Ειδησεογραφικό site

Γαλλία: Σχεδόν 230.000 διαδήλωσαν κατά των αιματηρών επιθέσεων

34

Σχεδόν 230.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, αποτίοντας φόρο τιμής στα 17 θύματα των επιθέσεων που βύθισαν τη Γαλλία στο πένθος τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η μαζικότερη συγκέντρωση καταγράφηκε στην Τουλούζη, όπου περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία, την οποία διέκοπταν μόνο τα χειροκροτήματα ενώ οι συμμετέχοντες κρατούσαν αφίσες και πανό που έγραφαν κυρίως την φράση «Είμαι κι εγώ Σαρλί», το σύνθημα που αναφέρεται στην επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo, όπου 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

«Τάσσομαι κατά του ρατσισμού», «τάσσομαι υπέρ του διαχωρισμού της θρησκείας από το κράτος», έγραφαν επίσης τα πανό των διαδηλωτών που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης, η οποία πριν από τρία χρόνια είχε συγκλονιστεί από τις επτά δολοφονίες που είχε διαπράξει σε μία εβδομάδα ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μεράχ.

Στη Ναντ, 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, πίσω από ένα πανό με το σύνθημα «Να ζούμε μαζί, ελεύθεροι, ίσοι και αλληλέγγυοι», ενώ στην πόλη Πο τουλάχιστον 30.000 διαδηλωτές – σχεδόν 40.000 σύμφωνα με τη δημοτική αρχή που οργάνωσε τη συγκέντρωση – πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία.

«Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο λαϊκό κίνημα (…). Είναι όμορφο και σημαντικό, απείρως πολύτιμο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κεντρώος δήμαρχος Φρανσουά Μπαϊρού. Επικεφαλής της πορείας ήταν μαθητές λυκείου που κρατούσαν ένα πανό με το σύνθημα «είμαστε όλοι Σαρλί».

Στο Μπεσανσόν, οι συμμετέχοντες έφθασαν τους 20.000, στην Ορλεάνη ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 20.000 ανθρώπους. Στη Νίκαια, τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε μια μαζική διαδήλωση δεδομένου του ότι η πόλη αριθμεί 350.000 κατοίκους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.