Ειδησεογραφικό site

Εισπράξεις λόγω… εισπρακτικής

46

Της Μαρίας Μιχαλοπούλου

«Φόβος και τρόμος» έχουν γίνει οι εισπρακτικές εταιρείες στους δανειολήπτες, οι οποίες δεν διστάζουν να τηλεφωνούν ενοχλώντας και πιέζοντας για την έγκαιρη καταβολή των οφειλομένων, ακόμη και όταν τα χρέη είναι λιγοστά…
Ένας πολίτης, ωστόσο, τόλμησε και τα έβαλε με την τράπεζα, η οποία τον ενοχλούσε, χωρίς να τον έχει ενημερώσει ότι έχει δώσει τα στοιχεία του και τα προσωπικά του δεδομένα σε εισπρακτική εταιρεία, και κέρδισε, αφού το Εφετείο της Αθήνας έκρινε ότι μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Μάλιστα του επιδίκασε το ποσό των 6.000 ευρώ, χρήματα που τώρα θα καταβάλει για το ανεξόφλητο χρέος του, που ήταν μόλις 1.800 ευρώ!
Ο εργαζόμενος άνδρας είχε πάρει ένα δάνειο 25.000 ευρώ το οποίο εξοφλούσε κανονικά, μέχρι που ήρθαν τα δύσκολα και άφησε ένα χρέος 1.800 ευρώ. Αμέσως η εισπρακτική εταιρεία δεν έχασε την ευκαιρία και άρχισε να τηλεφωνεί τόσο στο δανειολήπτη όσο και στο τηλέφωνο της επιχείρησης της συζύγου του, στο οποίο μάλιστα απάντησε ο μικρός γιος τους. Ο πατέρας, γεμάτος θυμό και οργή, έσπευσε στα δικαστήρια, αφού δεν γνώριζε ότι τα στοιχεία του είχαν δοθεί σε εισπρακτική εταιρεία, γεγονός που θεώρησε παράνομο, και όπως φάνηκε από τη δικαστική απόφαση είχε δίκιο…

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Στο σκεπτικό της υπ’ αριθμόν 1437/2014 απόφασης του Εφετείου της Αθήνας, οι δικαστές αναφέρουν ότι η τράπεζα «δεν επικαλέσθηκε, ούτε απέδειξε ότι είχε προβεί σε τέτοια ενημέρωση μεταγενέστερα, μετά τη συλλογή των δεδομένων και πριν από τη διαβίβασή τους στην ως άνω εισπρακτική εταιρεία. Η τελευταία προέβη σε περαιτέρω επεξεργασία (χρήση) των ως άνω παρανόμως διαβιβασθέντων σ’ αυτήν από την εναγομένη προσωπικών δεδομένων του ενάγοντος, καλώντας αυτόν τηλεφωνικώς στο κινητό του, αλλά και στο σταθερό, διά προστεθείσης υπαλλήλου της, η οποία αιφνιδιάζοντας τον υιό του ενάγοντος του ζητούσε -χωρίς μάλιστα να τον ενημερώνει για λογαριασμό ποιας εταιρείας τον καλούσε- να της επιβεβαιώσει τα σχετικά με τη ρύθμιση της επίδικης οφειλής του, προκαλώντας τόσο στον ίδιο όσο και στον ενάγοντα μεγάλη ψυχική αναστάτωση, θυμό και οργή από το γεγονός ότι τα απόρρητα κατά τον ως άνω νόμο προσωπικά του δεδομένα είχαν ανακοινωθεί και διαρρεύσει χωρίς καμιά δική του ενημέρωση σε τρίτους.
Οι προαναφερόμενες παρανομίες και υπαίτιες (από πρόθεση) πράξεις και παραλείψεις της εναγομένης προσέβαλαν την προσωπικότητα του ενάγοντος και προκάλεσαν σ’ αυτόν σημαντική ηθική βλάβη, ενώ τα όργανα της εναγομένης, κατά την επεξεργασία (διαβίβαση, λήψη, καταχώρηση, χρήση) των προσωπικών δεδομένων αυτού, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή του, όφειλαν να γνωρίζουν την πιθανότητα επέλευσης της προαναφερόμενης ηθικής βλάβης.
Εν όψει δε του είδους του θιγομένου αγαθού, του μεγέθους της προσβολής, των συνθηκών τέλεσης αυτής, του βαθμού υπαιτιότητας των οργάνων της εναγομένης και της κοινωνικής και οικονομικής καταστάσεως των διαδίκων μερών, η καταβλητέα εύλογη χρηματική ικανοποίηση πρέπει να ορισθεί στο ποσό των 6.000 ευρώ».

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΒΙΑΣΗΣ

Ακόμη και το αδίκημα της εκβίασης ερευνά ο εισαγγελέας για τις εισπρακτικές εταιρείες, μετά τις καταγγελίες που δέχθηκε από δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν χάσει τον ύπνο τους από το κυνήγι των εισπρακτικών.
Ο εισαγγελέας Λακαφώσης, με μία πολυσέλιδη παραγγελία του στο τμήμα εκβιαστών της Ασφάλειας, ζητεί να ερευνηθεί ποιες παράνομες πράξεις έχουν διαπραχθεί από τις ενέργειες των υπευθύνων των εισπρακτικών εταιρειών, βάζοντας στο στόχαστρο τουλάχιστον 10. Εκτός από το αδίκημα της εκβίασης, ζητείται να ερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί και τα αδικήματα της παράνομης βίας και της προσβολής προσωπικότητας, ακόμη και το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, αφού υπάρχουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες δανειολήπτες δεν είχαν συναινέσει στη γνωστοποίηση των δεδομένων τους σε τρίτους, πλην των τραπεζών με τις οποίες συνήψαν συμβάσεις δανείων.
Η έρευνα θα απλωθεί και στο χώρο των δικηγόρων, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι συμμετέχουν και οι ίδιοι σε εισπρακτικές εταιρείες πιέζοντας βασανιστικά τους δανειολήπτες για την εξόφληση των χρεών τους, γεγονός που αντιβαίνει τα καθήκοντά τους. Μάλιστα έχει ζητηθεί από τον δικηγορικό σύλλογο να δοθούν όσα ονόματα δικηγόρων έχουν καταγγελθεί για παράνομες πρακτικές, ώστε να κινηθεί σε βάρος τους και ποινικός έλεγχος για αντιποίηση επαγγέλματος. Κατά πληροφορίες, εισπρακτικές εταιρείες χρησιμοποιούν και δικηγόρους, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν και αυτή τη δουλειά, αφού δεν βρίσκουν πια εργασία στα δικηγορικά γραφεία…

Ανοδική πορεία έχουν και το 2014 οι αιτήσεις για ένταξη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί μόνο στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας 5.100 αιτήσεις, με τον ρυθμό να κινείται ανοδικά, αφού οι φόβοι για πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας παραμένουν, παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται από το νόμο. Το 2012, 7.087 νοικοκυριά προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο, ενώ το 2013 έφτασαν τα 9.612.

Τα σχόλια είναι κλειστά.