Ειδησεογραφικό site

Η θριαμβευτική επιστροφή του Βαλβέρδε στο «Καραϊσκάκης»

54

valvrde-marinakisΈνας φίλος από όχι και τόσο παλιά επέστρεψε το βράδυ της Τετάρτης σε γνώριμα λημέρια. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήρθε σαν αντίπαλος, έστω και για ένα φιλικό της Μπιλμπάο με τον Ολυμπιακό, αλλά μόνο σαν τέτοιος δεν ένιωσε.

Φρόντισαν για αυτό οι φίλοι των «ερυθρόλευκων», που τον αποθέωσαν κατά την είσοδό του στο γήπεδο φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του. Όπως πριν λίγα χρόνια…

Ο «Τσινγκούρι» ύψωσε τα χέρια στον ουρανό και φάνηκε συγκινημένος, αν και κυριάρχησε επί των συναισθημάτων του και δεν άφησε να φανούν.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης του παρέδωσε έναν ασημένιο δίσκο, μια κορνιζαρισμένη φανέλα της ομάδας με τις υπογραφές όλων των παικτών και μια φανέλα που ανέφερε «Olympiacos for Life».

 


Ολυμπιακός-Μπιλμπάο 0-0

Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα με τη Μπιλμπάο του Βαλβέρδε στο «Γ. Καραϊσκάκης», αφήνοντας και πάλι θετικά δείγματα.

Παίζοντας για πρώτη φορά φέτος σε φιλικό μπροστά στο κοινό του (σ.σ. λίγο πιο πάνω από 20.000 κόσμο) και σε μία βραδιά που ήταν αφιερωμένη σε ιερό σκοπό (με τα έσοδα από το ματς και τις συλλεκτικές μπλούζες να πηγαίνουν για τα παιδιά του κόσμου) αλλά και σε ένα πρώην δικό του… παιδί, τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο Ολυμπιακός απέσπασε 0-0 από την Μπιλμπάο αφήνοντας ξανά καλά δείγματα γραφής κυρίως στο Α’ μέρος και έχοντας αρκετούς διακριθέντες. Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν το χειροκρότημα των φιλάθλων τους, όπως και ο πρώην τεχνικός της ομάδας, που βραβεύτηκε και αποθεώθηκε. Το όνομα του Βαλβέρδε ακούστηκε από όλο το γήπεδο τόσο πριν όσο και μετά το τέλος του ματς.

Με 4-2-3-1 ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τον αγώνα με τον Ρομπέρτο κάτω από τα γκολπόστ και στην άμυνά του από δεξιά προς τα αριστερά τους Σαλίνο, Αβραάμ, Αμπιντάλ και Μαζουάκου. Αμυντικά χαφ οι Σάμαρης και Μανιάτης, μπροστά τους επιτελικός ο Τσόρι Ντομίνγκες και στην κορυφή της επίθεσης ο Διαμαντάκος. Στα δύο άκρα της επίθεσης ήταν οι Φουστέρ (που συνέκλινε όμως αρκετά στον άξονα) και Ντοσεβί.

Οι 11 της Μπιλμπάο

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ξεκίνησε το ματς με 4-4-1-1 και με τους Ιραιθόθ, Ιραόλα, Βαλενσιάγκα, Λαπόρτε, Γκουρπέγκι, Ουνάι Λόπεζ, Μικέλ Ρίκο, Ιτουράσπε, Αντούριθ, Μουνάιν και Ιμπάι Γκόμεζ.

Θετικός ο Ολυμπιακός και με φάσεις

Οι ερυθρόλευκοι στο πρώτο 45λεπτο παρουσίασαν δείγματα ιδιαίτερα καλά δουλεμένης ομάδας στο δημιουργικό και το επιθετικό κομμάτι. Τα αμυντικά προβλήματα δεν έλλειψαν από τον Ολυμπιακό όμως γενικότερα η Μπιλμπάο δεν έβγαλε πολλές επικίνδυνες φάσεις μπροστά από την εστία του Ρομπέρτο.

Στο 8′ ο Ιραιθόθ έβγαλε έγκαιρα και… σωτήρια την σέντρα του Μαζουάκου προ του Διαμαντάκου που ήταν σε εξαιρετική θέση για την κεφαλιά μέσα στην μικρή περιοχή. Ο γκολκίπερ της Μπιλμπάο πρόλαβε με την έξοδό του τον φορ των Πειραιωτών.

Στο 11′ ένα σουτ από τον Σαλίνο πέρασε αρκετά ψηλά άουτ. Ο Βραζιλιάνος σούταρε έξω από την περιοχή. Στο 13ο λεπτό η Μπιλμπάο θέλησε να… απαντήσει στις ευκαιρίες του Ολυμπιακού.

