Ειδησεογραφικό site

ΗΠΑ: 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αστυνομία το 2015

126

 

Η στατιστική της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ σημείωσε ένα από τα ιστορικά της ρεκόρ, που πραγματικά σοκάρει. Με τον θάνατο του άνδρα από το Όκλαντ της Καλιφόρνια, οι νεκροί από αστυνομικούς στις ΗΠΑ μέσα στο 2015 έφθασαν τους χίλιους.

Η συγκεκριμένη επίθεση μάλιστα είχε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς ο «δράστης» κρατούσε στα χέρια του ένα ψεύτικο όπλο, και καθώς δεν υπάκουε στις εντολές των αστυνομικών που είχαν συγκεντρωθεί γύρω του, τον σκότωσαν εν ψυχρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, που κρατάει την «λίστα του θανάτου», αυτός ήταν ο υπ’ αριθμόν 1.000 νεκρός από την αστυνομία των ΗΠΑ. Η στατιστική λέει ότι ήταν ο 883ος νεκρός από πυρά πυροβόλου, ενώ στην λίστα προστίθετανι 47 από θάνατο με Taser, 33 από θάνατο με χτύπημα από περιπολικό και 33 ακόμα σκοτώθηκαν ευρισκόμενοι σε φυλάκιση. Άλλος ένας σκοτώθηκε μετά από χτύπημα αστυνομικού στο κεφάλι σε μάχη σώμα με σώμα.

Ο συγκεκριμένος θάνατος, ήταν ο 183ος στην Καλιφόρνια, την Πολιτεία με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Πάντως ακόμα εννέα Πολιτείες σημείωσαν ρεκόρ θανάτων ανά κάτοικο, με την Οκλαχόμα να έχει τον υψηλότερο αριθμό.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν δημοσιεύει ακριβή στοιχεία για τους θανάτου, παρά το γεγονός ότι στην χώρα υπάρχουν συχνά επεισόδια για αστυνομική  βία, ενώ και αρκετοί ακτιβιστές ζητούν να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όσα συμβαίνουν με την εφαρμογή του νόμου.

Στα στατιστικά που κρατά η αγγλική εφημερίδα, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι εμφανίζονται περίπου 3,1 θάνατοι ανά ημέρα, οι οποίοι είναι σταθεροί καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, με κορύφωση τον Μάρτιο και μια σχετική πτώση τον Ιούνιο.

Τα στατιστικά δείχνουν επίσης ότι οι μαύροι νεκροί από την αστυνομία είναι πάνω από διπλάσιοι από τους λευκούς, ενώ πολύμεγάλος είναι και ο αριθμός ο οποίος εμφανίζεται ως άοπλος (πάνω από 22%).

Τα σχόλια είναι κλειστά.