεσε τον θάνατο δύο εφήβων και πέντε ενηλίκων στην Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Η σφαγή παιδιών στην Χαν Γιούνες είναι ένα τρομερό έγκλημα πολέμου και όλοι οι Ισραηλινοί θεωρούνται εφεξής νόμιμοι στόχοι για την αντίσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών Άσραφ Αλ Κόντρα είχε δηλώσει ότι επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά σπιτιού στην Λωρίδα της Γάζας, το οποίο ανήκε σύμφωνα με τον ίδιο στην οικογένεια Αλ Κάουαρ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε ρίξει μια προειδοποιητική φωτοβολίδα. Για να αποτρέψουν την ισραηλινή πολεμική αεροπορία να πλήξει το σπίτι, συγγενείς και γείτονες συγκεντρώθηκαν στο κτίριο, αλλά λίγο αργότερα ένα αεροσκάφος F-16 έριξε έναν πύραυλο, ο οποίος το κατεδάφισε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.