Ο Γκόμεζ επιχείρησε ένα καλό σουτ μπροστά από τον Φουστέρ έχοντας βρει χώρο. Η μπάλα πέρασε λίγο άουτ. Εννιά λεπτά μετά ο Ολυμπιακός έφτασε μία ανάσα από το 1-0.

Μετά από σέντρα από τον Τσόρι και κεφαλιά-πάσα του Διαμαντάκου ο Μανιάτης πήρε την κεφαλιά που έφυγε λίγο άουτ. Στα εναπομείναντα λεπτά και κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες λόγω ζέστης και υγρασίας οι δύο ομάδες κυνήγησαν δίχως αποτέλεσμα το γκολ.

Η Μπιλμπάο που έδειξε πως είναι μία καλά δουλεμένη ομάδα δίχως να ανεβάσει για τα καλά στροφές τα περισσότερα… ρήγματα τα δημιούργησε απο τα αριστερά. Από το πρώτο μέρος μπορεί να κρατήσει κανείς την σταθερότητα του Ρομπέρτο, την δημιουργική και επιθετική εικόνα του Μαζουάκου αλλά και το θετικό πρόσημο από τους Φουστέρ και Τσόρι.

Καλός και ο Διαμαντάκος με κινητικότητα και συμμετοχή στις φάσεις για γκολ. Ιδιαίτερα καλός και ο Μανιάτης με πολλά τρεξίματα, καλές τοποθετήσεις και επιθετικές βοήθειες. Αμυντικά ξεχώρισε για τα καλά ο Αμπιντάλ με την σοβαρότητά του, την αξιοπιστία του και την εμπειρία του. Ο Γάλλος άσος έδειξε και πάλι το πόσο σημαντικός θα είναι για φέτος για τον Ολυμπιακό.

Ντεμπούτο Μποτία, αλλαγές και πίεση από Μπιλμπάο

Στην επανάληψη ο Μίτσελ έκανε αρκετές αλλαγές. Μεταξύ άλλων έριξε στο ματς τους Μποτία, Κασάμι, Ομάρ και Μέγιερι. Για τον Μποτία αυτό ήταν το ντεμπούτο του με την φανέλα του Ολυμπιακού. Για πρώτο ματς δεν τα πήγε διόλου άσχημα στα καθήκοντά του δείχνοντας πως θα παλέψει για τα καλά για μία θέση στο αρχικό σχήμα της ομάδας.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας παρά τις αλλαγές που έκαναν θέλησαν να κρατήσουν την ίδια ταυτότητα στο δημιουργικό και επιθετικό κομμάτι. Δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά ειδικά στο ξεκίνημα του Β’ μέρους όπου η Μπιλμπάο μπήκε πιο δυνατά και καλά στο παιχνίδι.

Τους πίεσε αισθητά και φανέρωσε πιο καλή εικόνα. Μετά την έξοδο του Τσόρι Ντομίνγκες οι Βάσκοι έγιναν σαφώς πιο απειλητικοί. Στο 57ο λεπτό ο Ιμπάι Γκόμεζ είχε ένα σουτ που έφυγε έξω. Οι φιλοξενούμενοι εν μέσω αρκετών αλλαγών που έκαναν συνέχισαν το… πρέσινγκ για ένα τέρμα.

Διαφοροποιήσεις στην ροή του αγώνα είχε και ο Ισπανός τεχνικός που έβαλε και τους Σαβιόλα, Κολοβό, Ντινγκά και Γκαζαριάν στον αγώνα. Παρότι οι Βάσκοι ήταν έως ένα σημείο καλύτεροι οι ερυθρόλευκοι μπόρεσαν να βγουν ξανά με αξιώσεις στην επίθεση. Κατάφεραν να απειλήσουν με μία καλή φάση του Γκαζαριάν στο 72′. Ο Αρμένιος ήταν ο παίκτης που προκάλεσε πάλι προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα βγάζοντας την φάση του 84′.

