Ειδησεογραφικό site

Άλλος για… δημοψήφισμα – Το κάθε κόμμα τραβάει το δικό του δρόμο και ο Μεϊμαράκης ζει στον κόσμο του κόντρα στο Μαξίμου-Εμμένει ο Πρόεδρος της Βουλής στην πρόταση του

95

Βραχυκύκλωμα προκαλεί στην κυβέρνηση η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συλλογή 120 υπογραφών προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Αν και από το προεδρείο της Βουλής εκφράστηκαν σκέψεις περί άθροισης των υπογραφών στις διαφορετικές προτάσεις και εισήγηση περί συνεδρίασης της Ολομέλειας, το Μαξίμου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η Ολομέλεια θα ανοίξει, όπως προβλέπεται τον Οκτώβριο».

Χθες επικρατούσε η άποψη ότι μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές βουλευτών σε αίτημα για δημοψήφισμα, ακόμη και αν υποβληθούν με χωριστά κείμενα, επικρατεί στο προεδρείο της Βουλής.

Έτσι, εφόσον υποβληθούν μια ή περισσότερες ομοειδείς προτάσεις, που υπογράφονται από 120 βουλευτές, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πιθανότατα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο να γίνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή, στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια.

Η «προσωπική πολιτική άποψη» που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών που ζητούν, με χωριστές προτάσεις, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», περιέπλεξε την κατάσταση, η οποία από πολλές πλευρές συναρτάται με την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε μια στιγμή που υπήρχε προβληματισμός αν με τον αγώνα δρόμου που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε, μετά τους ΑΝ.ΕΛ. και μια μικρή ομάδα ανεξαρτήτων βουλευτών που είχε προσεταιρισθεί, να συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές για να προκαλέσει την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής ώστε να συζητηθεί το αίτημά του, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέτρεψε τα δεδομένα, αιφνιδιάζοντας ακόμη και κυβερνητικά στελέχη.

Η διαφοροποίηση του ΚΚΕ, το οποίο επιμένει να «κατεβάσει» τη δική του πρόταση δημοψηφίσματος, ζητώντας να καταργηθεί όλη η νομοθεσία για την απελευθέρωση της ενέργειας από το 1990, καθιστούσε, εκ των πραγμάτων, δύσκολη την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των «120», όπως επεδίωκε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να στηριχθεί στις υπογραφές της Χρυσής Αυγής, προσδοκώντας ανταπόκριση από τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. και από την πολυπληθή όσο και ετερόκλητη ομάδα των ανεξαρτήτων, ορισμένοι από τους ίδιους ήταν αμφίθυμοι.

Αντιφατικά αιτήματα από ΔΗΜ.ΑΡ. και Χ.Α.

Η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη, πάντως, έδωσε διέξοδο στη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία, έπειτα από εσωτερικές αντιπαραθέσεις, καθώς πέντε από τους 13 βουλευτές της διαφώνησαν με την επιχειρούμενη προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να καταθέσει δική της πρόταση για δημοψήφισμα, τασσόμενη, όμως, υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Χωριστή πρόταση, επίσης, ανακοίνωσε –την τέταρτη, μέχρι στιγμής- ότι θα καταθέσει και η Χρυσή Αυγή, η οποία τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης των οργανισμών ενέργειας και, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός των βουλευτών της μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός για το άθροισμα των «120», κάτι που ήδη επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά και το έθεσε υπαινικτικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εμμένει ο Μεϊμαράκης στην «προσωπική άποψη» για άθροιση των υπογραφών

Εμμένει ο πρόεδρος της Βουλής στην εκτίμησή του ότι αν οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα στην υπόθεση της ΔΕΗ είναι ομοειδείς και ταυτόσημες, οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν.

Σε ανεπίσημη συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επανέλαβε ότι το θέμα του δημοψηφίσματος πρέπει να κλείσει άμεσα, ώστε να μην «σέρνεται» μέχρι τον Οκτώβριο.

Ξεκαθάρισε ότι είναι η προσωπική του θέση, που την εκφράζει και ως Πρόεδρος της Βουλής, καθώς, όπως είπε, θα λειτουργήσει θεσμικά. «Εγώ δεν κάνω τερτίπια. Σαν Βαγγέλης λέω ότι δεν θέλω εκκρεμότητες. Πρέπει να κλείσουν όλες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξήγησε ότι θα απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, προκειμένου να λάβει γνωμοδότηση για το αν μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές.

Επιπλέον, επισήμανε ότι με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 44), «δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επισήμανε πως «δεν υπάρχει θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής» προκειμένου να εξεταστούν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι οι προτάσεις που προωθούνται από τα κόμματα δεν είναι ομοειδείς και πως «οι μόνες που συμπίπτουν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής».

Κορυφαίος υπουργός και συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε κατηγορηματικά στην εφημερίδα Τα Νέα ότι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας, καθώς «δεν έχουμε δει ακόμα μαζεμένες τις 120 υπογραφές, οι οποίες πρέπει να είναι πανομοιότυπες» και «σε κάθε περίπτωση η Ολομέλεια θα ανοίξει, όπως προβλέπεται τον Οκτώβριο».

Αλλο πρόσωπο κοντά στον πρωθυπουργό δήλωσε στα Νέα ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής «λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση», κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως ακόμη κι αν το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίνει ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης έχουν ομοειδές περιεχόμενο και άρα οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως και απόφαση για σύγκληση της Ολομέλειας.

Το προηγούμενο του 2008 με τα πανομοιότυπα κείμενα

Με δεδομένη, ωστόσο, την πολυδιάσπαση και την αντιφατικότητα των αιτημάτων, το ζητούμενο, πλέον, είναι το περιεχόμενο των κειμένων που θα υποβληθούν, εν τέλει, στη Βουλή αμέσως μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Όλες οι πλευρές επικαλούνται, η καθεμιά για λογαριασμό της, το προηγούμενο του 2008, όταν με διαφορετικά σκεπτικά, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ ο –τότε- Συνασπισμός και ο ΛΑΟΣ είχαν καταθέσει προτάσεις για δημοψήφισμα σχετικά με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ζητώντας άλλοι την απόρριψή της και άλλη την έγκριση της από το λαό.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν από το προεδρείο της Βουλής που μελέτησαν εκείνο το προηγούμενο, το αίτημα στα λιτά γραπτά κείμενα των προτάσεων που είχαν κατατεθεί ήταν σχεδόν πανομοιότυπο και γι΄ αυτό είχαν συναθροιστεί οι υπογραφές και προέκυψε ο αριθμός των «120».

Το ίδιο, λένε κοινοβουλευτικές πηγές ότι είναι αποφασισμένος να κάνει και αυτή τη φορά ο κ. Μεϊμαράκης και γι΄ αυτό μίλησε για «ενιαίες προτάσεις» που θα ληφθούν υπόψη για την άθροιση των υπογραφών. Ο πρόεδρος της Βουλής διέβλεψε, εξάλλου, ότι θα έσπευδε να καταθέσει πρόταση και η Χρυσή Αυγή και το επεσήμανε κατά την επίμαχη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.