Ειδησεογραφικό site

Οι ταινίες της εβδομάδας

159

Ένας άνθρωπος που υπερασπίζεται την ελευθερία, ένας  ανυπάκουος στρατιωτικός διοικητής, μία σαρωτική ομάδα Βίκινγκ επιδρομέων, μία θρησκόληπτη θυσία, δύο καθόλου έξυπνοι φίλοι, μια διαφορετική ζέβρα που ψάχνει τις ρίγες της, μια διπλή ερωτική ζωή και μια εξέγερση συσσωρευμένης οργής κυριεύουν τη μεγάλη οθόνη αυτήν την εβδομάδα.

«Jimmy’s Hall»

Μέσα από ένα συγκινητικό δράμα που αφηγείται μια πραγματική ιστορία, ο πολιτικοποιημένος και ανθρωπιστής Ιρλανδός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και ο δικηγόρος και σεναριογράφος Πολ Λάβερτι, ο οποίος υπήρξε ακτιβιστής σε ταραγμένες περιοχές του πλανήτη, αναδεικνύουν τον προσωπικό αγώνα, την αυτοθυσία και την αλληλεγγύη. Με τους Μπάρι Γουόρντ, Σιμόν Κίρμπι και Άντριου Σκοτ, η ταινία μάς ταξιδεύει στην Ιρλανδία του 1921, όπου ο Τζίμι Γκράλτον χτίζει μία αίθουσα, όπου οι νέοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, να συζητήσουν, να ονειρευτούν και, πάνω από όλα, να χορέψουν, εκφράζοντας την ελευθερία του πνεύματος και της ζωής. Όμως, η Εκκλησία και κάποιοι πολιτικοί έχουν αντιρρήσεις και τον αναγκάζουν να φύγει από τη χώρα. Δέκα χρόνια μετά, η επιστροφή του θα τον φέρει για δεύτερη φορά στην ίδια δύσκολη θέση.

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης: «Είναι μία ιστορία, που συγκεντρώνει πολλά στοιχεία. Ανατρέπει την ιδέα ότι η Αριστερά είναι σκυθρωπή και ότι αποθαρρύνει ή εναντιώνεται στην ψυχαγωγία, τη χαρά και τη γιορτή. Καταδεικνύει, επίσης, πώς η οργανωμένη θρησκεία συνασπίζεται με την οικονομική ισχύ. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Τζίμι Γκράλτον και θα συνεχίζεται. Η Εκκλησία και το κράτος καταπιέζουν».

«Η νύχτα πριν πέσει το Παρίσι»

Ο – βραβευμένος με Όσκαρ – σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την πραγματική ιστορία της αντιπαράθεσης, που έσωσε το Παρίσι από την απόλυτη καταστροφή. Οι Νιλς Άρεστραπ, Αντρέ Ντισολιέ και Τσάρλι Νέλσον ζωντανεύουν τα γεγονότα της 25ης Αυγούστου 1944, όταν οι σύμμαχοι εισέβαλαν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Ο Ντίτριχ φον Σόλτιτζ, Γερμανός στρατιωτικός διοικητής στο Παρίσι, ετοιμάζεται να εκτελέσει τις καταστροφικές εντολές του Αδόλφου Χίτλερ. Όμως, την κρίσιμη στιγμή, αρνείται να υπακούσει…

«Η επέλαση των Βίκινγκς»

Τον 9ο μ.Χ. αιώνα, μια ομάδα Βίκινγκ επιδρομέων, εκδιωγμένη βίαια από τη γη της, αναζητεί την τύχη της σε νέα μέρη, καταφεύγοντας προς τη Βρετανία, στην περιπέτεια δράσης του Κλαούντιο Φα, με τους Τζέιμς Νόρτον, Ράιαν Κουάντεν, Τσάρλι Μέρφι, Εντ Σκράιν, Τομ Χόπερ και Κεν Ντούκεν. Απρόσκλητοι και ξένοι σε μια αφιλόξενη γη, οι Βίκινγκς διώκονται αδυσώπητα. Αλλά, σύντομα, οι κυνηγοί αρχίζουν να μετατρέπονται σε θηράματα.

«Οι σταθμοί του Σταυρού»

Έχοντας αποσπάσει τα βραβεία σεναρίου και καλύτερης ταινίας της Οικουμενικής Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ του Βερολίνου, το γερμανικό δράμα του Ντίτριχ Μπρίγκεμαν – με τους Λέα Βαν Άκεν και Φραντσίσκα Βάις, αποτυπώνει την ιστορία μιας 14άχρονης, που μεγαλώνει μέσα σε μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια. Έτσι, αποφασίζει να θυσιαστεί, ακολουθώντας τον δρόμο του μαρτυρίου του Ιησού, για να γιατρευτεί ο μικρός της αδερφός.

