Ειδησεογραφικό site

«Βραδυφλεγής βόμβα» στα ελληνοσκοπιανά σύνορα – Ξεμένουν χιλιάδες μετανάστες

87

«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι για τέταρτη ημέρα χιλιάδες μετανάστες, μετά από την απόφαση των Σκοπίων να επιτρέπουν τη διέλευση μόνο Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών.

Οι χιλιάδες μετανάστες που μένουν πίσω – στην πλειοψηφία τους από το Πακιστάν, το Μαρόκο, το Ιράν και τη Σομαλία – έχουν πραγματοποιήσει κατάληψη στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη, ζητώντας να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδηλώσει και την πρόθεση να ξεκινήσουν απεργία πείνας, προκειμένου να δοθεί τέλος στον εφιάλτη που ζουν τις τελευταίες μέρες ακινητοποιημένοι στην Ειδομένη.

Το έντονο κρύο που επικρατεί στην περιοχή (οκτώ βαθμοί Κελσίοι) δυσχεραίνει την κατάσταση, αφού οι μετανάστες αναγκάζονται να κόβουν τα γύρω δέντρα για να ανάψουν φωτιές, ενώ η εικόνα των χιλιάδων κορμιών τυλιγμένων σε κουβέρτες δίπλα στα συρματοπλέγματα θυμίζει στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι σκοπιανές δυνάμεις επιτρέπουν στους Σύρους, τους Αφγανούς και τους Σομαλούς πρόσφυγες να περνούν στη χώρα τους ανά ομάδες των 50 ατόμων, γεγονός που προκαλεί πρόσθετο εκνευρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο υποδοχής βρίσκονται μόνο πέντες σκηνές χωρητικότητας 2000 ατόμων, με αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες να κοιμούνται έξω, στα χωράφια.

Τα περασμένα βράδια, ορισμένοι από αυτούς έφτασαν μέσα στο χωριό της Ειδομένης, χτυπώντας πόρτες και ζητώντας από τους ντόπιους ένα χέρι βοήθειας, λίγο φαγητό ή μερικά ξύλα για να κάψουν και να ζεσταθούν.

Ωστόσο, το μαρτύριο των μεταναστών δεν είναι το μόνο πρόβλημα στην περιοχή, καθώς, τόσο οι κάτοικοι όσο και διάφορες οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι συνθήκες στην περιοχή συνιστούν «υγειονομική βόμβα», έτοιμη να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.