Ειδησεογραφικό site

Δηλώσεις τέλος με τσουχτερό λογαριασμό -Τέσσερις στους 10 πληρώνουν φόρο 1.432 ευρώ

39

Ρεκόρ υποβολής φορολογικών δηλώσεων σημειώθηκε χθες, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από 200.000 φορολογούμενοι κατέθεσαν χθες τις δηλώσεις τους ενώ οι σχεδόν 100.000 φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους , δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα αντιμετωπιστούν από τις φορολογικές αρχές.

Εάν κριθούν εκπρόθεσμες, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα και δεν θα γίνουν δεκτές οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, κ.λ.π. με αποτέλεσμα να χάνουν και την έκπτωση των 2.100 ευρώ εφόσον είναι μισθωτοί, ή φορολογούνται ως μισθωτοί.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι όσοι από τους πολίτες έχουν καταθέσει κανονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις και είναι υπόχρεοι σε επιπλέον φόρο θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτουν τα εξής:

2.355.853 δηλώσεις ή το 43,09% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 3,37 δισ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.432 ευρώ. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής».

1.108.862 είναι πιστωτικές και το συνολικό ποσό που θα λάβουν ανέρχεται στα 293,2 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο κάθε φορολογούμενος με πιστωτικό σημείωμα θα λάβει 264 ευρώ.

2.002.955 δηλώσεις ή το 36,63% είναι μηδενικές.
Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.