Ειδησεογραφικό site

Έλαβαν «ψήφο εμπιστοσύνης» τα μέλη της ΚΕΦΕ – Προς 13 και 20 Δεκεμβρίου οδεύουν οι εκλογές

42

Χωρίς την επίσημη ανακοίνωση ημερομηνιών διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών ολοκληρώθηκε -έπειτα από τρεις ώρες -η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας θέλουν πρώτα να εξασφαλίσουν ότι η εταιρεία που θα επιλεγεί έχει την ικανότητα να φέρει εις πέρας την «αποστολή» της και να αποφευχθεί η επανάληψη ενός νέου φιάσκου.

Η διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών ξεκινά από το μηδέν, με την επιλογή νέας εταιρείας, ενώ οι τεχνικοί σύμβουλοι συνεδριάζουν από απόψε για τις λεπτομέρειες που θα καθορίσουν τις προδιαγραφές για την επιλογή της νέας εταιρείας, μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Σκοπός είναι να γίνουν οι εκλογές εντός του Δεκεμβρίου, με ανώτατο όριο την 20ή του μηνός, άρα ως ημερομηνία για το πρώτο γύρο εκλογών θα είναι ή 5η ή πιθανότητα η 13η Δεκεμβρίου, επειδή στις 5 Δεκεμβρίου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή.

Στην ΚΕΦΕ αποφάσισαν να κινηθούν με γοργούς ρυθμούς και να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις, ώστε να προλάβουν την οργάνωση των εκλογών, αποφεύγοντας παράλληλα μια νέα γελοιοποίηση.

«Να γίνει γρήγορα η εκλογή προέδρου, αλλά σωστά» αναφέρουν πηγές, ενώ προσθέτουν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν όλα τα θέματα, κατέθεσαν όλοι τις απόψεις τους και ακολούθως τα μέλη ξεκίνησαν την κύρια συζήτηση για τις εκλογές.

Διαπιστώθηκαν αδυναμίες, γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση κάποιων υπηρεσιών, όπως στη μηχανογράφηση. Παράλληλα, ενισχύθηκαν με άλλα πρόσωπα, όπως ένας καθηγητής-τεχνικός σύμβουλος, ενώ αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπών παρακολούθησης της εξέλιξης του έργου, που, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, θα αναφέρονται συνεχώς στην ΚΕΦΕ.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα συνεδριάσει πάλι αύριο, στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ΚΕΦΕ, καθοριστικό εμπόδιο στη διεξαγωγή των εκλογών ήταν τα τεχνικά προβλήματα, που οφείλονταν στην εταιρεία, η οποία, παρά τις διαβεβαιώσεις προς την ΚΕΦΕ, δεν ανταποκρίθηκε.

Σύμφωνα με μέλη, υπήρξε διαβεβαίωση της εταιρείας το Σάββατο, αλλά στις 11 το βράδυ ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι μέχρι το πρωί θα έχουν αντιμετωπιστεί.

Αν και οι υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας αμφισβήτησαν ανοιχτά την ικανότητα των μελών της ΚΕΦΕ να κινήσει εκ νέου διαδικασίες, σήμερα την εξουσιοδότησαν… για να βρει εταιρεία και τη συντομότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΦΕ, οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ, δια των εκπροσώπων τους, δήλωσαν ότι αποδέχονται το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής που ξεκίνησε περί τις 2.30  το μεσημέρι, διεκόπη ύστερα από μία ώρα, καθώς τα μέλη της ζητούσαν να λάβουν, δια των εκπροσώπων των υποψηφίων, που συμμετέχουν, δήλωση εμπιστοσύνης προς την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ούτως ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια επανεκκίνησης της εσωκομματικής διαδικασίας.

Μάλιστα, δύο εκ των μελών, οι κ.κ. Κόλλιας και Τσιμάρας, έθεταν θέμα παραίτησης, αν δεν λάμβαναν δήλωση εμπιστοσύνης.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και επικεφαλής της ΚΕΦΕ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, αν και δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά, προτίθεται να παραμείνει στη θέση του και να κινήσει τις διαδικασίες για τις εσωκομματικές εκλογές, όπως του ζήτησαν εξάλλου και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ.

Φόβοι για νέα «γελοιοποίηση» του κόμματος

Στελέχη της ΝΔ πάντως εκφράζουν νέους φόβους για «γελοιοποίηση» του κόμματος, καθώς η διαδικασία ανατίθεται εκ νέου σε εκείνους που ευθύνονται για το φιάσκο της Κυριακής.

Για πολλούς, όμως, είναι ερώτημα κατά πόσο η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας σε μεγάλο βαθμό ελέγχονται για το χθεσινό φιάσκο, θα μπορέσουν να βρουν τις λύσεις στο αδιέξοδο.

Ωστόσο, μεγάλο ερώτημα παραμένει αν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις προτάσεις που θα καταθέσουν τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα ίδια πρόσωπα δηλαδή που αποδείχθηκαν ανεπαρκή να αποτρέψουν το φιάσκο και να διοργανώσουν με επιτυχία την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κ.  Παπαμιμίκου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν του έχει εμπιστοσύνη, γιατί «αυτός και οι άλλοι είναι άνθρωποι του Σαμαρά».

Αλλά και ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ότι οι υπεύθυνοι για την αναβολή της διεξαγωγή των εκλογών για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ έχουν ονοματεπώνυμο, στοχοποιώντας, κυρίως, τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ζήτησε από την ΚΕΦΕ, «παρά τις προφανείς αδυναμίες της», να δώσει μια λύση, ώστε η εκλογή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν «δίχως το κόμμα να υποστεί περαιτέρω φθορά».
Τηλεφώνησε στους συνυποψηφίους του ο Τζιτζικώστας 

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πήρε τηλέφωνο τους υπόλοιπους υποψηφίους, για να τους μεταφέρει την πρόθεσή του για συνάντηση, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση.

Οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης του απάντησαν ότι θα τα πούνε στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ με τον κ. Μεϊμαράκη δεν κατάφερε να επικοινωνήσει, καθώς… δεν σήκωσε το τηλέφωνο.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.