Ειδησεογραφικό site

Ακροβατεί ο Σαμαράς – Νιώθει πως τον άδειασαν οι ευρωπαίοι «φίλοι» του – Βαβέλ σε ΝΔ και δεξιά πολυκατοικία

38

Του Γιάννη Χρηστάκου

Δύο μεγάλες μάχες που θα κρίνουν και τις εξελίξεις στη χώρα έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός με το ξεκίνημα της εβδομάδας. Η μια είναι τη Δευτέρα στο Eurogroup, όπου η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη ότι θα υπάρξει αναγκαστικά παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Θα παλέψει όμως να είναι μόνο για ένα μήνα και όχι για περισσότερους. Η δεύτερη μάχη είναι στο εσωτερικό πεδίο, με τους βουλευτές να έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους για το τι αντέχουν να ψηφίσουν και τι όχι. Η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται πυρετωδώς για να μπορέσει να αποφύγει το πολιτικά μοιραίο: να δώσουν οι εταίροι εξάμηνη παράταση (με option για άλλους έξι μήνες), εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Παράλληλα, τρέχει και η διαδικασία ανταλλαγής επιστολών μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα, για να μην υπάρχει εικόνα εμπλοκής, την ώρα που θα δίνεται η μάχη των Βρυξελλών, και δοθούν επιχειρήματα στην άλλη πλευρά. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να ανατάξουν τις δυνάμεις τους και να σχεδιάσουν τη στρατηγική που θα ακολουθούν μέρα με τη μέρα, καθώς δεν περίμεναν ποτέ ότι η τρόικα θα τορπίλιζε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και θα εμφανιζόταν με παράλογες απαιτήσεις τη στιγμή που η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόοδο που ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές της Ελλάδας αναγνώρισαν τον τελευταίο καιρό με δημόσιες δηλώσεις τους.

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στους αρμόδιους υπουργούς και τους συνεργάτες τους ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τους παραλογισμούς που ζητούνται. Φρόντισε να γίνει πιο σαφής λέγοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, το κόψιμο συντάξεων και η ψήφιση από τώρα προληπτικών μέτρων που ίσως να χρειάζονται από το καλοκαίρι και μετά, εάν υπάρχει τότε δημοσιονομικό κενό, δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν σε διαπραγμάτευση. Πώς θα ειπωθεί όμως αυτό στους ελεγκτές για να μην τους δώσει αφορμή να διακόψουν τις επαφές λέγοντας ότι η Αθήνα αρνείται να συζητήσει; Η απάντηση δίδεται διά της πλαγίας, με το απαντητικό e-mail της κυβέρνησης όπου γίνεται (για δεύτερη φορά) ποσοτικοποίηση των ελληνικών προτάσεων.

Ιδιαίτερα προσεκτική είναι η απάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, ο οποίος εξηγεί αναλυτικά τα ποσά που θα προκύψουν από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, που έχουν ήδη γίνει γνωστές.

ΧΟΛΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πεπεισμένος ότι η κυβέρνησή του δέχτηκε πισώπλατη μαχαιριά και αυτό που ενόχλησε περισσότερο δεν είναι τόσο η στάση του ΔΝΤ, την οποία ανέμεναν, όσο αυτή του Βερολίνου και των Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι φαίνεται να συντάσσονται με αυτά που ζητά η πλευρά της Λαγκάρντ. Ο ίδιος έχει πάρει πάνω του τις εξελίξεις, καθώς είναι πλέον φανερό ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξεύρεσης οικονομικοτεχνικής λύσης αλλά καθαρά πολιτικής. Στις συνομιλίες που είχε με Μέρκελ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και άλλους υψηλούς αξιωματούχους των Βρυξελλών εξήγησε και την επιβεβαίωση τα δύο τελευταία χρόνια των ελληνικών προβλέψεων αλλά και την ειλικρινή πρόθεση της Αθήνας, παρά την κάθετη διαφωνία της να προχωρήσει σε κινήσεις ικανές να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς είπε στους συνομιλητές του ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται μονόπλευρα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει κλίμα κατανόησης επί των πραγματικών δεδομένων.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι το μυαλό των δανειστών έχει προχωρήσει μπροστά και φοβούμενοι τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θέλουν να «δέσουν» την κυβέρνηση με μια σκληρή συμφωνία, η οποία να μην μπορεί να σπάσει εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές και αλλάξει η κυβέρνηση. Ενδεχομένως η στάση αυτή των δανειστών να οφείλεται στην απόφασή τους να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, ώστε να τελειώσει ο χρονικός ορίζοντας για τη συμφωνία και την επόμενη μέρα να οδηγήσουν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε εξάμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.

