Ειδησεογραφικό site

ΕΣΕΕ: Οι τράπεζες δεν είναι συνεργάσιμες

36

Οι τράπεζες ζητούν από τον δανειολήπτη να είναι συνεργάσιμος, αλλά τις περισσότερες φορές οι ίδιες δεν είναι συνεργάσιμες, υποστηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε νέα παρέμβασή της για το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, εν όψει της ρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η ΕΣΕΕ απηύθυνε σχετικό υπόμνημα προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη τονίζοντας, σχετικά με τις ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών, ότι έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός περιπτώσεων, που, ενώ ο πελάτης υποβάλει αίτημα ρύθμισης εγγράφως στην τράπεζά του, ή δεν παίρνει ποτέ απάντηση, είτε η τράπεζα, μέσω εισπρακτικών εταιρειών και δικηγορικών γραφείων, συνεχίζει τις ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης, είτε στην καλύτερη περίπτωση λαμβάνει μία απόφαση ρύθμισης που καταφανώς δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον πελάτη.

«Το αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις είναι η οφειλή να προσαυξάνεται με δυσβάστακτα επιπλέον βάρη (τόκους υπερημερίας, δικαστικά και άλλα έξοδα) και η επιχείρηση να οδηγείται στη χρεοκοπία», αναφέρει η Συνομοσπονδία.

Η ΕΣΕΕ προτείνει τη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου παροχής διευκολύνσεων για ρυθμίσεις καθυστερημένων οφειλών, που να καλύπτει το σύνολο των υποχρεώσεων (προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) καθώς και «κούρεμα» των οφειλών από καταχρηστικές ή υπερβολικές χρεώσεις με τις οποίες έχει επιβαρυνθεί. Επίσης, να προτάσσεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης έναντι του χρόνου εξόφλησης της οφειλής, να υπάρχει δηλαδή δυνατότητα μείωσης της δόσης.

Η Συνομοσπονδία επαναλαμβάνει, εξάλλου, την πρότασή της για επανενεργοποίηση του νόμου 3816/2010, στον οποίο είχαν δικαίωμα υπαγωγής όλες οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον τριών μηνών προς τα πιστωτικά ιδρύματα από επιχειρηματικό δάνειο αλλά και επιχειρήσεις που είχαν ενήμερες οφειλές στα πιστωτικά ιδρύματα αλλά αντιμετώπιζαν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους. Ο νόμος προέβλεπε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, περίοδο χάριτος με καταβολή μόνο τόκων, κ.α.

Προτείνεται επίσης σειρά αλλαγών στον Τειρεσία, προκειμένου να προσαρμοστούν τα κριτήρια στα δεδομένα της κρίσης. Μεταξύ άλλων, η ΕΣΕΕ ζητεί την εφαρμογή Τειρεσία «δύο ταχυτήτων» με διαφορετική βαρύτητα για τις επιχειρήσεις που ενεγράφησαν προ κρίσης και εντός κρίσης, δηλαδή από το 2009 μέχρι σήμερα, όπως επίσης:

Στοιχεία σφραγισμένων επιταγών ή/και απλήρωτων συναλλαγματικών να διαγράφονται υποχρεωτικά αμέσως μετά την εξόφλησή τους και μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών εξόφλησης.
Στοιχεία ανεξόφλητων σφραγισμένων επιταγών ή/και απλήρωτων συναλλαγματικών να διατηρούνται στο αρχείο, ανάλογα με το ποσό, από 3 έως 5 χρόνια.
Οι αιτήσεις πτωχεύσεων να διατηρούνται σε εμπιστευτικό αρχείο.
Να καταργηθεί ο «λευκός» Τειρεσίας καθώς, όπως λέει, είναι παράλογο να τηρούνται στοιχεία για τον ενήμερο οφειλέτη, ο οποίος δεν πληρώνει μία φορά την δόση στην ώρα του ή κρίνεται υποκειμενικά ως «μελλοντικά επισφαλής» από τις τράπεζες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.