Ειδησεογραφικό site

Βλ. Κυριακίδης: Παραμένω παιδί μέσα από την τέχνη

122

Της Θωμαής Βούλγαρη

«Η κρίση υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς την αντιληφθήκαμε μόνο όταν πόνεσε η τσέπη μας» δηλώνει στο «Καρφί» ο αγαπημένος ηθοποιός Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Μετρά ήδη αρκετές δεκαετίες στο καλλιτεχνικό σανίδι, όμως δηλώνει ακούραστος, γεμάτος φρέσκες ιδέες και μεγάλη αγάπη προς τη νεολαία. Φέτος απολαμβάνει τις δάφνες από τη μεγάλη επιτυχία της τηλεοπτικής σεζόν «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα». Στο θέατρο συνεχίζει για πέμπτη συνεχή χρονιά να σπάει ταμεία, με τον αγαπημένο πλέον του ελληνικού θεατρικού κοινού «Caveman». Ένα μονόπρακτο που πραγματεύεται την αιώνια διαμάχη ανάμεσα στα δύο φύλα. Μια διαμάχη που ξεκινά από την πρώιμη εποχή των σπηλαίων μέχρι τις μέρες μας. Αρσενικό και θηλυκό, που το ένα αλληλοσυμπληρώνει το άλλο.

Το «Μην αρχίζεις την μουρμούρα» σημειώνει τεράστια επιτυχία. Ήταν αναμενόμενο;  

Νόμιζα ότι θα είναι μια πολύ καλή σειρά, γιατί διαβάζοντας το σενάριο και ξέροντας τους υπεύθυνους του Alpha πίστευα στη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους. Άρα, για να κάνουν τη συγκεκριμένη επιλογή σίγουρα κάτι ξέρουν. Έπειτα ήρθε το σενάριο, οπότε κι εμπιστεύτηκα ακόμα περισσότερο τη σειρά. Από κει και πέρα, αυτή την πολύ μεγάλη επιτυχία ομολογώ πως δεν την περίμενα!

Είστε πολιτικοποιημένος, κ. Κυριακίδη;
Φυσικά έχω πολιτική θέση, όμως δεν ανήκω σε κάποιο κόμμα. Δυστυχώς δεν με εκφράζει κανένα και δεν με ενδιαφέρουν κιόλας. Μου έχει γίνει πρόταση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν είναι η πρώτη φορά, όμως δεν με αφορά καθόλου. Όσο για τους καλλιτέχνες που θέλουν να γίνουν πολιτικοί, δεν έχω καμία αντίρρηση. Ο καθένας κάνει αυτό που θέλει και εισπράττει εκείνο που του αρμόζει.

Τι πρέπει να γίνει στο πολιτικό προσκήνιο;
Σίγουρα δεν θα συντελέσει στην αλλαγή κάποιος πολιτικός. Αυτό που έχουμε σήμερα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως δεν ονομάζεται πολιτική αλλά κερδοσκοπία. Έχουμε γίνει δέσμιοι των χρηματιστηρίων και των τραπεζών. Δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι καινούριο, καθώς αυτό απαιτεί πολλά χρόνια εκπαίδευσης του λαού, της κοινωνίας και των πολιτικών. Όλοι αυτοί οι καρεκλοκένταυροι πρέπει να σηκωθούν και να διωχθούν. Δυστυχώς είμαστε ακόμη κοιμισμένοι και βλέπουμε αμόρφωτους ανθρώπους, που δεν έχουν διαβάσει τα μνημόνια, να εξακολουθούν να μας κοροϊδεύουν. Δεν αξίζει πια να μιλάς για αυτούς.

Σας έχει επηρεάσει η κρίση;
Και βέβαια! Όμως, όταν μιλάμε για κρίση, συνήθως αναφερόμαστε μόνο στο οικονομικό κομμάτι και ξεχνάμε την ψυχή, την αντίληψη, τη συνείδηση, την ευαισθησία. Εκεί πονάει πιο πολύ. Η κρίση υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς την αντιληφθήκαμε μόνο όταν πόνεσε η τσέπη μας. Όλα τα άλλα δεν τα γυμνάζουμε, γιατί δεν μας απασχόλησαν και νομίζω ότι δεν θα μας απασχολήσουν και ποτέ. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να γυμνάσουμε τους νέους από τα παιδικά τους χρόνια ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν φτάνοντας 25 ετών.

Έχετε κάνει θυσίες για την καριέρα σας;

Πολλές, ωστόσο δεν έχω απωθημένα ούτε παράπονα. Αν σκεφτόμουν έτσι, θα έπρεπε να μπω στο χρονοντούλαπο και να με φάει ο σκόρος! Όνειρα κάνω πάρα πολλά. Έχει πρωτεύουσα σημασία για μένα να μπορώ να ταξιδεύω με τη φαντασία μου και με την αντίληψή μου.

