Ειδησεογραφικό site

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ο Σόιμπλε δεν ζήτησε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

76

Με κατηγορηματικό τρόπο το γερμανικό υπουργείο Oικονομικών διαψεύδει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στόχος των προσπαθειών του ήταν πάντα η διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης και η σταθερότητα του ευρώ. Πάγια θέση του κ. Σόιμπλε είναι ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα εντός του ευρώ και ότι εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει εάν και αυτή θέλει να παραμείνει ή όχι.

Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει στην Deutsche Welle ότι πράγματι στο παρελθόν εξετάζονταν από διάφορα όργανα και θεσμούς της ΕΕ, οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας και το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό όμως δεν γινόταν συντονισμένα, όπως αφήνει να εννοηθεί το δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times.

Αρθρογράφος είναι ο Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος δίνει στις τότε ενέργειες την ονομασία «Σχέδιο Ζ». Ανάλογες αναλύσεις για το τι θα προκύψει σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη έκανε και το γερμανικό υπουργείο Oικονομικών. Η ίδια πηγή τονίζει ότι θα συνιστούσε «αμέλεια» αν δεν το είχε κάνει. Αυτά είναι, όμως, από καιρό γνωστά και δεν αποτελούν είδηση. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι ο κ. Σπίγκελ είχε επισκεφτεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα το υπουργείο και ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με στελέχη του.

Ως προς την αναφορά στο πρόσφατο βιβλίο του πρώην Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιντνερ για τη συνομιλία του με τον κ. Σόιμπλε, το καλοκαίρι του 2012, το υπουργείο συνιστά μια προσεκτική ανάγνωση του εδαφίου. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε πει ότι ο ίδιος είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που θα το ήθελαν.

Πηγή: Deutsche Welle

Τα σχόλια είναι κλειστά.