Ειδησεογραφικό site

Δυτικό ιμπέριουμ στρωμένο με αίμα

siderisΤου Γιάννη Σιδέρη

Το Σάββατο, 30 Αυγούστου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργασθεί νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας. Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, ενδεχομένως, να πλήξει τη γερμανική οικονομία, αλλά είπε ότι «δεν αποτελεί επιλογή» η αδράνεια απέναντι στη επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας.

Επιθετικότητα της Μόσχας! Όταν χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της Ουκρανίας πρόκειται να καταργήσει το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους μετά τις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, γεγονός που ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, ο Ράσμουσεν επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα φροντίσει ώστε χιλιάδες στρατιώτες να μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα στην ανατολική Ευρώπη, ώστε να είναι «πιο ορατοί» και να «χτυπούν σκληρά», αν είναι απαραίτητο!

Οι αιματηρές γεωπολιτικές ανακατατάξεις ιστορικής σημασίας που συμβαίνουν στην περιοχή, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εκκολάφτηκαν χρόνια πριν στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των Δυτικών, και τώρα κρίνουν ότι έφθασε η στιγμή ωρίμανσης…

Τα είχε προδιαγράψει ο πολύς Μπρεζίνσκι, καθηγητής, πρώην σύμβουλος ασφαλείας, που είχε γράψει πριν από χρόνια ότι το μεγάλο γεωστρατηγικό παιχνίδι του 21ου αιώνα θα παιχτεί στην περιοχή της Ευρασίας. «Όποιος ελέγξει την περιοχή αυτή θα ελέγξει τις παγκόσμιες εξελίξεις»! Γράφει στο βιβλίο του «Η μεγάλη σκακιέρα», ήδη από το ’97! «Είναι πιθανό ότι η γαλλο-γερμανο-πολωνική συνεργασία μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα έχει βαθύνει σημαντικά, ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας (…). Με δεδομένο το ειδικό ενδιαφέρον της Πολωνίας και της Γερμανίας για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, είναι πιθανό ότι η Ουκρανία θα περιληφθεί στην ειδική γαλλο-γερμανο-πολωνική σχέση (…) θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σχέση εταίρων, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό βάθος της Ευρώπης»…

Σε φάση διαμόρφωσης του «γεωστρατηγικού βάθους της Ευρώπης» βρισκόμαστε στην παρούσα φάση, με τη Γερμανία να επιχειρεί να προωθήσει το δικό της γεωστρατηγικό βάθος, αναδιατάσσοντας ισορροπίες που στοιχίζουν, και θα στοιχίσουν αίμα! Βρήκε και τον κατάλληλο άνθρωπο, για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η κα Μέρκελ, τον πολωνό πρωθυπουργό Τουσκ…

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν ήρξατο πρώτη χειρών αδίκων η Ρωσία. Υφίσταται μια ακόμη πτυχή περικύκλωσης, που ξεκίνησε από την εποχή της ΕΣΣΔ, και μετά την κατάρρευσή της, συνεχίζεται. Αυτό έδειξαν τα γεγονότα της Γεωργίας και τώρα της Ουκρανίας.

Παρόλη την ασχετοσύνη ή την σκοπιμότητα κάποιων «σινιέ» Ελλήνων δημοσιογράφων -αρθρογράφων (που τάσσονται αυθωρί υπέρ της ευρωπαϊκής δράσης και καταλογίζουν σε όποιον αντιδρά… αταβιστική φιλορωσική στάση προς το «ξανθό γένος»), στην Ουκρανία υπήρξε ένα πραξικόπημα κατά του εκλεγέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, το οποίο αγκάλιασαν ΗΠΑ και Γερμανία – και δια της Γερμανίας η Ε.Ε.

Να θυμίσουμε, επίσης, την καταγγελία του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας, ότι μισθοφόροι ελεύθεροι σκοπευτές, έδρασαν στην πλατεία του Κιέβου. Να θυμίσουμε τον ισχυρισμό του πρώην πράκτορα των ΗΠΑ Σκοτ Ρίτσαρντ στο Russia Today, ότι η χώρα του 20 χρόνια προετοίμαζε αυτό το πραξικόπημα; Ο ίδιος δήλωσε ότι «μόνο από την υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, ξοδεύτηκαν για το σκοπό αυτό 5 δισ δολάρια, ενώ χρηματοδότηση παρόμοιων προγραμμάτων έχει γίνει και από – ποιον άλλο; – τον πανταχού παρόντα, Τζωρτζ Σόρος;

ΗΠΑ και Γερμανία ανοίγουν ένα ηφαίστειο στην καρδιά της Ευρώπης, που θα κάνει χρόνια να κατασιγάσει. Η Ρωσία παρόλα τα προβλήματα, παραμένει μεγάλη χώρα, και οι μεγάλες χώρες δεν παραδίδονται αμαχητί. Έχει πίσω της ισχυρό στρατό, μια κληρονομημένη διπλωματική κουλτούρα, και φυσικά τα δικά της σχέδια, ως πρώην αποικιοκρατική χώρα (επί Κομμουνισμού). Όπως, άλλωστε, είχε γράψει ο Πήτερ Μπέηκερ στους Νιου Γιορκ Ταιμς, «η Ρωσία δεν είναι Γιουγκοσλαβία ή Ιράκ. Δεν είναι εύκολο να υποστεί πιέσεις».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να επικρατήσει η κοινή λογική, κάτι που ωστόσο δεν διαφαίνεται! Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουαλία, 5 και 6 Σεπτέμβρη, αναμένεται να γίνει ένα ακόμη βήμα (όπως προείδαμε από τις δηλώσεις Ασμουσεν) στην αντιπαράθεση με την Ρωσία, βάζοντας την Δύση σε ένα νέο κύκλο ψυχρού πολέμου, σε οικονομικό, διπλωματικό και στρατιωτικό μέτωπο.

Πέραν, όμως, των κρίσιμων γεωπολιτικών δεδομένων που αφορούν την στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας, υπάρχει συμπληρωματικά και μια άλλη πτυχή, που δεν εντοπίζεται στη δημόσια συζήτηση. Η Ε.Ε. πορεύεται τα τελευταία χρόνια χωρίς πυξίδα, εξαρτημένη από το πανίσχυρο τραπεζικό σύστημα, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα λόμπι των Βρυξελλών. Ο κοινός νους υπαγορεύει την εκτίμηση ότι όταν τα ιδεολογικά αδιέξοδα, οι αξίες και οι κανόνες δικαίου εξασθενούν, ενισχύονται τα «ζωώδη», πολεμικά ένστικτα και… τονώνονται οι αγορές (δηλαδή μέσω αιματοχυσιών…)

Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία καταστατική υποχρέωση έναντι της Ουκρανίας, γιατί ούτε μέλος είναι ούτε ειδική σχέση έχει. Κατά συνέπεια, αυτός ο αντιρωσικός αλαλαγμός θυμίζει και θεατρική παράσταση με χρυσοπληρωμένο εισιτήριο. Τα μέλη του ΝΑΤΟ καλούνται να πάρουν όπλα από τους Αμερικανούς και από Γερμανούς, γιατί όπως είπε και ο Ομπάμα εγκαινιάζοντας προ μηνών τη νέα βάση στην Εσθονία, «η ασφάλεια στοιχίζει».

Άρα, είναι θέμα χρόνου να ακούσουμε και ιαχές πολέμου…

Και εμείς, εδώ στην Ελλάδα, μέσα σε αυτόν τον γεωπολιτικό αρμαγεδώνα, δεν έχουμε ακόμη καταλήξει πως θα πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ…

Αναδημοσίευση από aixmi.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.