Ειδησεογραφικό site

Αίτημα της κοινωνίας η μεγάλη δημοκρατική συνάντηση…

48

Του Σπύρου Λυκούδη, βουλευτή Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ

Στη χώρα μας επείγουν οι αναγκαίες προοδευτικές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση, την ύφεση, την υψηλή ανεργία και την κοινωνική και εθνική περιθωριοποίηση.

Όσοι σήμερα στη χώρα μας, από δεξιά και αριστερά, μεταθέτουν τις ευθύνες κυρίως ή αποκλειστικά στις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό, την εγχώρια αδράνεια και να προσφέρουν άλλοθι σε όσους από το πολιτικό σύστημα συνεχίζουν να αναπαράγουν τις χειρότερες παραδόσεις της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής, σαν να μη συνέβη τίποτα, σαν να μην έφταιγαν κυρίως αυτές που βιώσαμε και βιώνουμε την κρίση με τέτοια σφοδρότητα.

Οφείλουμε να παρέμβουμε αποφασιστικά για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων. Και εδώ ο ρόλος μιας ισχυρής μεταρρυθμιστικής σοσιαλιστικής και δημοκρατικής παράταξης, αντίρροπης στο δεξιό συντηρητισμό και στον αριστερό λαϊκισμό, μπορεί να είναι καθοριστικός.
Το εκλογικό αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών έκανε απλώς την αποτύπωση του αδιεξόδου του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων. Και το αδιέξοδο αυτό κάνει την αναγκαιότητα της Κεντροαριστεράς ακόμη πιο επείγουσα.
Η Κεντροαριστερά που θέλουμε και διεκδικούμε, δεν μπορεί να συγκροτηθεί με στόχο να αποτελέσει το συμπλήρωμα κανενός. Δεν μπορεί να συγκροτηθεί ετεροπροσδιοριζόμενη. Οφείλει να διαμορφώσει τους αυτοπροσδιορισμούς της, συναρτώντας τους άμεσα με το μέλλον της χώρας στο μέλλον της Ευρώπης.
Θεωρώ ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρέπει να είναι νέα και αυτόνομη. Μια παράταξη που θα επιδιώξει όχι μόνο την ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό αλλά και την αλλαγή πρακτικών και συνηθειών, που οδήγησαν στην απαξίωση και των θεσμών και του συνόλου της πολιτικής.
Σέβομαι απολύτως τον αυτοπροσδιορισμό των πολιτικών χώρων με τους οποίους εγώ επιδιώκω την έναρξη ενός διαλόγου για την ανασύνθεση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.
Γνωρίζω τις ενστάσεις ένθεν κακείθεν για τις παθογένειες που οδήγησαν στην απαξίωση το πολιτικό σύστημα και μέσα σε αυτό και το χώρο της Κεντροαριστεράς γενικώς.
Παρά ταύτα, πιστεύω ότι το αίτημα ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας είναι πια καθημερινό και πιεστικό. Να συγκροτηθεί η μεγάλη σοσιαλιστική, δημοκρατική παράταξη.
Νομίζω ότι πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι στο αίτημα των καιρών.
Να εμπνευστούμε από την υπόθεση της μεγάλης δημοκρατικής συνάντησης.
Να πιστέψουμε στη δύναμή της. Και να εμπνεύσουμε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.