Με αυτό τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα να περάσει η χώρα από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και ενδεχομένως των εκλογών, οπότε, εάν προκύψει και αλλαγή κυβέρνησης, θα υπάρχει πρόγραμμα για περάσουν από το τραπέζι… οι επόμενοι. Αυτό βεβαίως το ξέρει η κυβέρνηση και προσπαθεί να αποφύγει μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη. Γι’ αυτό και το Eurogroup της Δευτέρας είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Πάντως από τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικώς θα υπάρξει η ζητούμενη βραχυπρόθεσμη παράταση. Έγινε όμως κατανοητό ότι, για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Αθήνα να φτάσει πια πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα να αποφασίσουν μια θετική εξέλιξη οι χώρες της ευρωζώνης.

Δηλαδή, θα πρέπει μέχρι αύριο να υπάρξει «συμφωνία στελεχών», η λεγόμενη staff level agreement, που θα έδινε τη δυνατότητα να πάει ο κ. Χαρδούβελης με μεγαλύτερη άνεση στο τραπέζι με τους ομολόγους του και να καταφέρει να πάρει την παράταση του ενός μήνα.

ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ Ο ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Αυτός που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το DNA των εκπροσώπων των δανειστών αλλά και τα ενδότερα στις εθνικές αντιπροσωπείες είναι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου. Ο ίδιος, με εγκέφαλο τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον άνθρωπο που βάζει κάτω τα οικονομικά δεδομένα και αναλύει τις οικονομικές προοπτικές και προβλέψεις, θα είναι το πρόσωπο-κλειδί στη μάχη της Δευτέρας. Ο Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει δίπλα του έναν πολύτιμο συνεργάτη, ο οποίος θα μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση που τα πράγματα πάρουν δύσκολη τροπή και χρειαστεί πολιτικός ελιγμός. Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο Σαμαράς ούτε και οι δύο στενοί συνεργάτες του θέλουν να υποκαταστήσουν ή να μειώσουν το ρόλο του υπουργού. Άλλωστε, ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι απόλυτα συνεπής και η δουλειά του εκτιμάται ότι είναι εξαιρετική. Ο Παπασταύρου είναι ο συνδετικός κρίκος της αλυσίδας της διαπραγμάτευσης, διότι ξέρει ότι έχει συζητηθεί από την αρχή αυτής της κυβέρνησης και άρα έχει όλη την εικόνα για να βοηθήσει εκεί που υπάρχει ανάγκη.

«Εκλογές δεν έχω»

«Εκλογές δεν έχω» είπε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος της συνεδρίασης επιτροπής της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Είχε προηγηθεί υπαινικτική δήλωση Βενιζέλου για πρόωρες κάλπες, όταν ο αντιπρόεδρος επιχειρηματολόγησε ότι η τρόικα δεν θέλει να μας αφήσει χωρίς μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση και θέλει εγγυήσεις που μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να δώσει.

