Ειδησεογραφικό site

Βούτσης: Υπάρχει συναντίληψη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα θέματα

57

O Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο, ανέφερε πως ενώπιον της Ελλάδας και της Κύπρου βρίσκονται τρεις διαφορετικές προκλήσεις.

Οι προκλήσεις αυτές, είπε, είναι το Κυπριακό, η πορεία της ΕΕ και η επίλυση των θεμάτων της οικονομικής κρίσης καθώς και η διέξοδος από τη βαρβαρότητα, την τρομοκρατία αλλά και τις πολεμικές επιχειρήσεις που ανατροφοδοτούν αυτή την εξέλιξη.

Είναι τρεις προκλήσεις είπε, που συμποσούνται σε μια μεγάλη πρόκληση, στην κοινή προσπάθεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαδραματίσουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για να απαντηθούν αυτές οι προκλήσεις, για να υπερβούμε την κρίση και να υπάρξουν πραγματικά λύσεις μακροπρόθεσμες για τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλκής Γ. Ομήρου είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Βουλής της Κύπρου και της Βουλής των Ελλήνων διαχρονικά είναι άριστες, αδελφικές, παραγωγικές, δημιουργικές και σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εθνικά θέματα βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

Στη συνάντηση των δύο Προέδρων, συζήτησαν και για την οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι δύο χώρες και σύμφωνα με τον κ. Ομήρου συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση.

Ο κ. Βούτσης συναντήθηκε και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη δηλώνοντας πως υπάρχει μια συναντίληψη στις κορυφαίες προκλήσεις αυτής της περιόδου.

Πρόσθεσε ότι αναφορά σε αυτό το θέμα θα γίνει και κατά την ομιλία του, στη Κυπριακή Βουλή, ενώ κατέληξε λέγοντας «Πιστεύω ότι προχωράμε καλά».

Την ευχή να ανατείλουν καλύτερες ημέρες για τον ελληνικό και κυπριακό λαό, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, με τον κ.Βούτση.

«Είχαμε την χαρά σήμερα να έχουμε μαζί μας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Είχαμε μια όμορφη συνάντηση. Μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μία εισαγωγή όλων των θεμάτων που απασχολούν το έθνος, απασχολούν και την Ελλάδα και την μικρή μας πατρίδα και από απόψεως εκκλησιαστικής και εθνικής και οικονομικής. Ανταλλάξαμε απόψεις. Βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Οι αγώνες είναι κοινοί και της Κύπρου και της Ελλάδος. Ευχηθήκαμε να ανατείλουν καλύτερες ημέρες για το λαό μας και στην Ελλάδα και εδώ στην Κύπρο. Του ευχηθήκαμε καλή παραμονή στην Κύπρο και καλές επιτυχίες να έχει με τις επαφές που θα έχει με τους πολιτικούς μας εδώ και πάντοτε είχαμε και έχουμε την αίσθηση ότι η μητέρα πατρίδα, η Ελλάδα πάντοτε είναι δίπλα μας, είναι μαζί μας και βαδίζουμε ο ένας πλάι στον άλλο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βούτσης, είπε ότι είχε την τιμή και την ευκαιρία να συναντήσει τον Μακαριώτατο. Ανέφερε, επίσης, ότι έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ανάλυση και στις επισημάνσεις που τους έκανε ο Αρχιεπίσκοπος, στο πλαίσιο του ιδιαίτερου ρόλου που ιστορικά διαδραματίζει στο προσκήνιο των εξελίξεων για την Κύπρο, η Εκκλησία της Κύπρου.

«Θεωρούμε ότι πρέπει όλες οι προσπάθειες, από όλες τις πλευρές να κατατείνουν και στην Κύπρο και στην Ελλάδα στο να υπάρξει μία έντιμη και βιώσιμη, κυρίως όπως συμφωνήσαμε, συμφωνία για το Κυπριακό που στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου να γίνει δυνατό πραγματικά, να υπάρξει επανένωση, μίας ενιαίας και ελεύθερης δημοκρατίας της Κύπρου με όλες τις εγγυήσεις που δίνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς ανάγκη εξωτερικών εγγυήσεων, για τις ελευθερίες, για την ζωή, για την εργασία, για την κοινή διαβίωση των ανθρώπων, των πολιτών, όλων των προελεύσεων και των πιστεύω, μέσα στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.