Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Αστειότητα ότι ο Μπαρόζο επέβαλε αλλαγή κυβέρνησης-Ο Παπανδρέου επέλεξε τον Παπαδήμο

63

Στο δίλημμα που έθεσε αναφορικά με το ποσοστό της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές, αλλά και στα όσα δημοσίευσαν οι Financial Times για τη Σύνοδο των Καννών, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο Star.

«Το δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ» δεν το ήθελε κανείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Δεν το ήθελε κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Δεν το άντεχε η χώρα» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «δεν υπήρχε άλλη λύση από αυτή που εφαρμόστηκε καθώς καθ’ οδόν προς ένα δημοψήφισμα «μέσα ή έξω από το ευρώ», θα είχαν διαλυθεί οι τράπεζες, θα είχαν χαθεί οι καταθέσεις και θα είχε καταστραφεί η ελληνική οικονομία».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως στην Ελλάδα «έχει χαθεί τελείως και η κοινή λογική και η στοιχειώδης μνήμη» και πρόσθεσε πως η περιβόητη παρέμβαση του Μπαρόζο «μπορεί να είναι στη σκέψη μόνο όποιων δεν έχουν καμία εικόνα και καμία ιδέα για το πώς λειτουργεί η πραγματικότητα στην Ευρώπη και στη διεθνή πολιτική».Παράλληλα χαρακτήρισε «αστειότητα ότι ο Μπαρόζο επέβαλε αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησαν κυβερνητική συνεργασία την επόμενη των Καννών με τη συμμετοχή του Γιώργου Καρατζαφέρη, ενώ υποστήριξε ότι οι συζητήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για συνεργασία είχαν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2011.

Στη συνέχεια, τόνισε πως ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου: «Η πρώτη επιλογή και η δεύτερη δεν πέτυχαν, δηλαδή ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Πετσάλνικος, και επελέγη ο κ. Παπαδήμος τον οποίο επέλεξε ο κ. Παπανδρέου. Και δεν τον ζήτησε κανείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κράτησε αποστάσεις και από τους ισχυρισμούς ότι ο Λουκάς Παπαδήμος προτάθηκε από τον Μπαρόζο: «Εγώ δεν ήμουν συνομιλητής του κ. Μπαρόζο, ο ομόλογός μου ήταν ο κ. Ρεν. Ο κ. Μπαρόζο ήταν ομόλογος του κ. Παπανδρέου. Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν έχει πει τίποτα ούτε στον κ. Παπανδρέου, διότι τον κ. Παπαδήμο τον πρότειναν πάρα πολλοί παράγοντες στην Ελλάδα. Αρκεί να διαβάσετε τις εφημερίδες εκείνων των ημερών».

«Το ερώτημα είναι:στέκεται η κυβέρνηση ή υπάρχει κρίση;»

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, το βράδυ των εκλογών όλοι θα ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα. Η ερμηνεία του αποτελέσματος είναι το ερώτημα: στέκεται η κυβέρνηση ή υπάρχει κρίση;

«Εμείς αγωνιζόμαστε να διαμορφώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό για εμάς. Οι πολίτες ξέρουν ότι αν δεν είχαμε κάνει τη δύσκολη επιλογή θα είχαμε φτάσει στην καταστροφή», σημείωσε, για να διευκρινίσει στη συνέχεια πως όταν μιλάει για «κυβερνητική σταθερότητα», εννοεί σταθερότητα της χώρας.

«Λέμε στον κόσμο ότι η ψήφος του θα ερμηνευτεί πολιτικά», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως παρόλο που δεν έχουμε βουλευτικές εκλογές «είχε προσπαθήσει αρχικά να πει ότι οι εκλογές είναι δημοψήφισμα, μετά έκανε πίσω».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στις διπλές εκλογές του 2012 ο λαός ήξερε τα πάντα, τις δυσκολίες, το πρόγραμμα, τα μέτρα και ψήφισε κατά πλειοψηφία εκείνες τις δυνάμεις που ακολουθούν μια υπεύθυνη πολιτική. «Η κυβέρνηση τώρα ως εκλογικό ποσοστό έχει 42,5%, ελάχιστες στην Ευρώπη έχουν τέτοιο ποσοστό», παρατήρησε.

Σε ερώτηση για το ποσοστό της «Ελιάς», ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πως σημασία έχει «η γενική εντύπωση ότι ο κόσμος αποδέχεται μια προσπάθεια. Αυτό είναι το αντικείμενο της γενικής αίσθησης που θα έχουν όλοι μετά τις εκλογές, ότι αν οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν νιώθουν ότι έχουν ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να κινηθούν».

«Αν από το αποτέλεσμα τεθεί θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αδυναμίας. Αυτό δεν πρέπει να γίνει… οι πολίτες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους», παρατήρησε ακόμη.

Απέρριψε επίσης ότι προκαλεί τη σταθερότητα της χώρας με το δίλημμα που έθεσε, σημειώνοντας: «Η σταθερότητα έχει υπηρετηθεί από εμάς και υπηρετείται απολύτως. Τη σταθερότητα την αποφασίζει ο ελληνικός λαός, όπως και την αστάθεια».

«Πρέπει να ενώσουμε ξανά το έθνος», σημείωσε επίσης και πρόσθεσε πως «θα προσπαθήσουμε να έχουμε τη ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στην κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα πρέπει να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους».

Τα σχόλια είναι κλειστά.