Βαβέλ σε ΝΔ και δεξιά πολυκατοικία

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της Δεξιάς βρίσκονται σε αναζήτηση ρόλου για την επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή η… πολυκατοικία διέρχεται κρίση. Οι ένοικοι δεν μιλούν μεταξύ τους, αλλά δεν αποκλείουν και να μιλήσουν όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Και πότε θα γίνει αυτό; Ουδείς γνωρίζει, αλλά τον τελευταίο καιρό το ψάχνουν περισσότερο…

ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ περιβάλλον, αξίζει να δούμε τους συσχετισμούς. Κατ’ αρχάς υπάρχουν ομαδοποιήσεις και κινήσεις εντός της ΝΔ. Για παράδειγμα, από εκεί που δεν μιλούσαν, τώρα μιλούν ο Καραμανλής με την Ντόρα, η Ντόρα με τον Αβραμόπουλο, ο Μεϊμαράκης με όλους (βοηθά η ιδιότητα του προέδρου της Βουλής), πιστοί σαμαρικοί βουλευτές με καραμανλικούς-ντορικούς και πάει λέγοντας… Παράλληλα, πολλοί από τη ΝΔ διατηρούν ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας με ανεξάρτητα πια στελέχη που έχουν όμως δυναμική και, κατά βάθος, νεοδημοκρατική καρδιά, όπως για παράδειγμα ο Πολύδωρας.

ΣΤΟ ΡΕΤΙΡΕ της πολυκατοικίας έχουν όλα τα προβλήματα που προκαλεί και η στάση της τρόικας. Όμως τώρα, μετά την αφήγηση του φθινοπώρου και την ύψωση της σημαίας κατά του ΔΝΤ και της τρόικας (φεύγουν, δεν θέλουμε τα λεφτά τους, μπορούμε μόνοι μας κ.λπ.), η εσωστρέφεια έχει αρχίσει όχι μόνο να γίνεται ορατή, αλλά να φαίνεται στα όρια του δημόσιου λόγου.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ο Χατζηδάκης καταγγέλλει ευθέως ότι η κυβέρνηση σήκωσε πολύ τις προσδοκίες ενώ γνώριζε ότι αυτά δεν γίνονται, η Ντόρα ζητά εδώ και τώρα αποφάσεις, ο Καραμανλής λέει στους συνομιλητές του πως δικαιώθηκε αναφέροντας ότι ο Σαμαράς έκανε πρόωρο τσαμπουκά, οι λαϊκοδεξιοί (Γιακουμάτος, Βούλτεψη κ.λπ.) κρύβονται και η τριάδα Βορίδης-Γεωργιάδης-Πλεύρης στρώνει τα σχέδια επανεκλογής της.

ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ του Γιώργου Καρατζαφέρη, τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι εξελίξεις με τις offshore εταιρείες μπλόκαραν τις διαδικασίες. Το ρεπορτάζ στο παρασκήνιο λέει ότι ο αρχηγός Γιώργος τους τελευταίους μήνες είχε βρει διαύλους επικοινωνίας με τη ΝΔ και συζητούσε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί, έχοντας ο ίδιος ρίξει γέφυρες μετά τις ευρωεκλογές και το ποσοστό κοντά στο 3% που έλαβε. Ήταν τότε που ο επικοινωνιακός Καρατζαφέρης είχε χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικό έμπολα» για τη χώρα και έλεγε ότι θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος για να μην εξαπλωθεί η… νόσος.

ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ όμως τα πράγματα στράβωσαν, διότι ο Γ. Καρατζαφέρης φέρεται να έθεσε άλλα δεδομένα στη γραμμή επικοινωνίας που υπήρχε μέχρι τότε, ώσπου το γλυκό ήρθε κι έδεσε με τις έρευνες για τις εξωχώριες εταιρείες και το «πόθεν έσχες». Να σημειωθεί ότι ο Καρατζαφέρης έχει αποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις του με τα… απολολώτα πρόβατα Βορίδη-Γεωργιάδη-Πλεύρη, και αυτό φαίνεται από τον ήπιο τρόπο με τον οποίο οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν στα τηλεπαράθυρα τις συζητήσεις για τις περιπέτειες του πρώην αρχηγού τους.

ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ του Καμμένου, τα πράγματα είναι πια ανησυχητικά. Φαίνεται πως ακόμη και κάποιοι εκ των βουλευτών που του απέμειναν (Μαρία Κόλλια, Έλενα Κουντουρά) δεν συμμερίζονται την αρχηγική γραμμή για καταψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και φλερτάρουν με την «ψήφο κατά συνείδηση». Ο Καμμένος μόλις προχθές αντιλήφθηκε ότι το κόμμα του συνθλίβεται στις μυλόπετρες μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία, οι σχεδόν μηνιαίες αποχωρήσεις των βουλευτών του και, από την άλλη, το ξεκάθαρο άδειασμα του Τσίπρα όταν είπε ότι δεν φαίνεται να μπαίνουν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Πάνος θα έπρεπε να έχει σκεφτεί αυτό που καταλαβαίνουν και τα παιδιά του δημοτικού… Αφού η μάχη είναι έστω και με μία ψήφο να φύγουν οι Σαμαράς-Βενιζέλος, γιατί να μην πάνε οι ψηφοφόροι στο… αυθεντικό που μπορεί να τα καταφέρει; Διότι, όταν οι δημοσκοπήσεις σε δείχνουν κοντά ή και κάτω από το 3%, οι ψηφοφόροι σου εκτιμούν πως, για να μην πάει ενδεχομένως χαμένη η ψήφος, «ας τη δώσουμε κατευθείαν στον Τσίπρα». Γιατί να ρισκάρουν;

ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ όμως υπάρχει και το… κοινόβιο. Στο διαμέρισμα αυτό μένουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές και στελέχη που έφυγαν από ΝΔ και ΑΝΕΛ. Από αυτούς, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Βύρων Πολύδωρας. Ο «στρατηγός άνεμος» έχει εξαιρετική σχέση με τον Καραμανλή. Και μιλούν τακτικά. Καθώς φαίνεται, η επιστροφή του «ψήνεται».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ πληγές που έχουν ανοίξει, βλέπε Τζιτζικώστας και Ψωμιάδης, φαίνεται πως κι εκεί υπάρχει καπνός… Με την παρέμβαση Σταμάτη και άλλων ψυχραιμότερων φωνών, παρόλο που στο παρελθόν πρωταγωνίστησαν με την εμπλοκή τους στη ρήξη, τώρα υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας.

 ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΟΙ «ΡΙΖΕΣ» ΤΟΥ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ

Ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης και πρωταγωνιστής του βίντεο Κασιδιάρη, Τάκης Μπαλτάκος, ετοιμάζει το νέο πολιτικό φορέα που θα ονομάζεται «Ρίζες». Σε συζητήσεις μαζί του βρίσκονται οι Ζώης και Καπερνάρος. Προφανώς οι δύο τελευταίοι δεν έχουν ακόμη καταλάβει ούτε το σκεπτικό ούτε τον προβληματισμό Μπαλτάκου. Ο γνωστός δικηγόρος δεν πρόκειται ποτέ να προχωρήσει σε πράξη που να βλάψει τον Αντώνη Σαμαρά. Οπότε, εδώ και καιρό, σταθμίζει τις εξελίξεις για να διαπιστώσει αν η ύπαρξη ενός νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ θα έκοβε ψήφους από τη ΝΔ, ή αν θα μάζευε όσους έχουν ήδη αποφασίσει ότι δεν θα ξαναψηφίσουν ΝΔ και θέλουν κάτι πιο αυθεντικό από τους ξοφλημένους ΑΝΕΛ και τον Καρατζαφέρη, που έχει τώρα άλλα στο κεφάλι του… Ενδεχομένως περιμένει ένα σήμα από το Μαξίμου, με τους ανθρώπους του οποίου μιλά, για να… ριζώσει στις εκλογές ή να μείνει στο φορέα. Μόνο που οι δύο βουλευτές θα ήθελαν κάπου να πάνε μήπως κι εκλεγούν…

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.