«Ηλίθιος και πανηλίθιος 2»

Είκοσι χρόνια μετά την προηγούμενη κινηματογραφική τους συνεύρεση, οι καλόκαρδοι –  αλλά όχι και τόσο υψηλής νοημοσύνης – φίλοι συναντώνται ξανά, στην κωμωδία των Μπόμπι και Πίτερ Φαρέλι, με τους Τζιμ Κάρεϊ, Τζεφ Ντάνιελς, Λόρι Χόλντεν και Κάθλιν Τέρνερ. Αυτήν τη φορά, θα κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι αναζήτησης, καταλήγοντας σε μια σύνοδο κορυφής, όπου έχουν μαζευτεί τα λαμπρότερα μυαλά όλου του κόσμου.

«Κούμπα: Μια ζέβρα και μισή»

Η οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων του Άντονι Σίλβερστον αποτελεί μια ελπιδοφόρα ιστορία ενηλικίωσης μιας νεαρής ζέβρας, της οποίας η διαφορετικότητα την οδηγεί σε περιπέτειες, που αλλάζουν τη ζωή της και τη θέση της στον κόσμο. Έχοντας την ατυχία να γεννηθεί με τις μισές της ραβδώσεις, κατηγορείται από το προληπτικό της κοπάδι για την ξαφνική ξηρασία, που έχει πλήξει την περιοχή. Έτσι, αναγκάζεται να πάει να βρει τον θρυλικό νερόλακκο, όπου οι πρώτες ζέβρες απέκτησαν τις ρίγες τους.
«Η κεντρική ιδέα του θέματος δεν ήταν μόνο να ενθαρρύνει τα παιδιά να είναι ανεκτικά απέναντι στη διαφορετικότητα, αλλά, επιπλέον, να την επικροτούν. Άσχετα αν αυτή η διαφορετικότητα αφορά στη φυλή, τη θρησκεία, την κουλτούρα, την κοινωνική τάξη ή τέλος τον σεξουαλικό προσανατολισμό» τονίζει ο σκηνοθέτης.

«Από έρωτα»

Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του έργο, η κωμωδία του Θοδωρή Αθερίδη – με τον ίδιο και τους Σμαράγδα Καρύδη, Παναγιώτα Βλαντή, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Μάρθα Καραγιάννη, Γιάννο Περλέγκα και Γιώργο Χρυσοστόμου –  περιγράφει τις περιπέτειες ενός πυροσβέστη, ο οποίος, λίγο πριν τον γάμο του, συναντά έναν παλιό του έρωτα. Και τότε, αρχίζουν τα προβλήματα και μια διπλή ζωή…

«Συνήθως, στην Ελλάδα, οι ταινίες δεν μπορούν να γίνουν, όπως τις φαντασιώνεται ο δημιουργός τους. Είναι αυτονόητο ότι αυτό συμβαίνει, κυρίως, για οικονομικούς λόγους. Στη συγκεκριμένη ταινία όμως, η προεργασία λειτούργησε τέλεια, και μπορώ να πω, μετά λόγου γνώσεως, τώρα, πριν η ταινία βγει στο κοινό, ότι αποτυπώνει το όραμά μου 100%. Αναλαμβάνω την ευθύνη και είμαι ευτυχής, που το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο, ώστε να μην ψάχνω για δικαιολογίες σε οικονομικούς, τεχνικούς ή χρονικούς παράγοντες! Όλα έγιναν, όπως έπρεπε να γίνουν. Πιστεύω πως ο κόσμος, που αντιμετωπίζεται ως μια μάζα, που ακολουθεί άνευ όρων την “κωμωδία”, θα αναγνωρίσει στο “Από έρωτα” μια βαθιά προσδοκία, που είχε μέσα του για συναισθηματικό αντίκρισμα. Σκηνοθέτησα σαν κοινό, που δεν μου δίνουν το απλό, αλλά ουσιαστικό, που ζητάω» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημιουργός.

«Η εξέγερση του Δεκέμβρη»

«Η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, άρχισε με την έκρηξη της συσσωρευμένης οργής του κόσμου. Λίγα λεπτά μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ενός αθώου και ανυπεράσπιστου 15χρονου μαθητή, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο Αλέξανδρος, που δολοφονήθηκε στις εννιά παρά δυο λεπτά, το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου 2008, με μια σφαίρα στην καρδιά, έγινε μάρτυρας  και σύμβολο,  για μια γενιά που έβλεπε ότι δεν υπήρχε μέλλον στα όνειρά της» σημειώνει ο Δημήτρης Βόρρης για την  ανεξάρτητη παραγωγή του, που αντλεί έμπνευση από το συγκεκριμένο γεγονός. Στην ταινία, ακούγονται 4 ακυκλοφόρητα τρακς του Μόμπι, μετά από ειδική άδεια του διεθνώς καταξιωμένου πρωτοπόρου μουσικού.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.