Ειδησεογραφικό site

Η ΝΔ νικήτρια στις περιφέρειες, Αττική και Ιόνια Νησιά στον ΣΥΡΙΖΑ

53

Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής της μάχης των περιφερειών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πάντως, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, με καταμετρημένο το 96,26% των ψήφων, νικήτρια με διαφορά 1,74 μονάδων αναδεικνύεται η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, με 50,87%. Ο Γιάννης Σγουρός λαμβάνει 49,13%.

«Δώσαμε ένα σπουδαίο αγώνα με ήθος, κόντρα σε προβλέψεις και συμφέροντα και η πλειονότητα των συμπολιτών μας το κατανόησε», δήλωσε λίγο μετά τις 2:00 το πρωί από τα Προπύλαια η κ. Δούρου, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

«Η μάχη που κερδήθηκε είναι μόνο η αρχή. Από αύριο ξεκινάει ένας πόλεμος με τα συμφέροντα», είπε η κ. Δούρου. «Θα αλλάξουμε τις ζωές μας στη περιφέρεια της Αττικής, θα τις αλλάξουμε σε όλη τη χώρα. Με το ίδιο ήθος θα πορευτούμε τα επόμενα 5 χρόνια», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε πως «δεν θα υπάρχουν δήμαρχοι και πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Ιστορική χαρακτήρισε τη νίκη της κ. Δούρου ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ο λαός μας, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Τόνισε ότι η Αριστερά αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να γυρίσουμε τον τροχό της ιστορίας.

Την κ. Δούρου συνεχάρη ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος ευχαρίστησε τους πολίτες της Αττικής. «Δώσαμε δύσκολη μάχη μόνοι μας απέναντι σε ένα ακραίο πολιτικό κλίμα και μία συκοφαντία και επιθετικότητα που ξεπερνούσε τη φαντασία. Η μάχη αυτή οριακά δεν δικαιώθηκε» τόνισε ο κ. Σγουρός. Υπογράμμισε ότι θα είναι παρών στην περιφέρεια Αττικής, «για να υπερασπιστώ ό,τι δημιουργήσαμε».

Η ΝΔ αναδεικνύεται νικήτρια στις Περιφέρειες Θεσσαλίας με τον Κώστα Αγοραστό, Αν. Μακεδονίας – Θράκης με τον Γιώργο Παυλίδη, Πελοποννήσου με τον Πέτρο Τατούλη, Στερεάς Ελλάδας με τον Κώστα Μπακογιάννη, Νοτίου Αιγαίου με τον Γιώργο Χατζημάρκο και Βορείου Αιγαίου με τη Χριστιάνα Καλογήρου.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Αλέξανδρος Καχριμάνης είχε αναδειχθεί νικητής από τον Α΄ γύρο.

Στα Ιόνια Νησιά νικητής αναδεικνύεται ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κρήτη επανεκλέγεται ο Σταύρος Αρναουτάκης, που είναι ανεξάρτητος υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Ο ανεξάρτητος Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία αναδεικνύεται μεγάλος νικητής στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Ο ανεξάρτητος Θεόδωρος Καριπίδης αναδεικνύεται νικητής στη Δυτική Μακεδονία και ο ανεξάρτητος Απόστολος Κατσιφάρας επανεκλέγεται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Προβάδισμα 3,75 μονάδων στις Ευρωεκλογές για ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 3,75 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές, με καταμετρημένο το 93,05% των ψήφων, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 26,55% της λαϊκής ψήφου, 0,34 ποσοστιαίες μονάδες κάτω σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 22,80%, χάνοντας 6,86 μονάδες σε σχέση με το 2012.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, 9,40%, ενισχυμένη κατά 2,5 μονάδες συγκριτικά με τις γενικές εκλογές του 2012, ενώ η ΕΛΙΑ καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με 8,04%.

Πέμπτο είναι το Ποτάμι με 6,60%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 6,06% και έβδομοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που βρίσκονται στο 3,43%.

Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει έξι ευρωβουλευτές, η ΝΔ πέντε, η Χρυσή Αυγή τρεις, δύο ευρω-έδρες λαμβάνουν η Ελιά, ΚΚΕ και Ποτάμι και έναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Εκτός Ευρωβουλής βρίσκονται ο ΛΑΟΣ (2,69%), οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες (1,45%) και η ΔΗΜΑΡ (1,21%).

Τα σχόλια είναι κλειστά.