Ειδησεογραφικό site

Εκτιμήσεις αναλυτών για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα

65

Στην Αθήνα έχουν στραμμένο το βλέμμα ξένοι αναλυτές εν όψει των ευρωεκλογών. «Σημαντικό τεστ για την Ελλάδα οι ευρωεκλογές» αναφέρει σε άρθρο του στο BBC News ο δημοσιογράφος Κρις Μόρις, «μικρό» κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης βλέπουν γερμανοί αναλυτές. Σε 10-15% υπολογίζει η Royal Bank of Scotland τις πιθανότητες για εθνικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές.

Ο Κρις Μόρις αναφέρει ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο απρόβλεπτη.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, αυτό συμβαίνει όταν περάσουν χρόνια οικονομικής κατάρρευσης.

Σημειώνει ότι οι δημοτικές εκλογές αυτού του Σαββατοκύριακου αλλά και οι Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο, κρύβουν πολλές εκπλήξεις.

Όπως εκτιμά, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα δύο παλαιά κόμματα που είχαν χωρίσει τη χώρα στα δύο, καταρρέουν. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα ως οικογενειακή υπόθεση, έχει πολλά προβλήματα. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, τα πηγαίνει ακόμα καλά επειδή λίγο ως πολύ είναι η μόνη επιλογή που έχει αφήσει ανοιχτή το κατεστημένο, γράφει ο Κρις Μόρις.

Σύμφωνα με τον βρετανό δημοσιογράφο, πέρα από αυτό, τα υπόλοιπα «παίζονται».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής το «poster boy» -όπως τον χαρακτηρίζει- της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που τίθεται κατά της λιτότητας, τον Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Αν το κάνει, ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα απαιτήσει νέες εθνικές εκλογές -μπορεί να αισθανθεί την πολιτική να κινείται προς την κατεύθυνσή του.

«Μπορεί κανείς να τον σταματήσει; Η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί» γράφει ο δημοσιογράφος.

Αλλά η έκπληξη θα μπορούσε να είναι ένα νέο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του κέντρου, Το Ποτάμι εκτιμά ο κ. Μόρις: Το κόμμα αυτό αν και δημιουργήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα λάβει την τρίτη θέση στις εκλογές.

Υπήρξαν κάποιες γκρίνιες σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από Το Ποτάμι και την ξαφνική άνοδό του καθώς και το ότι μπορεί να είναι απλώς ένα πυροτέχνημα. Ωστόσο ο ιδρυτής του, ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει τα πράγματα.

Το δημοσίευμα του BBC News συνεχίζεται με την επισήμανση ότι μερικοί από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους οδεύουν στο πολιτικό περιθώριο και όπως δείχνουν τα πράγματα, η ακροδεξιά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Χρυσή Αυγή, αν και θεωρείται από πολλούς νεοναζιστικό κόμμα, φαίνεται ότι θα κερδίσει έδρες. Πολλοί Έλληνες θα νιώσουν ντροπή αλλά οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής «δεν δίνουν δεκάρα», γράφει ο δημοσιογράφος.

Έτσι η ελληνική πολιτική σκηνή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν την παρακολουθήσει κανείς. Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η τραυματική εμπειρία των τελευταίων ετών θα γεννήσει τελικά ένα πιο καθαρό και πιο υπεύθυνο πολιτικό σύστημα. Αλλά θα είναι μια δύσκολη διαδρομή και αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν μια σημαντική δοκιμασία, καταλήγει το δημοσίευμα.

«Μικρός» ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης

Κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας, αλλά πάντως με μικρές πιθανότητες, διακρίνουν γερμανοί πολιτικοί παρατηρητές και παράγοντες στην Αθήνα, ως ενδεχόμενη απόρροια της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της 18ης και 25ης Μαΐου.

Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνεται σε εκτενή έκθεση-αναφορά του γραφείου που διατηρεί στην Αθήνα το Ίδρυμα Konrad Adenauer, πολιτικό think tank του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, με τίτλο «Διπλό χτύπημα: Η Ελλάδα προ των εκλογών για την αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή – Κάλπες στον αστερισμό της κρίσης».

«Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εκλογών των ερχόμενων δύο εβδομάδων οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης συνεργασίας και προκληθούν πρόωρες εκλογές, η χώρα θα βρεθεί έπειτα από δύο χρόνια σχετικής σταθεροποίησης, μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο διάστημα. Οι πολιτικές δυνατότητες θα πρέπει να εκτιμηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους με ιδιαίτερη προσοχή», καταλήγει το κείμενο του ιδρύματος Adenauer, στο οποίο εν πολλοίς περιγράφεται η πολιτική κατάσταση και ατμόσφαιρα στην Ελλάδα.

Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι η συνέχεια του κυβερνητικού συνασπισμού είναι απαραίτητη για την χώρα και στο σημείο αυτό εμπεριέχεται μία ενδιαφέρουσα σημείωση: «ακόμη και με νέα σύνθεση και συμμετοχή νέων εταίρων».

Μία από τις παραμέτρους, που αναλύονται στην αναφορά, είναι η συνέχεια της διαδικασίας διάλυσης του δικομματικού συστήματος και η υπό την έννοια αυτή αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ.

Υπό το πρίσμα της «απειλής» εκ μέρους του Βαγγέλη Βενιζέλου για ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος για την «Ελιά», υπογραμμίζεται πάντως: «Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχουν εκτιμήσεις και σκέψεις για έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης χωρίς πρόωρες εκλογές. Και αυτό γιατί μία προσφυγή στις κάλπες είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη απειλή για το ΠΑΣΟΚ, καθώς η είσοδός του στην Βουλή δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι «επιχειρεί πλέον ένα δύσκολο πολιτικό «σπαγκάτ»», καθώς εμφανίζεται με φιλοευρωπαϊκό προφίλ, την στιγμή που απορρίπτει τις ευρωπαϊκές πολιτικές που ασκούνται στην Ελλάδα». Αναφέρεται επίσης ότι διαπιστώνεται μία προσπάθεια ρεαλιστικής στροφής με τις τελευταίες συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον χαρακτηρίζουν «χαρισματικό».

Επίσης, οι σπασμωδικές προσπάθειες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού των τελευταίων μηνών επισημαίνονται στο κείμενο, υπό τη θεματική ενότητα «Χαμένες βεβαιότητες και πολιτικοί κατακερματισμοί», όπου μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται και μία περιγραφή για το Ποτάμι. «(Ο Σταύρος Θεοδωράκης) παρουσιάζεται, υποτίθεται, ως παίκτης που κινείται εκτός του κατεστημένου συστήματος των πολιτικών-μιντιακών σχέσεων».

Διατυπώνεται υπό αυτό το πρίσμα η εκτίμηση ότι «σε περίπτωση που η δυναμική του νέου κόμματος επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο στην περαιτέρω κατακερματισμένη ελληνική πολιτική σκηνή και στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης».

Τι λέει η Royal Bank of Scotland

Η Royal Bank of Scotland, υπολόγισε τις ο πιθανότητες για τη διενέργεια εθνικών εκλογών μετά τις ευρωεκλογές σε 10-15%, θεωρώντας πως εάν από την κάλπη βγει ένας σχετικά ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, η μεταβλητότητα θα αυξηθεί αλλά η άμεση προσφυγή στις κάλπες θα αποφευχθεί.

Συνολικά έχει καταρτίσει 4 σενάρια: Στο πρώτο η Νέα Δημοκρατία χάνει οριακά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να κινείται στο 5%, ένα σενάριο που θεωρείται ουδέτερο για την Ελλάδα με τις εκλογές να μην έρχονται νωρίτερα του 2015.

Στο δεύτερο, έχουμε οριακή επικράτηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει μόλις το 3% των ψηφοφόρων. Η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών άμεσα δεν είναι δεδομένη, αλλά θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Στο τρίτο με πολύ μικρές πιθανότητες η ΝΔ κερδίζει, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 5% ή και περισσότερο και η κυβέρνηση παραμένει σταθερή.

Στο Τέταρτο τέλος, με ελάχιστες πιθανότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει με πάνω από 5 μονάδες διαφορά. Οι εθνικές εκλογές θα είναι προ των πυλών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.