Ειδησεογραφικό site

Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ στις εφόδους εφοριακών στα σπίτια-Η Ελλάδα θα μείνει κράτος δικαίου, τονίζεται στην ανακοίνωση

66

Το Σύνταγμα ορίζει πως το άσυλο της κατοικίας είναι απαραβίαστο, τονίζει το ΠΑΣΟΚ σε σχόλιό του αναφορικά με την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για τις κατασχέσεις σε σπίτια και καταστήματα από την εφορία.

Επισημαίνει ακόμα πως όπως αυτό γίνεται σεβαστό ακόμα και για τα πιο ειδεχθή εγκλήματα ή για περιπτώσεις τρομοκρατίας, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για φορολογικά αδικήματα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε το πλήρες κείμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης.

Είναι όμως προφανές ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας που κατοχυρώνεται και από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το πώς ορίζεται η καλυπτόμενη από το άσυλο κατοικία είναι διεθνώς γνωστό επιστημονικά και νομολογιακά εδώ και δεκαετίες, για την ακρίβεια από τον 18ο αιώνα.

Όταν για τη διερεύνηση ειδεχθών εγκλημάτων, της τρομοκρατίας και όλων των μορφών οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συνταγματικές και δικαστικές εγγυήσεις του ασύλου της κατοικίας, αυτό προφανώς ισχύει και για τις φορολογικές παραβάσεις διοικητικές και ποινικές.

Η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου».

ΝΣΚ: Η εφορία θα μπαίνει σε σπίτια και καταστήματα για κατασχέσεις

Ο σάλος προκλήθηκε από γνωμοδότηση-σοκ του Νομικού Συμβουλίου του κράτους,που επιτρέπει σε εφοριακούς να μπαίνουν μέσα στο σπίτι σου ή την επιχείρησή σου, προκειμένου να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων.

Η απόφαση εκδόθηκε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων) από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ελεγκτές της εφορίας, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», θα μπορούν να κάνουν έρευνες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους με στόχο να κάνουν φορολογικούς ελέγχους αλλά και να ψάξουν για λεφτά με τα οποία θα αποπληρωθούν φόροι ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι έρευνες μπορούν να γίνονται χωρίς την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, στα πρότυπα της αμερικάνικης IRS.

Σύμφωνα με το ΝΣΚ η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται μόνο σε κατ’ οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

Εκτός από τις εφόδους χωρίς την παρουσία εισαγγελέα σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους των φορολογούμενων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει ανάψει το “πράσινο” και για κατασχέσεις χρημάτων ή όποιων άλλων πολύτιμων αντικειμένων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.