Το θέατρο πώς πάει;
Τελειώνω αύριο με το «Caveman», συνεχίζω τα γυρίσματα για τη «Μουρμούρα» έως και τέλη Ιουλίου και έπειτα θα κάνω μια μικρή περιοδεία με το «Caveman». Είναι μια παράσταση-σταθμός, καθώς είμαστε καλύτεροι από την ψυχανάλυση. Μέσα από το χιούμορ συνειδητοποιείς, καταλαβαίνεις και προβληματίζεσαι. Είμαι πέμπτη χρονιά στο σύνολο επτά ετών της παράστασης και μάλλον θα συνεχίσω.

Τι αγαπάτε περισσότερο;
Αγαπώ τη μελέτη και σίγουρα ακόμα περισσότερο τη νεολαία. Ελπίζω να μη γεράσω μέσα μου, γιατί αγαπώ πάρα πολύ τους νέους και φροντίζω να είμαι κοντά τους.

Τι σας κρατάει ζωντανό;
Η ίδια η τέχνη, η δουλειά μου! Κάθε έξι μήνες ανανεώνουμε το ρεπερτόριό μας, οπότε παραμένουμε παιδιά. Συμβουλεύω τους νέους να μελετούν σκληρά και να ξεχάσουν όσα μας έμαθαν ο φιλελευθερισμός, ο μοντερνισμός και ο μετα-μοντερνισμός, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν την αντίληψη και την αισθητική για να γίνουν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.

Από πού θα αντλήσει δύναμη η νεολαία;
Από μεγάλους συγγραφείς και φιλόσοφους. Ας ξεχάσει αυτό που μας έμαθε η κερδοσκοπία, ότι τα θέλω όλα γρήγορα και τα θέλω τώρα και ότι όσο περισσότερα χρήματα έχω, τόσο πιο δυνατός είμαι. Καθώς κι όσο μεγαλύτερος κομπιναδόρος είμαι, τόσο με αποδέχονται στην κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι το βιοποριστικό, όμως ας μην τα συνδέουμε όλα με την κρίση. Σίγουρα ακόμα και με λιγότερα μπορούμε να έχουμε την ίδια ευτυχισμένη ζωή. Ας ξεκολλήσουμε από τη νοοτροπία που μας έμαθαν εδώ και πολλά χρόνια. Η νεολαία πρέπει να μάθει να βάζει στόχους και να τους κυνηγά σε βάθος χρόνου.

Ιnternet ή τηλεόραση; Ποιο θεωρείτε πιο δυνατό μέσο;
Ενημερώνομαι από τα έντυπα, παίρνω την εκδίκηση του χαρτιού! Και από το internet, αλλά όχι τόσο. Δεν μένω στη στείρα υπερπληροφόρηση. Δίνουν πάρα πολλές λεπτομέρειες για να μπερδεύουν. Από τότε που μπήκε η διαφήμιση στο internet, έχει αρχίσει κι αυτό να κλατάρει!

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος που πίστευα ότι κάτι μπορεί να σκίσει. Γνωρίζω καλά ότι στο θέατρο, την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο ποτέ δεν ξέρεις ποια είναι η συνταγή για να πετύχει κάτι. Ωστόσο, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Δύο φορές την εβδομάδα για μία ώρα δίνουμε χαρά στον κόσμο. Χαίρομαι πάρα πολύ που την εισπράττει ο ίδιος αλλά κι εμείς μαζί του.

Εν μέσω κρίσης ο κόσμος έχει ανάγκη το γέλιο;
Φυσικά! Έχει ανάγκη το γέλιο, αλλά και το δράμα. Και τα δύο συνιστούν ψυχική ανάταση. Χρειάζεται το θέαμα, τον πολιτισμό. Είτε κωμωδία είτε δράμα, εμείς στοχεύουμε στη συνείδηση του θεατή κι όχι στη λογική του. Στην κρίση συσπειρώνονται οι άνθρωποι. Βέβαια, το θέατρο αποδεδειγμένα πλέον τη χρονιά που πέρασε πήγε εξαιρετικά. Βγήκαν όλοι από τα σπίτια τους αναζητώντας νέους τρόπους ψυχαγωγίας και ξεφεύγοντας από την τρομολαγνεία και την ψευδολογία που μας σερβίρουν στις τηλεοράσεις. Απέδειξαν ότι ψάχνουν κάτι άλλο κι ας ελπίσουμε ότι θα ανακαλύψουν κάτι διαφορετικό και στην πολιτική σκηνή, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε και ρότα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.