Ειδησεογραφικό site

Σύσκεψη Μαξίμου: «Αγκάθια» ένστολοι και πολιτικό χρήμα-Χαρδούβελης:«Τα δουλεύουμε, είμαστε σε διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα»

109

Τα προαπαιτούμενα για την τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ συζητήθηκαν επί μακρόν στο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Τα δουλεύουμε, είμαστε σε διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα». Ερωτηθείς για το πολυνομοσχέδιο και για το αν θα κατατεθεί τη Δευτέρα, ο κ. Χαρδούβελης απέφυγε να σχολιάσει λέγοντας ότι «θα το δούμε», ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και για το θέμα των ένστολων, σημειώνοντας ότι δεν συζητήθηκε στο Μαξίμου.

Πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν να φέρει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή την Παρασκευή, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε εμπλοκή τόσο στη ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, όσο και τη ρύθμιση για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων.

Για μεν το πρώτο η Κυβέρνηση μετά από έντονη πίεση από την πλευρά των δανειστών θα φέρει τις ρυθμίσεις εκείνες που εκτιμά ότι μπορεί να περάσουν από το Β΄ θερινό τμήμα της Βουλής αφήνοντας τα «δύσκολα» για την Ολομέλεια τον Οκτώβριο.

Για το θέμα του ΕΤΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και η μεγαλύτερη εμπλοκή με τα επικουρικά ταμεία των ένστολων. Τελικά αποφασίστηκε να περάσουν κι αυτά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, αλλά το κομμάτι των εφάπαξ να παραμείνει στα υπουργεία.

Στο θέμα εμπλέκεται και το «πρόβλημα» με τα αναδρομικά των ένστολων μετά την απόφαση ΣτΕ, για τα οποία Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ προσανατολίζονται στη λύση του κουρέματος κατά 50% και της απόδοσής τους από το 2015 μέχρι το 2020 σε πέντε δόσεις ανά έτος. Αυτό σε συνδυασμό και με τις αλλαγές στο επικουρικό των ένστολων εκτίμησε το Μαξίμου θα προκαλούσε την έντονη αντίδρασή τους και επελέγη να «διασωθούν» τα εφάπαξ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι το πολυνομοσχέδιο με τις επίμαχες ρυθμίσεις θα έρθει τελικά προς ψήφιση την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.