Ειδησεογραφικό site

Γιούνκερ: Η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της-Επίσκεψη στο εργοτάξιο του μετρό στην Αγία Βαρβάρα

131

Αιφνιδιαστική, εκτός προγράμματος, επίσκεψη στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγία Βαρβάρα πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας.

Ο κ. Γιούνκερ επισκέφθηκε τα έργα της επέκτασης του μετρό προς Πειραιά και, συγκεκριμένα, το φρέαρ εκκίνησης του ΤΒΜ (Μετροπόντικα) στην Αγία Βαρβάρα και το εργοτάξιο του μετρό στην πλατεία Ελευθερίας, στον Κορυδαλλό.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Γιούνκερ μίλησε με θερμά λόγια για την προσπάθεια ανάταξης της χώρας.

Μάλιστα, φόρεσε κράνος και μπήκε μέσα στο εργοτάξιο όπου ενημερώθηκε από κοντά για την πορεία υλοποίησης των έργων.

Ο κ. Γιούνκερ φωτογραφήθηκε στο σημείο και ανέβασε τη φωτογραφία στο Twitter σχολιάζοντας: «Η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της».

Τον κ. Γιούνκερ και το επιτελείο του υποδέχθηκαν στο εργοτάξιο ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα έργα που εκτελεί η εταιρεία και ειδικότερα για την επέκταση του μετρό προς Πειραιά.

junckerΗ κατασκευή της επέκτασης αυτής ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 και αποτελεί το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο που υλοποιείται σήμερα στην πρωτεύουσα.

Πρόκειται για επέκταση 7,6 χλμ. με έξι νέους σταθμούς, σε περιοχές που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση από τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Με την ολοκλήρωση της επέκτασης προς Πειραιά αναμένεται να εξυπηρετούνται ημερησίως περισσότεροι από 130.000 πολίτες. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 730 εκατ. ευρώ, και τη βασική σύμβαση κατασκευής του έχει αναλάβει κοινοπραξία ελληνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί στο επιβατικό κοινό το 2017 και η πρόοδός του εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ή καθυστερήσεις μέχρι σήμερα, ενώ ολοκληρώθηκαν και οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή των εργοταξίων.

Με την ολοκλήρωση του έργου, στον σταθμό Πειραιά προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές μετρό (γραμμές 1 και 3), το λιμάνι, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το τραμ, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς. Επιπλέον, η σύνδεση που θα προκύψει μεταξύ του λιμανιού του Πειραιά και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», μέσω της γραμμής 3 του μετρό, θα προσδώσει ιδιαίτερα αναπτυξιακά οφέλη, τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όσο και για την εθνική οικονομία γενικότερα.

Επίσκεψη στον Πειραιά

Το πρόγραμμα του πρώην επικεφαλής του Eurogroup περιελάμβανε και επίσκεψη στο γραφείο του Οργανισμού για τη Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης (FRONTEX), στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπου ενημερώθηκε για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας και για τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος.

Τον κ. Γιούνκερ υποδέχθηκαν οι υπουργοί Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, καθώς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος μετέβη επίσης στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του αρχηγείου του ΛΣ, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τη λειτουργία του κέντρου και να ενημερωθεί από στελέχη του Λιμενικού για το έργο του σώματος.

O κ. Βαρβιτσιώτης παρέδωσε στον κ. Γιούνκερ έγγραφο ενημέρωσης που απεικονίζει την πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά το Λιμενικό Σώμα αναφορικά με τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης στα θαλάσσια σύνορα.

Στο έγγραφο περιγράφεται η επιχειρησιακή αναδιάταξη των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, με επικέντρωση σε έμψυχο δυναμικό και επιχειρησιακά μέσα στα θαλάσσια σύνορα του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και αποτύπωση της τάσης μείωσης της χρηματοδότησης από τον οργανισμό του FRONTEX και την ανάγκη αύξησης των πόρων, εν όψει του νέου προγραμματισμού των Ευρωπαϊκών Ταμείων.

Ανάλογο σημείωμα παρέδωσε στον κ. Γιούνκερ και ο κ. Δένδιας, στο οποίο περιγράφεται η συνολική αντιμετώπιση και διαχείριση από την Ελλάδα της μετανάστευσης και του ασύλου, με έμφαση στις εφαρμοζόμενες δράσεις, στο κόστος για το κρατικό προϋπολογισμό και στο κενό χρηματοδότησης που υφίσταται από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Ταμεία, τόσο για την τρέχουσα περίοδο, όσο και για την προσεχή επταετία (2014-2020).

Συνάντηση με Σαμαρά

Ο κ. Γιούνκερ το μεσημέρι της Δευτέρας επισκέφτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης και μάλιστα ξεναγός του ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Μετά από την ξενάγηση, οι δυο άνδρες γευμάτισαν στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης.

Μέσω Twitter, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη της ΝΔ στην υποψηφιότητά του. Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Ευρώπη «πάντα υποστήριξε την Ελλάδα και θα συνεχίσει να το πράττει».

Τα σχόλια είναι κλειστά.