Ειδησεογραφικό site

ΗΠΑ: Κλείνουν βάσεις και αναδιατάσσουν δυνάμεις στην Ευρώπη

49

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις επιχειρήσεις του σε αεροπορική βάση στη Μεγάλη Βρετανία και την παραδίδει στην κυβέρνηση της χώρας, όπως και άλλες 14 στρατιωτικές βάσεις ανά την Ευρώπη, στο πλαίσιο των μέτρων περιστολής του προϋπολογισμού του, κάτι το οποίο επιβάλλει τη μείωση των στρατιωτικών μονάδων του στο εξωτερικό.

Το μέτρο της παράδοσης βάσεων οι οποίες βρίσκονται στο εξωτερικό στις κυβερνήσεις των χωρών που τις φιλοξενούν αναμένεται να εξοικονομήσει 500 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει τη βάση RAF Mildenhall, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά του Λονδίνου, στην οποία σταθμεύουν αεροσκάφη ανεφοδιασμού, αναγνώρισης και ειδικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα αποσύρει 3.200 στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους.

Σε αντιστάθμισμα της απώλειας της αεροπορικής βάσης RAF Mildenhall, το Πεντάγωνο θα ενισχύσει έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας με 1.200 μέλη του προσωπικού του και με δύο μοίρες αεροσκαφών F-35 την κοντινή βάση RAF Lakenheath, έδρα της 48ης Πτέρυγας Μαχητικών.

Η καθαρή μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μ. Βρετανία θα είναι περίπου 2.000, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο και είναι η μεγαλύτερη κίνηση συγχώνευσης μονάδων στην Ευρώπη, όσον αφορά το έμψυχο υλικό. Και στη Γερμανία θα κλείσουν αρκετές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ωστόσο συνολικά ο αριθμός των στρατιωτικών των ΗΠΑ στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί κατά μερικές εκατοντάδες.

Περίπου 500 Αμερικανοί, μέλη του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού θα αποσυρθούν και από το πεδίο Λάζες στις Αζόρες, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των αμερικανικών στρατιωτών στην Πορτογαλία. Μια μοίρα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας από τη Γερμανία θα μεταφερθεί στην Ιταλία, αυξάνοντας τις εκεί αμερικανικές δυνάμεις κατά περίπου 300 στελέχη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.