Δεν αλλάζει γραμμή η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ευρωπαϊκή παρέμβαση στήριξης
Στη συντονισμένη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαφίεται η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να σταματήσει η πτώση του Χρηματιστηρίου και η άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.
Η κυβέρνηση αποδίδει τη συμπεριφορά των αγορών στην αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ που απειλεί τους παράγοντες των αγορών και στις δημοσκοπήσεις που τον κατέστησαν επίφοβο ότι σύντομα ίσως υλοποιήσει τις απειλές που εκτόξευσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρός του κ. Αλέξης Τσίπρας. Χθες πάντως και μετά από επικοινωνία που είχε ο κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ εκδηλώθηκε συντονισμένη στήριξη από τον αντιπρόδρο της Κομισιόν κ. Κατάινεν, από το διοικητή της ΕΚΤ κ. Ντράγκι και από τον επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ. Η τριπλή παρέμβαση έχει κοινό παρονομαστή ότι η χώρα δεν θα αφεθεί στην τύχη της, αλλά θα έχει χρηματοδοτική στήριξη και μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος του χρόνου. Κατόπιν τούτων η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι η πτώση του Χρηματιστηρίου και η άνοδος των επιτοκίων θα σταματήσει μέσα στις προσεχείς ημέρες, αν και κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι για να επανέλθουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων στο χαμηλό τους επίπεδο θα χρειαστεί ίσως ένας μήνας.
Η κυβέρνηση αντιπαρέρχεται ότι στην αρνητική εξέλιξη συνέβαλε η βιασύνη της να προαναγγείλει το τέλος του μνημονίου και την έξοδο στις αγορές και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός της την κατάσταση καλλιεργώντας το φόβο και προβάλλοντας διά των στελεχών της ότι αυτά είναι μία πρόγευση από τα όσα θα συμβούν αν συνεχίσει η κοινωνία να πριμοδοτεί στις δημοσκοπήσεις την αξιωματική αντιπολίτευση. Εν τω μεταξύ, παραμένει εγκλωβισμένη στους χειρισμούς της αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει τη στάση της για το τι θα κάνει με την έξοδο από το πρόγραμμα και την αποχώρηση του ΔΝΤ. Χθες από το Μιλάνο ο κ. Σαμαράς είπε ότι «δεν αλλάζουμε στάση, θα συνεχίσουμε την ίδια πορεία», απέφυγε όμως να απορρίψει την προληπτική γραμμή χρηματοδότηση λέγοντας ότι «δεν θα συνοδευτεί από νέο μνημόνιο». Για πρώτη φορά όμως ο πρωθυπουργός απέδωσε εν μέρει έστω το πρόβλημα στις χαμηλές επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, που παραμένει καθηλωμένη, όταν οι ΗΠΑ και Κίνα ξεπέρασαν τα προβλήματα και επανήλθαν σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Τα σχόλια είναι κλειστά.