Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Υπάρχει πέμπτη φάλαγγα στο ΠΑΣΟΚ

52

Απάντηση σε όσους ασκούν εσωκομματική κριτική τις τελευταίες ημέρες έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στους ευρωβουλευτές του κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε, δίχως να τους κατονομάσει, στους Φώφη Γεννηματά, Θάνο Μωραΐτη, Κώστα Σκανδαλίδη, Δημήτρη Ρέππα, Μιχάλη Καρχιμάκη και Συμεών Κεδίκογλου.

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως το 8% των ευρωεκλογών, δεν είναι μεν αρκετό, αλλά είναι σημαντικό γιατί προστάτεψε μείζονα αγαθά και ότι με αυτό το ποσοστό ο κόσμος της παράταξης αποφάσισε να την κρατήσει όρθια.

Διερωτήθηκε με ποιο ποσοστό συγκρίνεται το 8%, με το 2009, με το 1981 ή με το 2012. Ο κ. Βενιζέλος έδωσε την απάντηση ότι το ποσοστό μετράται κάθε φορά από το μηδέν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε, επίσης, ότι υπήρχε η πέμπτη φάλαγγα ανάμεσα σε αυτούς που δηλώνουν ότι μετέχουν στην παράταξη και συμπλήρωσε πως η αδράνεια, η παθητικότητα, η συνειδητή υπονόμευση με ταπεινά ελατήρια είναι Πέμπτη φάλαγγα.

Σημείωσε επίσης πως άνοιξε μια ανιστόρητη συζήτηση για δήθεν πασοκοκεντρική προσέγγιση της Ελιάς. «Προσβάλει τη μνήμη του Α Παπανδρέου, που δε δίστασε να μιλήσει για δημοκρατική συμπαράταξη», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και ανέφερε πρόσωπα που συνεργάστηκαν με το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Αρσένης, Βαφειάδης, Γλέζος «της πασοκικής εποχής», όπως είπε, Ζίγδης, Δαμανάκη, Ανδρουλάκης, αλλά και τους Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Αναρωτήθηκε, δε, πότε το ΠΑΣΟΚ ήταν περίκλειστο.

Τόνισε, επίσης, πως το ΠΑΣΟΚ έχει τη δική του ταυτότητα και δεν διατηρεί εταιρική στρατηγική σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη προτάθηκε η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και ότι ο ίδιος προ ημερών πρότεινε πέντε μέτρα ανασύστασης της εθνικής ενότητας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είπε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έστειλε μηνύματα σε όλους εκείνους που φάνηκαν να ειναι αδικαιολόγητα προπετείς. Συμπλήρωσε πως αυτό το ποσοστό «μας επιτρέπει να συζητούμε για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ». Ανέφερε μάλιστα πως κάποιοι επιδίωκαν την καταστροφη, ότι προσευχήθηκαν γι’ αυτή και επένδυσαν σε αυτή. «Έχουν τώρα την υποχρέωση να σεβαστούν τους πολίτες», είπε.

Όσων αφορά στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική σημείωσε πως η ιστορική αλήθεια λέει πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή, ούτε σχέδιο Β.

Για το μέλλον ανέφερε πως στόχο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί να συγκροτηθεί η κεντροαριστερά της ευθύνης με κορμό το ΠΑΣΟΚ και πως πρέπει να διεκδικηθεί η καθαρή τρίτη θέση.

Αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση προγραμματικής συμφωνίας, λέγοντας πως είναι ιστορικό λάθος να υπονομεύεται η διαπραγματευτική θέση της παράταξης. Για τον ανασχηματισμό ανέφερε, επίσης, πως «αν διολισθήσουμε στη μιζέρια» θα υπονομευτεί και η διαπραγμάτευση ως προς αυτόν.

Κάνοντας λόγο για τη δυνατότητα συγκρότησης ενός ευρύτερο δυνατού παραταξιακού σχήματος με κορμό το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι πρέπει να γίνει χωρίς μιζέρια και ατασθαλίες του παρελθόντος, «που έχω ζήσει στο πετσί μου».

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε και σε όλους εκείνους που θέτουν θέμα ηγεσίας στο κόμμα. Είπε ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας, αλλά αυτό είναι συλλογική υπόθεση. «Χρειάζομαι κι εγώ μια διαδικασία για να πω κι εγώ αυθεντικά την γνώμη μου για το πως πορεύτηκε η παράταξη» είπε και πρόσθεσε πως η στάση των ανθρώπων της παράταξης πρέπει να ξεκαθαρίσει. Έτσι προανήγγειλε «συνεδριακή διαδικασία» που ο καθένας θα έρθει να πει την άποψή του ολοκληρωμένα και έντιμα και να ακούσει ο λαός ποιος είναι και τι προτείνει ο καθένας.

Ο κ. Βενιζέλος παραλλήλισε το εκλογικό αποτέλεςμα με την αναστάσιμη λειτουργία λέγοντας: «στη λειτουργία της ανάστασης του 8% δικαιούνται να μεταλάβουν όλοι, νυστεύσαντες και μη, αλλά ο καθένας στη συνείδηςή του ακόμα και αν δεν έχει εξομολογηθεί γνωρίζει αν νύστεσε ή όχι, αν αμάρτησε ή όχι».

Για τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος τόνισε πως δεν θα δεχτεί εκβιασμό σε σχέση με τον ανασχηματισμό και ξεκαθάρισε πως κανείς δεν θα αποφύγει την αξιολόγηση «πίσω από όψιμες αριστερές ευαισθησίες».

Είπε επίσης πως είχει σημασία «να επιμείνουμε στις προτάσεις που κάναμε και να πούμε τι μας ενώνει». Συμπλήρωσε πως πρέπει να υποθεί και τι διχάζει και ανέφερε πως αυτά που διχάζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι οι μικροπρέπειες, η μοροφιλοδοξία, η υπονόμευση, οι δήθεν ατομικές ευαισθησίες.

Σε σχέση με την κεντροαριστερα είπε ότι πρέπει να ξεφύγει από αυτό που λέει ο λαός, δηλαδή το όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.

Τέλος σε αναφορικά με τις διαπραγματεύεις με την Τρόικα τόνισε πως πρέπει να πειστούν οι θεσμικοί εταίροι ότι η πορεία στο μέλλον συνδέεται με τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης. «Πρέπει να έχουμε το περιθώριο αναπτυξιακών και κοινωνικών παρεμβάσεων», κατέληξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.