Ειδησεογραφικό site

Η ΝΔ πρώτη με 26,3% στην αυτοδιοίκηση -Ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με ποσοστό 17,7%

65

Παρά τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για μήνυμα ανατροπής που έδωσαν οι πολίτες στον χθεσινό πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, εντούτοις επικράτησε η ΝΔ, με μεγάλη διαφορά, η οποία αποδεικνύει μεγάλη αντοχή και έρχεται πρώτη στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαίου με 26,3%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν κέρδισε καμία περιφέρεια πανελλαδικά και δεν κατόρθωσε να κερδίσει σημαντικούς πόντους σε Δήμους βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 17,7%, όπως δείχνει ο πίνακας που δημοσίευσε η Public Issue.

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να θριαμβολογήσει για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και αρκέστηκε να στείλει διλημματικό μήνυμα για να μπορέσει να πετύχει την ανατροπή στον δεύτερο γύρο που συμπίπτει με την διεξαγωγή των ευρωεκλογών. «Τα καλύτερα γκολ μπαίνουν στον δεύτερο γύρο» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην περιφέρεια Αττικής και στην Αθήνα.

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ άντεξαν

Αξιοσημείωτη αντοχή δείχνουν και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βέθηκε χθες στην τρίτη θέση με ποσοστό 16,2%. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος έχουν μεγάλη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά και το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να κάνει ανοιχτή καμπάνια για την υποστήριξή τους.

public1

Αξιοθαύμαστα είναι και τα ποσοστά του ΚΚΕ, το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη θέση με ποσοστό 8,8%. Την τέταρτη θέση κατέχει η Χρυσή Αυγή με 8,1%. Το ακροδεξιό μόρφωμα έφερε ποσοστά-έκπληξη στην Αττική και την Αθήνα, ενώ οι επιδόσεις του στην επικράτεια δεν υπήρξαν οι αναμενόμενες από τα στελέχη και την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Καθίζηση μπορεί να χαρακτηριστεί για τους Ανεξάρτητους Ελληνες το ποσοστό 3,2% στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ η ΔΗΜΑΡ κρατήθηκε στο 3,8% χάρη στον Γιάννη Μπουτάρη και τον Γιώργο Καμίνη, ποσοστά που δύσκολα θα επαναληφθούν στις ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε πόντους σε σχέση με τις εκλογές του 2010

Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς συγκριτικά τα αποτελέσματα των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών θα διαπιστώσει υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ και αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν τότε ένα κόμμα του 3%.

public2

Στον ίδιο πίνακα φαίνεται η ραγδαία οπισθοχώρηση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση σε περιφέρειες και δήμους. Το ΠΑΣΟΚ ήταν τότε πρώτο κόμμα.

Τάση οπισθοχώρησης παρατηρείται και για το ΚΚΕ σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.