Ειδησεογραφικό site

Αγωγή σε βάρος της ΓΕΝΟΠ κατέθεσε η ΔΕΗ-Πορτοκαλί συναγερμός για διακοπές-Βούλτεψη: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια

36

Αγωγή σε βάρος της ΓΕΝΟΠ κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη, η ΔΕΗ στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η αγωγή προβάλλει ως αίτημα να χαρακτηρισθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΓΕΝΟΠ.

Η προσφυγή θα συζητηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η ΓΕΝΟΠ, όπως είναι γνωστό, ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» που συζητείται από χθες στη Βουλή, έχοντας προκηρύξει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από σήμερα τα ξημερώματα.

Εν τω μεταξύ, «πορτοκαλί συναγερμό» κήρυξε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, θέτοντας, παράλληλα, το σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται «έλλειψη σημαντικής ποσότητας θερμικής παραγωγής της τάξεως των 5.2GW και αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα Μονάδων Παραγωγής».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιστολή του προέδρου του Διαχειριστή Γ. Γιαρέντη προς τη ΔΕΗ επισημαίνεται ότι για να αποφευχθούν προβλήματα ευστάθειας θα πρέπει να εξασφαλιστεί παραγωγικό δυναμικό ύψους 3.230 μεγαβάτ κατανεμημένο ως εξής ανά γεωγραφική περιοχή:

Βόρειο Σύστημα (Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη): Θερμική Ισχύς:1300 MW, Υδροηλεκτρική Ισχύς:550 MW.

Νότιο Σύστημα (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος): Θερμικη Ισχύς:600 MW , εκ των οποίων 255 MW στην Πελοπόννησο, Υδροηλεκτρική Ισχύς :100 MW , εκ των οποίων 60 MW στην Πελοπόννησο.

Δυτική Ελλάδα (Ήπειρος-Αιτωλοακαρνανία): Υδροηλεκτρική Ισχύς :750 MW.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περιοδικές διακοπές τροφοδότησης καταναλωτών, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής των φορτίων (7-10 το βράδυ).

Βούλτεψη: Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια

Έτοιμη ακόμα και για την πολιτική επιστράτευση των απεργών εργαζομένων της ΔΕΗ, φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, είπε πως η κυβέρνηση δε θα μείνει «με σταυρωμένα χέρια» αλλά θα προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.

«Την Ελλάδα δεν την κυβερνούν συντεχνίες, την κυβερνά η κυβέρνηση», είπε η κ. Βούλτεψη κατηγορώντας τους συνδικαλιστές πως έχουν «μπερδέψει» το ρόλο τους, ο οποίος «τελειώνει» όπως είπε, στη διασφάλιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που εκπροσωπούν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κάλεσε μάλιστα τη ΓΕΝΟΠ να φερθεί όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα και να πάψουν να είναι «υποχείρια» του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα οποία ασκεί την «εξουσιομανία» της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κ. Βούλτεψη, απέδωσε μάλιστα τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ως μέσο προκειμένου να καλύψει εσωκομματικά προβλήματα.

Δεν υπάρχει θέμα ΔΕΗ, υπάρχει θέμα ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει 120 βουλευτικές ψήφους για να προκαλέσει δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», η κυβέρνηση απαντά: «Προειδοποιούμε ότι οποιοδήποτε σαμποτάζ σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, των Ελλήνων πολιτών και της ίδιας της επιχείρησης θα χρεωθεί προσωπικά στον κ. Τσίπρα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το μεσημέρι της Πέμπτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη εμφανίστηκε να ρίχνει τους τόνους απέναντι στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ (αν και επανέλαβε ότι εξετάζεται το μέτρο της επιστράτευσης) και εξαπέλυσε τα βέλη της κατά του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν υπάρχει θέμα ΔΕΗ, υπάρχει θέμα ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει προσωπικά υπεύθυνο τον κ. Τσίπρα για οποιαδήποτε δολιοφθορά εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Η Σοφία Βούλτεψη εξέφρασε την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνει τη στάση του στο θέμα της ΔΕΗ για εσωκομματικούς λόγους, δηλαδή προκειμένου να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο για ένα ζήτημα μέσα στο κατακερματισμένο κόμμα του.

 

Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης, Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης υφίσταται «όταν ανακύπτει πρόβλημα που θέτει ή ενδέχεται να θέσει, για οποιοδήποτε λόγο, το Σύστημα ή το Δίκτυο σε σοβαρό κίνδυνο ή να επηρεάζει την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδοσία των καταναλωτών ή να επηρεάζει αρνητικά την ομαλή λειτουργία της Διαδικασίας Κατανομής».

Ο πορτοκαλί συναγερμός είναι το πρώτο στάδιο που ενεργοποιείται σε περίπτωση που η πιθανότητα αδυναμίας κάλυψης του φορτίου του Συστήματος είναι αυξημένη ή όταν η συχνότητα ή η τάση αποκλίνουν από τις κανονικές τιμές. Ακολουθεί ο κόκκινος συναγερμός όταν πιθανολογείται άμεση αδυναμία κάλυψης του φορτίου και ο μπλε σε περίπτωση μερικής ή γενικής διακοπής λειτουργίας του Συστήματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.