Ειδησεογραφικό site

Η «11η Σεπτεμβρίου» της Γαλλίας

42

Με αιματηρό τρόπο έπεσε η αυλαία στις δύο υποθέσεις που σόκαραν τη Γαλλία και όλο τον κόσμο και άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 20 νεκρούς.

Τα αδέλφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί και ο Αμεντί Κουλιμπαλί έπεσαν νεκροί από διπλή επιχείρηση αστυνομίας και ειδικών δυνάμεων, αφού, τρομοκράτησαν και αιματοκύλισαν το Παρίσι.

Τα πάντα συνέβησαν σε μόλις 54 ώρες, από την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, έως τις αιματηρές επιχειρήσεις το απόγευμα της Παρασκευής από τις οποίες έπεσαν νεκροί και οι τρεις δράστες.

Λουτρό αίματος στο Charlie Hebdo και υστερία στο Παρίσι

Ολα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης, όταν, περίπου στις 11.30, δύο ένοπλοι (οι οποίοι αργότερα αναγνωρίστηκαν ως τα αδέλφια Κουασί) εισέβαλαν στα γραφεία του Charlie Hebdo και φωνάζοντας τα ονόματά τους εκτέλεσαν την αφρόκρεμα των Γάλλων σκιτσογράφων, αλλά και έναν αστυνομικό. Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Stephane “Charb” Charbonnier (Charb), Jean «Cabu» Cabut, Georges Wolinski,Bernard “Tingous”  Velhac,Bernard Maris, Philippe Honore,Mustapha Ourad,Elsa Cayat,Michel Renaud,Frederic Boisseau,Franck Brinsolaro.

Αμέσως μετά διέφυγαν από το κτίριο, ωστόσο, φρόντισαν να σοκάρουν ακόμη μια φορά την παγκόσμια κοινή γνώμη με την εξ ψυχρώ δολοφονία του αστυνομικού Ahmed Merabat έξω από το κτίριο, η οποία αποτυπώθηκε και σε βίντεο.

Μέσα σε ελάχιστες ώρες  το Παρίσι θύμιζε πολεμική ζώνη, ευρισκόμενο σε στρατιωτικό και αστυνομικό κλοιό, με τις δυνάμεις ασφαλείας να εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.

 

 

Τα δύο αδέλφια κυνηγημένοι κινήθηκαν προς τον Βορρά με τις δυνάμεις ασφαλείας να τους έχουν εντοπίσει και να είναι στο κατόπι τους.

Δεύτερο χτύπημα και γενικευμένος πανικός

Προτού, ωστόσο, η χώρα μπορέσει να συνέλθει από το αιματηρό χτύπημα στο Charlie Hebdo, ένα δεύτερο χτύπημα ήλθε για να γενικεύσει την υστερία

Ενας ένοπλος, σε προάστιο του Παρισιού, πυροβόλησε εν ψυχρώ και πισώπλατα μια 27χρονη δημοτική αστυνομικό σε προάστιο της πρωτεύουσας. Η άτυχη γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ ο δράστης αυτής της δολοφονίας ήταν ο Αμεντί Κουλιμπαλί ο οποίος «συστήθηκε» στην έντρομη γαλλική κοινή γνώμη, σήμερα, Παρασκευή, με νέα κατάσταση ομηρίας σε εβραϊκό παντοπωλείο.

Συγκλονιστικές εκφράσεις αλληλεγγύης με το «Je Suis Charlie» παγκόσμιο σύνθημα

Παράλληλα, κι ενώ όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε άφωνος τις εξελίξεις, ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης εκδηλώθηκε, κυρίως μέσω των social media, ενώ, το «Je Suis Charlie» έγινε σύνθημα στα χείλη εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στη Γαλλία για δύο ημέρες υπήρξαν εκατοντάδες συγκεντρώσεις φόρος τιμής στα θύματα του Charlie Hebdo, ενώ, σε όλο τον κόσμο κυριάρχησαν συνθήματα και εκδηλώσεις υπερ της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου.

Η «μαύρη» Παρασκευή για τη χώρα και το αιματηρό τέλος

Μετά τα απανωτά σοκ, η Παρασκευή ξημέρωσε με τη Γαλλία σε κατάσταση σοκ, ωστόσο, η φρενίτιδα συνεχίστηκε έως ότου το αιματηρό αποκορύφωμά της.

Το ανθρωποκυνηγητό στα βόρεια του Παρισιού συνεχίστηκε και οι δύο μακελάρηδες του Charlie Hebdo βρέθηκαν ταμπουρωμένοι, κρατώντας και έναν άνδρα όμηρο, σε τυπογραφείο στην περιοχή Νταμαρτάν-αν-Γκελ (15 χλμ βορειοανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας). Υπολογίζεται ότι περίπου 80.000 άνδρες των σωμάτων ασφαλείας επιστρατεύθηκαν για τον εντοπισμό των αδελφών Κουασί, ενώ, στο σημείο βρέθηκαν ακόμη και ελικόπτερα και τανκς.

Ωστόσο, στην καρδιά του Παρισιού, ένα νέο θρίλερ άρχισε να εκτυλίσσεται, καθώς, ένοπλος εισέβαλε σε εβραϊκό παντοπωλείο φωνάζοντας «Ξέρετε ποιος είμαι» και κρατώντας πολλά άτομα ως ομήρους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Ο 33χρονος άνδρας ήταν ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο δολοφόνος της 27χρονης αστυνομικού μια ημέρα νωρίτερα στο Παρίσι. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον για δύο νεκρούς από πυροβολισμούς, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής κι ενώ ο κλοιός έσφιγγε γύρω από τους αδελφούς Κουασί, ο Κουλιμπαλί, είπε στους αστυνομικούς ότι θα σκοτώσει τους ομήρους εάν δεν απελευθερωθούν οι σύντροφοί του από το τυπογραφείο.

Η αιματηρή αυλαία έπεσε λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν διπλή επιχείρηση τόσο στο τυπογραφείο όσο και στο παντοπωλείο.

Πυροβολισμοί, εκρήξεις, καπνοί συνέθεσαν το σκηνικό του τρόμου, ενώ και οι τρεις τρομοκράτες έπεσαν νεκροί από πυρά των αστυνομικών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο όμηρος που κρατούσαν τα αδέλφια Κουασί απελευθερώθηκε, ωστόσο, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το τι πραγματικά συνέβη στο παντοπωλείο.

Αναφορές στα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τέσσερις ομήρους νεκρούς και τέσσερις βαριά τραυματίες, ενώ, πληροφορίες ανέφεραν ότι ίσως ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος.

Τελικά, στις 9 το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί όμηροι είναι τέσσερις.

 

Η «11η Σεπτεμβρίου» της Γαλλίας

Το αιματηρό τέλος της «11ης Σεπτεμβρίου» της Γαλλίας γράφτηκε με εκρηκτικό τρόπο αφήνοντας μια ολόκληρη χώρα σε κατάσταση σοκ, ενώ, και η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με τρόμο και αμηχανία τις εξελίξεις.

Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου έχει οριστεί η μεγάλη σιωπηλή πορεία προς τιμήν των θυμάτων στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ, των γαλλικών κομμάτων και πολλών ξένων ηγετών, ενώ, θα υπάρξει και έκτακτη Σύνοδος υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για την τρομοκρατία.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.