Ειδησεογραφικό site

Ενδιαφέρον για αγορά ποσοστού της ΔΕΣΦΑ από ιταλική εταιρεία

35

Η ιταλική εταιρεία εκμετάλλευσης φυσικού αερίου εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά του 17% της ΔΕΣΦΑ, από τη SOCAR.

Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της αζερικής κρατικής ενεργειακής επιχείρησης, όπως αναφέρει το Reuters, μιλώντας για μία συμφωνία η οπoία θα μπορούσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Κομισιόν.

Η SOCAR προσπαθεί να αποκτήσει το 66% της ΔΕΣΦΑ για περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια, από το 2013. Ομως, υπήρξε η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις Βρυξέλλες να υποστηρίζουν ότι μία τέτοια συμφωνία ενέχει τον κίνδυνο να περιοριστεί ο ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς θα γινόταν πιο δύσκολο για τους αντιπάλους της SOCAR να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.

«Η ιταλική εταιρεία Snam μας προσέγγισε με στόχο την αγορά μεριδίου της ΔΕΣΦΑ», δήλωσε ο Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ. «Η εταιρεία ενδιαφέρεται για την αγορά του 17%», συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι μία τέτοια συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου.

Αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ είχε δηλώσει τον Αύγουστο πως η Αθήνα εξέταζε την προοπτική να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Κομισιόν, επιτρέποντας στην SOCAR να αγοράσει το 66% και στη συνέχεια να δώσει τουλάχιστον το 17% στο ελληνικό δημόσιο ή σε ένα τρίτο μέρος. Μία προοπτική την οποία δεν είχε αποκλείσει η SOCAR.

Οταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του προέδρου της αζερικής εταιρείας, ο εκπρόσωπος της Snam παρέπεμψε στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η SOCAR και η ιταλική εταιρεία το Σεπτέμβριο.

Αυτό επικεντρώνεται στη συνεργασία των εταιρειών σε ό,τι αφορά «την αξιολόγηση των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του νότιου »διαδρόμου» του φυσικού αερίου, ως μία νέα σημαντική διαδρομή για τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η συμφωνία αποτελούσε τη βάση για περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών.

Η κρατικά ελεγχόμενη Snam, στρατηγικός σύμμαχος της βελγικής Fluxys, πρόσφατα εξέφρασε το ενδιαφέρον για την απόκτηση μεριδίου στο πρότζεκτ του αγωγού TAP, το 20% του οποίου κατέχει η SOCAR.

Τα σχόλια είναι κλειστά.