Γύρισε την μπάλα προς τον Κασάμι με τον αντίπαλο πορτιέρο να την διώχνει έγκαιρα και σωτήρια αποτρέποντας έτσι στον Ελβετό (που ήταν εκ νέου σταθερός και δείχνει πόσο απαραίτητος θα είναι φέτος) να σκοράρει. Προσπάθειες να βγάλει τον Ολυμπιακό μπροστά έκανε και ο Ομάρ ενώ και ο Κολοβός αποπειράθηκε να απειλήσει τον αντίπαλο πορτιέρο. Το παιχνίδι τελείωσε στο 0-0 με τον κόσμο να καταχειροκροτά και να επιβραβεύει και τον Ολυμπιακό και τον Βαλβέρδε.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ: Είναι φανερό πως στον Ολυμπιακό συνεχίζει να λείπει ένας κλασικός και βαρβάτος φορ περιοχής παρά την καλή εικόνα του Διαμαντάκου. Παρόλα αυτά απέναντι σε μία καλά δουλεμένη ομάδα με επικίνδυνους παίκτες όπως ο Γκόμεζ, ο Ρίκο ή ποιοτικούς σαν τον Μπενάτ Ετσεμπερία στάθηκε ιδιαίτερα καλά κυρίως στο Α’ μέρος. Έβγαλε φάσεις, θα μπορούσε να είχε βάλει τουλάχιστον ένα γκολ στο Α’ 45λεπτο ενώ κέρδισε ξανά αρκετούς παίκτες. Από το Α’ ημίχρονο ιδιαίτερα καλό πρόσωπο είχαν οι Ρομπέρτο, Μανιάτης, Φουστέρ, Τσόρι και Διαμαντάκος ενώ ξεχώριζε για την εμπειρία και την σταθερότητά του ο Αμπιντάλ. Θετικός σε δημιουργικό και επιθετικό σκέλος αλλά όχι αμυντικά ήταν ο Μαζουάκου. Προσπάθησε επίσης ιδιαίτερα ο Ντοσεβί.

Στην επανάληψη δέσποσε με την παρουσία του ο Γκαζαριάν ενώ δημιουργικά και επιθετικά πήγε καλά ο Ομάρ. Ο Νορβηγός διεθνής μπακ είχε βέβαια προβλήματα στο αμυντικό κομμάτι (όπως ο Μαζουάκου) και ειδικά στις επιστροφές του, κάτι που φάνηκε έντονα και στο Α’ μέρος στα άκρα των Πειραιωτών στην άμυνα. Επίσης υπήρξαν και αρκετά λάθη στις μεταβιβάσεις ιδίως στον άξονα παρά την καλή παρουσία μέσων όπως οι Μανιάτης, Τσόρι και Κασάμι ενώ ο Μέγιερι του Β’ ημιχρόνου δεν ενέπνεε σιγουριά. Επιπροσθέτως οι Έλληνες πιτσιρικάδες (π.χ. Κολοβός και Μπουχαλάκης) παρά το ταλέντο τους δείχνουν πως έχουν ακόμα δρόμο. Συνολικά όμως ο Ολυμπιακός έβγαλε ξανά ταχύτητα και ευκαιρίες αλλά δεν είχε την ουσία, δηλαδή το γκολ. Τα περισσότερα προβλήματά του ο πειραϊκός σύλλογος τα είχε από την Μπιλμπάο στο ξεκίνημα του Β’ μέρους. Το τελικό 0-0 πάντως αφήνει και πάλι καλές εντυπώσεις για τους ερυθρόλευκους, που συνεχίζουν να βαδίζουν στον σωστό δρόμο.

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στον κόσμο που αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια με τον Ολυμπιακό να δείχνει με το μέγεθός του το πόσο μπορεί να συσπειρώνει τους φιλάθλους του. Φυσικά την παράσταση έκλεψε και ο Ερνέστο Βαλβέρδε που συγκινήθηκε, έκλαψε πάνω από δύο φορές στην διάρκεια του αγώνα αλλά και μετά και ο οποίος ευχαρίστησε θερμά και τους ερυθρόλευκους οπαδούς αλλά και την διοίκηση και την ομάδα. Ο ίδιος δεν θα ξεχάσει την αποθέωση και την αγάπη που βίωσε για άλλη μία φορά σε αυτό το γήπεδο. Επόμενο φιλικό του Ολυμπιακού είναι στις 16 Αυγούστου με την Φενέρ στην Τουρκία.

Oι συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο (46′ Μέγερι), Σαλίνο (46′ Ελαμπντελαουί), Παπαδόπουλος (46′ Μποτία), Αμπιντάλ (69′ Αυλωνίτης), Μαζουακού (67′ Βούρος), Μανιάτης (69′ Μπουχαλάκης), Σάμαρης (59′ Εντινγκά) Ντοσεβί (58′ Γκαζαριάν), Φουστέρ (59′ Σαβιόλα), Ντομίνγκες (46′ Κασάμι), Διαμαντάκος (58′ Κολοβός).

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Βαλβέρδε): Ιραϊθόθ, Ιραόλα, Μπαλενθιάγα (46′ Ακέτσε), Λαπόρτ (46′ Σαν Χοσέ), Γουρπέγι (79′ Ετσεΐτα), Ουνάι (46′ Μπενιάτ), Ρίκο, Ιτουράσπε (63′ Μοράν), Αντούριθ (46′ Γκιγιέρμο), Μουνιαΐν (46′ Σουσαέτα), Ιμπάι (63′ Βιγκουέρα).

Πηγή: gazzetta.gr

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.