Ειδησεογραφικό site

Αποκάλυψη στο «Καρφί»: Επιστροφή ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση-Το σενάριο, οι μυστικές επαφές και η προεδρική εκλογή του 2015

80

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προβλέπονται το αμέσως επόμενο διάστημα, με την αφετηρία της νέας πολιτικής περιόδου να τοποθετείται στις αρχές του φθινοπώρου, έχοντας ως πρωταγωνιστή τη Δημοκρατική Αριστερά.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Καρφί», από τους προηγούμενους μήνες έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο έντονες διαβουλεύσεις στην κατεύθυνση επιστροφής του κόμματος του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση, με τις δύο πλευρές βέβαια να διαψεύδουν δημοσίως κατηγορηματικά την όποια σχετική φημολογία.

Η επικείμενη εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται πως έφερε εκ νέου κοντά το Μέγαρο Μαξίμου και την Αγίου Κωνσταντίνου, με τους καλά γνωρίζοντες τις σχέσεις των δύο πλευρών να υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ανοιχτοί και ασφαλείς δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στο επιτελείο του πρωθυπουργού και σε αυτό του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος είναι πιθανόν, στην περίπτωση που επιτευχθεί η συγκεκριμένη συμφωνία, να αποτελέσει την πρόταση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για την υψηλή πολιτειακή θέση που κατέχει μέχρι σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας.

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ (;) ΠΑΝΟΥΣΗ

Μάλιστα, αρκετοί δεν θεωρούν καθόλου τυχαία όσα είπε πριν από περίπου ένα μήνα, σε συνέντευξή του, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης. «Ας υποθέσουμε ότι ο Σαμαράς προτείνει για Πρόεδρο τον Κουβέλη, ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές τότε και εν τέλει ο Κουβέλης δέχεται, παρότι αυτή τη στιγμή δηλώνει ότι δεν συζητάει τέτοιο ενδεχόμενο. Στην περίπτωση αυτή, για να δεχθεί ο Κουβέλης να γίνει Πρόεδρος, θα πρέπει ταυτόχρονα η ΔΗΜΑΡ να επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Μόνον έτσι θα τεθεί στη συζήτηση από τη ΔΗΜΑΡ, ως μια νέα πολιτική προγραμματική συμφωνία. Δεν μπορεί να γίνει ως προσωπική συναλλαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός πανεπιστημιακός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θα αποδεχόταν και δεν θα στήριζε μια τέτοια εξέλιξη, προειδοποιώντας ότι αντίστοιχη θα ήταν και η στάση και άλλων συναδέλφων του από το κόμμα.

«Προφανώς ο κ. Πανούσης είναι γνώστης κάποιου παρασκηνίου και έριξε την πρώτη του προειδοποιητική βολή, καθώς αυτός υπερθεματίζει για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα στο κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς.

ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, υπάρχει και μια μερίδα στελεχών της ΔΗΜΑΡ που συζητά υπό προϋποθέσεις την επιστροφή του κόμματος στην κυβέρνηση, εκφράζοντας παράλληλα έντονους ενδοιασμούς για μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εξαφάνιζε το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράςαπό τον πολιτικό χάρτη.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι, αν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα χάσουμε τελείως το στίγμα μας και θα αφομοιωθούμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να μην έχουμε λόγο ύπαρξης» δηλώνει πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον κ. Κουβέλη και συνεχίζει: «Η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση για συγκεκριμένους λόγους που δεν έχουν αρθεί. Η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση είναι θέμα προγραμματικής συμφωνίας και κόκκινων γραμμών. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να είναι ανοιχτό το θέμα τηςνέας συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε κυβέρνηση».

Η ΕΝΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνδετικοί κρίκοι, πάντως, μεταξύ κυβέρνησης και ΔΗΜΑΡ αποτελούν τα στελέχη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη που συνεχίζουν να κατέχουν κομβικές θέσεις σε κρατικούς φορείς και οργανισμούς, με τον πρωθυπουργό να έχει δώσει εντολή να μην αντικατασταθούν μέχρι νεωτέρας, παρά το γεγονός ότι το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση από τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους.

Σε αυτό συμφωνεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος «βλέπει» μια ενδεχόμενη εξέλιξη επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ως χρυσή ευκαιρία για τον ίδιο, καθώς θα αναθερμανθεί η συζήτηση που είχε στο παρελθόν προκαλέσει για μελλοντική συνεργασία των δύο κομμάτων, στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Παράταξης και εν όψει το συνεδρίου που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο.

«Σημασία έχει η ιδέα του ιδρυτικού συνεδρίου και η πορεία προς αυτό να γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα διαλόγου ανάμεσα σε όλους όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, στην ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά της ευθύνης, αλλά κυρίως ανάμεσα στην πολιτική έκφραση της Κεντροαριστεράς και την κοινωνία» συνηθίζει να λέει σε συνομιλητές του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «το συνέδριο είναι από μόνο του μια ανοιχτή πρόσκληση, με σεβασμό σε όλους», τονίζοντας ότι για τη ΔΗΜΑΡ ισχύει η πρόταση προς το κόμμα συνολικά, για τη «μετεκλογική δυσκολία» του οποίου «δεν επιχαίρουμε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.