Ειδησεογραφικό site

Ασπίδα για την άνοια οι ξένες γλώσσες

38

Tης Μίνας Αγγελίνη

Οι ξένες γλώσσες βάζουν… φρένο στη γήρανση του εγκεφάλου και προστατεύουν από την άνοια. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, ακόμα κι όταν γίνεται πολύ μετά την ενηλικίωση, ωφελεί σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 835 εθελοντές, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι γνώριζαν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα είχαν σημαντικά καλύτερη ικανότητα ανάγνωσης, λεκτική άνεση και νοημοσύνη μετά την ηλικία των 70 ετών, ανεξάρτητα από το αν είχαν διδαχτεί την ξένη γλώσσα κατά την παιδική ηλικία ή κάποια στιγμή μετά την ενηλικίωσή τους. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Annals of Neurology», 195 εθελοντές είχαν διδαχτεί τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα κατά την παιδική ηλικία, ενώ άλλοι 65 μετά τα 18 τους.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως στους δίγλωσσους ανθρώπους η εμφάνιση της άνοιας καθυστερεί αρκετά χρόνια.
«Οι βελτιώσεις που παρατηρήσαμε ήταν σημαντικές, ειδικά όσες αφορούν την προσοχή, την ικανότητα εστίασης και την ευφράδεια δεν μπορούν να εξηγηθούν από την αρχική νοημοσύνη» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Τόμας Μπέικ, από το Κέντρο Νοητικής Γήρανσης και Νοητικής Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.