Ειδησεογραφικό site

Η τραγωδία στο Παρίσι επισκιάζει τη συνάντηση των G20 στην Τουρκία

25

Η Σύνοδος των κορυφαίων 20 κρατών του κόσμου θα λάβει χώρα στην Αττάλεια της Τουρκίας την Κυριακή, με τα γεγονότα στο Παρίσι να επισκιάζουν την εν λόγω συνάντηση, κι ενώ ο γάλλος ηγέτης Francois Hollande έχει ήδη αναφέρει πως δεν θα παραστεί.

Η Σύνοδος αυτή έχει ως γενικό σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής και χρηματοοικονομικής αλλά τα τελευταία συμβάντα θα επεκτείνουν κατά πολύ το χαρτοφυλάκιό της.

Tην ίδια στιγμή, η Αττάλεια έχει γίνει ένα πραγματικό φρούριο μετά από τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά του Παρισιού, με στρατό και αστυνομικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει προστατευτικά τον χώρο της συνάντησης και των αφίξεων.

Η δυναμική μεταξύ Ομπάμα-Πούτιν

Λιγότερο από δύο μήνες πριν, το ζευγάρι των ηγετών αυτό συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει τον εμφύλιο στη Συρία. Χωρίς να το γνωρίζουν οι ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin είχε ήδη προετοιμάσει την μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σε περισσότερο από δύο δεκαετίες, στέλνοντας τα μαχητικά του στη Συρία τον Σεπτέμβριο προς υποστήριξη του Bashar al-Assad.

Στην προηγούμενη συνάντηση των G20 στο Brisbane της Αυστραλίας πέρυσι, ο Putin έφυγε νωρίτερα όταν του «επιτέθηκαν» για την μιλιταριστική επίθεση στα ανατολικά της Ουκρανίας και τον απείλησαν με περαιτέρω διεθνείς κυρώσεις. Αυτή τη φορά, ο ίδιος θα παραστεί ως κάποιος που ο Obama και οι σύμμαχοί του είναι πιο πιθανό να τον εισακούσουν και να συνεργαστούν μαζί του. Το τελευταίο ρωσικό σχέδιο, το οποίο συζητάται στην Βιέννη αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι μία πολιτική μετάβαση στη Συρία η οποία θα κρατήσει περίπου 18 μήνες.

Στο παρασκήνιο κρύβεται άλλη μία αεροπορική τραγωδία. Το 2014 ήταν η πτώση του αεροπλάνου των Μαλαισιανών αερογραμμών πάνω από την Ουκρανία, με την ευθύνη γι’ αυτό να αποδίδεται στους φιλο-ρωσικούς αντάρτες. Αυτή τη φορά είναι η υπό διερεύνηση κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου πάνω από την Αίγυπτο, κι αν επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση από τζιχαντιστές.

«Χρειαζόμαστε συνεργασία σε όλα αυτά», ανέφερε ο Fyodor Lukyanov, επικεφαλής του Council on Foreign and Defense Police της Μόσχας, που συμβουλεύει την ρωσική κυβέρνηση. «Οπότε είναι προφανές πως η ατμόσφαιρα θα είναι διαφορετική σε αυτή τη σύνοδο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.