Ειδησεογραφικό site

Επιστολή Αναστασιάδη σε Ερντογάν για συνεργασία στην επίλυση του Κυπριακού

49

Επιστολή προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», την επιστολή, μετά από συνεννόηση, θα τη μεταφέρει στον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν. Στην επιστολή προς τον Ερντογάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητά τη συνεργασία της Τουρκίας για να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ζητά συνάντηση με τον Ερντογάν, αλλά εκείνο που ουσιαστικά υποδεικνύει στην επιστολή του είναι να αποδείξει την ειλικρίνεια των δηλώσεών του για βούληση επίλυσης του Κυπριακού. Η Λευκωσία διά της παρέμβασης αυτής τονίζει την ανάγκη εποικοδομητικής στάσης εκ μέρους της Τουρκίας και ενεργότερης εμπλοκής στις συζητήσεις του Κυπριακού. Είναι σαφές πως με την κίνηση αυτή επιχειρείται η καταγραφή των προθέσεων της Άγκυρας, μετά και τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία δεν αναμένουν οποιαδήποτε γραπτή απάντηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γι’ αυτό άλλωστε και στην επιστολή δεν τίθεται έστω υπό μορφή βολιδοσκόπησης ενδεχόμενη συνάντηση του νέου Προέδρου της Τουρκίας με τον Κύπριο Πρόεδρο.

Αναμένεται, ωστόσο, ότι ο Ερντογάν θα δώσει απάντηση στην επιστολή Αναστασιάδη εμμέσως. Δηλαδή, με τις δημόσιες τοποθετήσεις του στη διάρκεια της επίσκεψής του στα κατεχόμενα, που είναι προγραμματισμένη να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως το γεγονός ότι η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθεί μια μέρα πριν τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, σαφώς και δημιουργεί κάποιες περιπλοκές.

Πρώτο, η επίσκεψη είναι παράνομη και αποτελεί ένα ακόμη βήμα εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων στο νησί και τούτο δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητο.

Δεύτερο, εάν ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας προβεί στις γνωστές τοποθετήσεις του επί του Κυπριακού, σαφώς και θα επιβαρύνει το ήδη αρνητικό κλίμα στο Κυπριακό.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δεν αποκλείεται, αναλόγως και των όσων θα διαδραματισθούν στα κατεχόμενα την ερχόμενη Δευτέρα, να γίνουν και δεύτερες σκέψεις για τη συνάντηση της Τρίτης. Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει ανακοινώσει νέες σεισμογραφικές έρευνες του τουρκικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.