Ειδησεογραφικό site

Η έκθεση του ΔΝΤ ρίχνει τα spreads των ομολόγων

50


Τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία που εμπεριέχει η έκθεση του ΔΝΤ, καθώς και η θετική αποδοχή από μέρους των αγορών της τοποθέτηση του νέου υπουργού Οικονομικών Γκικα Χαρδούβελη «σπρώχνουν» τα spreads των ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται με επιτόκιο 5,5% όταν τον Φεβρουάριο του 2009 η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε δανειστεί (στην τελευταία έξοδο της στις αγορές) με επιτόκιο πάνω από 6%.

Ακόμα, πιο ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τις αγορές για το πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε πριν μερικές εβδομάδες, του οποίου η απόδοση έχει «καταρρεύσει» στο 4%, όταν είχε τιμολογηθεί προς 4,95%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, στην έκθεση του ΔΝΤ η οποία δίνεται σήμερα το απόγευμα στη δημοσιότητα θα γίνεται λόγος για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2014 της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ρυθμός της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχει σχεδόν κλειδώσει, αφού οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις, ενώ παράλληλα έχει βελτιωθεί σημαντικά και η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανεισμό μέσω ομολόγων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, ήταν και η πρόσφατη επιτυχία της ΔΕΗ, η οποία άντλησε με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο πάνω από 700 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές.

Η άνοδος των τιμών στις αγορές ομολόγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκινήσει μετά τη μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 10 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη Πέμπτη.

Όσον αφορά την ευρωπεριφέρεια, οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν νέα μεγάλη πτώση λόγω νέας ανόδου των τιμών.

Η Ιρλανδική 10ετία στο 2,42%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 3,35%, η Ισπανία 2,56% και η Ιταλία 2,74%

Στο μεταξύ, το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας έξι μηνών, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ.

Σημειώνεται ότι σε αυτό τον δανεισμό το επιτόκιο παρουσίασε σημαντική μείωση, αφού υποχώρησε στο 2,15% έναντι 2,70% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Μάλιστα, η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,7 φορές, έναντι 2,65.

Τα σχόλια είναι κλειστά.