Ειδησεογραφικό site

Εμφύλιος στη ΝΔ – Μετά το φιάσκο, μετωπική Μεϊμαράκη-Σαμαρά με αιχμές και υπαινιγμούς

39

Μετετέθη σε επίπεδο κορυφής σήμερα ο εμφύλιος στη ΝΔ. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άφησε αιχμές εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απάντησε με σφοδρότητα και βαρείς υπαινιγμούς. Αφορμή, η εταιρεία που απέτυχε να κάνει τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Μετά από σιωπή μιας μέρας μετά το φιάσκο της εκλογής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φάνηκε διατεθειμένος να παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος, για να διευκολύνει τη διαδικασία εκλογής, και ζήτησε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα να παραιτηθεί από περιφερειάρχης και από τους άλλους δύο συνυποψηφίους του να παραιτηθούν από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Ωστόσο, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος άνοιξε δημόσια μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αφήνοντας αιχμές για ανάμειξή του στο θέμα της εταιρείας που απέτυχε να κάνει την εσωκομματική εκλογή νέου προέδρου.

Οι δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη σήμερα το πρωί, μπροστά στα γραφεία της ΝΔ.

  •     Η εκκωφαντική σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης στους Νεοδημοκράτες που πληγώσαμε
  •     Θα καλέσω τον κ. Πλακιωτάκη, τον γραμματέα της ΚΟ, να ορίσει συνεδρίαση
  •     Δεν είμαι γατζωμένος σε καρέκλες, είμαι διατεθειμένος να παραιτηθώ από μεταβατικός πρόεδρος, πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τζιτζικώστας από περιφερειάρχης και οι συνυποψήφιοί μου από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
  •     «Σε αυτή τη διαδικασία προσήλθα με σεβασμό στους συνυποψηφίους μου και στη διαδικασία και γι’ αυτό δεν έκανα και πολλές εμφανίσεις. Δεν απάντησα πολλές φορές και σε διάφορες προκλήσεις προσωπικές που δέχθηκα», είπε και πρόσθεσε: «Χθες δεν μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες. Ενώ είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, οι συνάδελφοι βρήκαν το θέμα της τεχνικής βλάβης ως πεδίο αντιπαράθεσης και προσωπικής επίθεσης, ενώ και οι ίδιοι γνώριζαν τα πάντα».
  •     Καθαρά τεχνικό το ζήτημα, δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί
  •     Ολοι γνώριζαν τη συγκεκριμένη εταιρεία που θα έκανε την εκλογή
  •     Βρίσκω πολύ υποκριτικό να δείχνουν ότι δεν γνώριζαν ή να ζητούν την παραίτηση του προέδρου
  •     Να θυμίσω ότι όταν παρενέβην για τις διαδικασίες, πολλοί είπαν ότι δεν είναι θέμα του προέδρου
  •     Οταν έγινε διαγωνισμός για εταιρεία, ελέχθη ότι είναι η εταιρεία που θα κάνει καλά τη δουλειά της
  •     Άκουσα τον Βορίδη να λέει να ζητήσω συγγνώμη, εκείνος όμως την ήξερε την εταιρεία και δικηγορικά. Οι άρτι αφιχθέντες να σέβονται λίγο αυτούς που έχουν δώσει τη ζωή τους για το κόμμα και να είναι πιο προσεκτικοί.
  •     Και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία
  •     Γιατί εκπλήσσονται όλοι;
  •     Το Μέγαρο Μαξίμου επί Σαμαρά γνώριζε την εταιρεία και όλοι εγγυήθηκαν
  •     Πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα
  •     Απολογούμαι στην υπερήφανη βάση της ΝΔ, το κόμμα είναι εδώ, θα ξεπεράσουμε το τεχνικό πρόβλημα και σύντομα θα γίνει η εκλογή νέου προέδρου
  •     Η καρέκλα του μεταβατικού προέδρου δεν με συγκίνησε ποτέ
  •     Είμαι διατεθειμένος να παραδώσω την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου και στη θέση θα μπορούσαν να τοποθετηθούν η Μαριέττα Γιαννάκου, η Αννα Μπενάκη, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης
  •     Δεν παραιτούμαι από τη διαδικασία εκλογής προέδρου, θα είμαι υποψήφιος
  •     Οφείλω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, να εξηγήσω στους Νεοδημοκράτες ότι το ζήτημα ήταν απολύτως τεχνικό και δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί
  •     Ζήτησα από τον γραμματέα της ΚΟ Κώστα Πλακιωτάκη να ορίσει κοινοβουλευτική ομάδα για να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό του 2016 καθώς και τα ζητήματα αυτά
  •     Με μόνο αυτό το θέμα δεν μπορεί να συγκληθεί η ΚΟ

Η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά ήρθε μέσω συνεργατών του και ήταν σφοδρότατη.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναφέρουν τα εξής:

«Ο λαός της ΝΔ ένιωσε χθες πρωτοφανή προσβολή και απογοήτευση. Όσοι έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη οφείλουν να τις αναλάβουν και όχι να τις μεταθέτουν αλλού. Ο Αντώνης Σαμαράς καμία απολύτως εμπλοκή δεν έχει σε όλα αυτά. Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν με κουτοπονηριές, ανοησίες και ψέματα».

Και συνεχίζουν:

«Τι εξυπηρετούν; Γιατί το κάνουν; Γιατί εμπλέκουν τον Αντώνη Σαμαρά με μια εταιρεία πληροφορικής που συνεργάζεται με τη ΝΔ ήδη από την εποχή που ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος; Τι εξυπηρετεί η εμπλοκή και συνεργατών του κ. Σαμαρά οι οποίοι δεν είχαν ποτέ την παραμικρή σχέση με αυτή την εταιρεία; Τι εξυπηρετούν όλα αυτά τα ψέματα; Ομως, αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα του κόμματος και η ομαλή ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών. Να μην ξεχνάει κανείς ότι ο αντίπαλος είναι αλλού».

Απάντηση και για την εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές

Με νέες δηλώσεις κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναφέρουν τα εξής με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη: «Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τις αναφορές του προσωρινού προέδρου της Ν.Δ. κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη για δήθεν σχέσεις του κ. Σαμαρά με την εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές της ΝΔ και εκπροσωπείται από τον κ. Κλωνάρη.

Γιατί:

Πρώτον, η επιλογή της εταιρείας έγινε με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΦΕ και τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων και των τεσσάρων υποψηφίων.

Δεύτερον, θυμίζουμε ότι για τις εκλογές της ΝΔ είχε αρχικά επιλεγεί από τη διεύθυνση πληροφορικής και τη διεύθυνση προμηθειών της ΝΔ άλλη εταιρεία, απόφαση που άλλαξε μετά τις γνωστές θορυβώδεις αντιδράσεις του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Με αποτέλεσμα, να γίνει η διαδικασία από την αρχή, και να επιλεγεί η info-solutions, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο ίδιος ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Τρίτον, ο κ. Κλωνάρης που εκπροσωπεί την εταιρεία που ανέλαβε το έργο, είναι παντελώς άγνωστος στον κ. Αντώνη Σαμαρά. Αντίθετα, ο κ. Κλωνάρης συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία είτε ως υπάλληλος, είτε ως μέτοχος, είτε ως ιδιοκτήτης εταιρείας πληροφορικής, ήδη από την εποχή όπου ο κ. Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος.

Τέταρτον, ελέχθη ότι επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, η εταιρεία αυτή ανέλαβε έργο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι η info-solutions (με αυτό ή με άλλο όνομα) είχε ήδη από δεκαετίας επιλεγεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, για τη συντήρηση δικτύων, έχοντας αντίστοιχη σύμβαση με τους συντηρητές του ασανσέρ, τους απολυμαντές ή τους καθαριστές των εγκαταστάσεων. Η σύμβαση ήταν αξίας 562 ευρώ/μήνα και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Πέμπτον, ο κ. Πτωχός στον οποίο ονομαστικά αναφέρθηκε ο κ. Μεϊμαράκης, θέλει να δηλώσει ότι δεν είχε ποτέ σχέση με τον κ. Κλωνάρη και τις εταιρείες του, τον οποίο ούτε καν γνωρίζει. Και λυπάται που υποχρεώνεται δημόσια να διαψεύδει τον κ. Μεϊμαράκη.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας».

Μετωπική Μεϊμαράκη – Σαμαρά

H επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον κ. Σαμαρά για τη σχέση του με την εταιρεία που είχε επιλεγεί για τις εκλογές αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ και για το κλίμα εμφυλίου που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος.

«Άκουσα τον Βορίδη να λέει να ζητήσω συγγνώμη, εκείνος όμως την ήξερε την εταιρεία και δικηγορικά. Οι άρτι αφιχθέντες να σέβονται λίγο αυτούς που έχουν δώσει τη ζωή τους για το κόμμα και να είναι πιο προσεκτικοί. Ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία. Το Μέγαρο Μαξίμου επί Σαμαρά γνώριζε την εταιρεία και όλοι εγγυήθηκαν. Γιατί εκπλήσσονται όλοι;», δήλωσε το πρωί ο κ. Μεϊμαράκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού.

Tι είχε προηγηθεί της μετωπικής

Ο κ. Μεϊμαράκης τηλεφώνησε χθες στον Αντώνη Σαμαρά, μετά το φιάσκο της εκλογικής διαδικασίας στη ΝΔ. Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον στήριξε, δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την ιδέα να τοποθετηθεί μεταβατικός πρόεδρος (π.χ. η Μαριέττα Γιαννάκου) και ζήτησε να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα η εκλογή προέδρου.

Ωστόσο, πληροφορίες της εφημερίδας «Το Εθνος» δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Με «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα έχει τίτλο «Αντώνης Σαμαράς: Να αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος». Από τη λεωφόρο Συγγρού αναφέρεται ότι το δημοσίευμα αυτό ήταν που εξόργισε τον κ. Μεϊμαράκη και επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.

Γράφει αναλυτικά το άρθρο:

«Ιδιαίτερα ανήσυχος ως προς τις εξελίξεις στη ΝΔ είναι ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επισήμως αποφεύγει να παρέμβει δημόσια. Ωστόσο, βουλευτές που συνομίλησαν μαζί του χθες σημείωναν ότι αυτή την ώρα ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να μείνει ως υπηρεσιακός πρόεδρος μετά το απόλυτο φιάσκο. Τα ίδια πρόσωπα προσέθεταν ότι χρέη υπηρεσιακού προέδρου, που θα εκτελεί τα καθήκοντά του έως την εκλογή νέου αρχηγού, θα πρέπει να αναλάβει ένα στέλεχος από την κοινοβουλευτική ομάδα και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν. Τονίζουν μάλιστα ότι ο νέος υπηρεσιακός πρόεδρος που θα αναλάβει θα πρέπει να είναι ένα ουδέτερο πρόσωπο που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα των διαδικασιών, την ισότιμη μεταχείριση των υποψηφίων και επομένως και την ενότητα της ΝΔ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.